• No suggestions

ŠIRENJE POSLOVANJA

Inovacije u zrakoplovno-svemirskoj industriji dosežu nove visine

Sve veći izazovi na Zemlji zahtijevaju izvanzemaljska rješenja, a svemirsko istraživanje otvara niz novih mogućnosti u sektorima od poljoprivredno-prehrambenog i zdravstvenog do telekomunikacija.

15/09/2022

 

Nova svemirska ekonomija doživljava procvat, a pokreće ga komercijalizacija tradicionalnog i institucionalnog svemirskog sektora.

Italija ima vodeću ulogu u globalnoj zrakoplovno-svemirskoj industriji uz mnoštvo novoosnovanih poduzeća u područjima kao što su:

 • poljoprivredno-prehrambena industrija
 • energija
 • okoliš i infrastruktura
 • kemijski proizvodi i novi materijali
 • telekomunikacije
 • mobilnost
 • prijevoz i turizam
 • zdravlje i biotehnologija.


Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi

Prema Izvješću OECD-a/FAO-a za 2021., očekuje se da će globalna potražnja za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima nastaviti rasti na godišnjoj razini od 2021. do 2030. za više od 1 %.

Velik utjecaj na okoliš i niska učinkovitost tradicionalnih metoda proizvodnje – da ne spominjemo i nedostatak resursa – znači da je poljoprivrednoj proizvodnji potrebna tehnološka preobrazba.

Zrakoplovno-svemirska industrija može u toj preobrazbi odigrati stratešku ulogu, a u sektoru postoji širok raspon primjene svemirske tehnologije. Te primjene uključuju:

 • satelitsko praćenje u preciznoj poljoprivredi
 • satelitsko određivanje položaja autonomnih poljoprivrednih vozila
 • razvoj usjeva otpornijih na bolesti i nepovoljne vremenske uvjete
 • tehnologije koje povećavaju učinkovitost i uzgoj bez upotrebe zemlje
 • poboljšanje sigurnosti i zaštite hrane.

Na primjer, u okviru projekta REBUS razvijaju se bioregenerativni sustavi održavanja života temeljeni na integraciji organizama poput biljaka, gljiva, bakterija i cijanobakterija. Cilj je povećati iskoristivost dostupnih resursa i smanjiti upotrebu resursa izvana uz recikliranje organskih tvari.

Nadalje, u sklopu projekta SOLE radi se na razvoju komore za kultivaciju koja bi se upotrebljavala u svemiru s LED rasvjetom za poboljšanje nutraceutskih svojstava mikrobiljaka.

Godine 2019. Odsjek za poljoprivredu sveučilišta Università degli Studi di Napoli Federico II osnovao je prvi laboratorij u Europi s ciljem utvrđivanja značajki biljaka za regenerativne sustave održavanja života. Laboratorij je proizašao iz suradnje s ESA-om u okviru programa MELiSSA (Alternativni mikroekološki sustav za održavanje života – Micro-Ecological Life Support System Alternative).

Energija

Sektor opskrbe energijom i proizvodnje energije već se u velikoj mjeri koristi mnogim svemirskim tehnologijama kao što su promatranje Zemlje i atmosfere, satelitska navigacija i napredni materijali razvijeni za misije istraživanja svemira. Ta će tehnologija u budućnosti rasti kako bi odgovorila na izazove povezane s već zakazanim misijama istraživanja svemira.

Okoliš i infrastruktura

Praćenje infrastrukture zahtijeva mnogo vremena i novaca, a ponekad ga je teško provesti. Međutim, satelitske su tehnologije korisne za prevladavanje tih ograničenja.

Uz satelitske snimke, radar i drugi senzori također mogu pružiti iznimno precizne podatke i mjere u svrhu točnog praćenja. To čini planiranje inspekcija i radova na održavanju jednostavnijima. Tehnologija radara sa sintetičkim otvorom (SAR) omogućuje radarsko snimanje područja koja se istražuju.

Kemijski proizvodi i novi materijali

Zrakoplovno-svemirski sektor neprestano radi na načinima poboljšanja tehničkih materijala uz istodobno smanjenje troškova i povećanje sigurnosti.

Unutar sektora puno se ulaže u područja kao što su upravljanje vijekom trajanja proizvoda i pronalaženje načina za smanjenje potrošnje goriva upotrebom lakših materijala i metamaterijala (materijali koji ne postoje u prirodi) s neobičnim elektromagnetskim značajkama.

Telekomunikacije

Zrakoplovno-svemirska tehnologija pomaže da se prijenos podataka proširi na čitav svijet, preko velikih udaljenosti i nepristupačnog terena. Još 2021. godine, talijanska razvojna tvrtka Stellar Project pokrenula je LaserCube, minijaturni terminal za lasersku komunikaciju male snage i velike učinkovitosti koji unosi inovacije u brzi prijenos podataka između satelita.

Mobilnost, prijevoz i turizam

U prijevozu i turizmu uočavamo brze promjene pokrenute inovacijama u zrakoplovno-svemirskoj industriji. Svjetsko tržište tehnologije satelitske navigacije i određivanja položaja globalnog navigacijskog satelitskog sustava (GNSS) bilježi snažan rast. Primjena usluga kao što je autentifikacija položaja korisnika smatra se sljedećim korakom prema pametnoj mobilnosti.

Zrakoplovno-svemirska tehnologija u velikoj se mjeri primjenjuje i u željezničkom sektoru stavljanjem na tržište novih proizvoda za željezničku komunikaciju i sigurnost željezničke mreže. Na primjer, talijanska tvrtka za inženjering sustava Intecs Solutions radi na otpornosti komunikacija i sposobnosti slanja i primanja terenskih podataka na frekvenciji Ka-pojas.

Zdravlje i biotehnologija

Sve je više pritisaka na nacionalne zdravstvene sustave zbog čega se oni okreću kombiniranomu zdravstvenomu modelu koji spaja telemedicinu i njegu kod kuće.

Europska svemirska agencija (ESA) i Talijanska svemirska agencija (ASI) koriste se podatcima dobivenim promatranjem Zemlje za poboljšanje javnog zdravlja praćenjem kvalitete zraka i vode te zagađivača. Nadalje, Europski kognitivni sustav za COVID-19 (ECO4CO) koji je osnovala Europska svemirska agencija iskorištava podatke dobivene promatranjem Zemlje za obuzdavanje bolesti COVID-19 i drugih mogućih pandemija u budućnosti.

Svemirska tehnologija može pružiti stvarna rješenja za svjetske probleme, a talijanske tvrtke predvode inovacije u području okolišne i gospodarske održivosti.

 

Podijelite članak

Više o temi

Jačanje vrijednosnog lanca
Industrija i mehanika: kako će nam roboti pomoći da vidimo i izgradimo budućnost
Maloprodaja modnih proizvoda: omnikanal stiže na modnu pistu