• No suggestions

Širenje poslovanja

Industrija i mehanika: kako će nam roboti pomoći da vidimo i izgradimo budućnost

Robotika, umjetna inteligencija (AI) i kvantno računalstvo obećavaju da će potaknuti i usmjeriti industriju u posve novi način rada

Rhiannon Edwards

25/07/2022


Stiže nam nova industrijska revolucija – s obećanjem da će pomaknuti granice industrijskih procesa i proizvodnje u dosad neistražena područja. 

Nakon izbijanja pandemije bolesti COVID-19 dodatno je poraslo zanimanje za automatizaciju i digitalizaciju – osobito u sektoru proizvodnje prijevoznih sredstava, energetskog sustava i komunalnih usluga te zrakoplovstva – s obzirom na to da je industrija tražila načine unapređenja učinkovitosti i izbjegavanja poremećaja u lancu opskrbe. Rezultat svega je mogućnost da će vrijednost globalnog tržišta industrijske automatizacije, koja se 2020. procjenjivala na 449,1 milijardi $, do 2025. dosegnuti iznos od 543,6 milijardi $.

U sljedećoj ćemo industrijskoj revoluciji svjedočiti porastu broja izvanredno inteligentnih i sposobnih strojeva koji će od samog početka moći projektirati, konstruirati i stvarati dijelove potrebne za najrazličitije primjene.

Prediktivna tehnologija industriji će pomoći riješiti dosad nesavladive probleme, dok će automatizacija nastaviti ubrzavati dosadne dijelove poslova, što će industriji omogućiti da na najbolji i najučinkovitiji način iskoristi ljudsku inteligenciju. 

Pandemija bolesti COVID-19 u kratkom je vremenu ubrzala ulaganja u robotiku. Najvažnija uloga robotskih ruku jest skraćivanje trajanja ciklusa proizvodnje tako što banalne i ponavljajuće zadatke mogu izvoditi roboti. Automatizacija skraćuje cikluse proizvodnje i tako daje tvrtkama konkurentsku prednost zbog veće učinkovitosti.

Roboti već sada, cobots uskoro

Uspjeh robotskih ruku u sektoru proizvodnje glavni je pokretač njihova prihvaćanja i primjene u ostalim djelatnostima, uključujući zdravstvo. U maloprodaji pak, budući da su se navike kupovanja većinom preselile online, robotika već sada pomaže ubrzati proces odabira i pakiranja. Robotika obećava postati područjem sve većih ulaganja.

Iako privlače veliku pozornost, cobots – tj. roboti koji rade uz ljude kako bi poboljšali procese u kojima su potrebni i jedni i drugi – i dalje ostaju tek mali dio u prodaji industrijskih robota u usporedbi s robotskim rukama, sa samo 2 % udjela.

Ipak, očekuje se da ćemo na tržištu suradničkih robota između 2019. i 2024. godine zabilježiti složenu godišnju stopu rasta od 32,8 %. Najvažnije primjene suradničkih robota jesu u procesima sastavljanja i rukovanja materijalima.

Automatizacija i podaci

U još daljoj budućnosti umjetna inteligencija (AI) i kvantno računalstvo u proizvodnji te tehnologija ulančanih blokova u opskrbnom lancu bit će područja sve većih ulaganja.

Umjetna inteligencija (AI) i kvantno računalstvo u proizvodnji te tehnologija ulančanih blokova u opskrbnom lancu bit će područja sve većih ulaganja

Primjena umjetne inteligencije (AI) u svim industrijskim procesima – od lanca opskrbe do dizajna proizvodnih linija i optimizacije radne snage – omogućit će sve preciznije predviđanje, čime će se otkloniti problemi u opskrbi i otpad.

Još jedan ključni oblik promjene očituje se u aditivnoj proizvodnji – ponajprije u 3D ispisu, koji se čini obećavajućim u smislu uklanjanja zastoja u lancima opskrbe jer će potrebne dijelove učiniti dostupnima na pritisak gumba.

Gledano dugoročno, duboko učenje i obrada prirodnog jezika (NLP) omogućit će strojevima analiziranje velikih količina podataka koji nastaju u procesu proizvodnje.

To će strojevima koristiti za samoobuku kako bi optimizirali proizvodnju i dobili uvid o vlastitoj učinkovitosti. Za ovakvo kontinuirano unapređivanje procesa potpomognuto umjetnom inteligencijom (AI) očekuje se da će u proizvodnju unijeti radikalne promjene.

Krajnji cilj snažne primjene umjetne inteligencije i automatizacije jest postizanje nulte stope otpada u proizvodnji te se počinju provoditi ideje kao što su planiranje i raspoređivanje u automatizacijskim sustavima sa zatvorenom petljom. Još jedna dodatna i vrlo važna prednost AI sustava jest povećana sigurnost.

Kako vidjeti budućnost

Strojevi koji sudjeluju u procesu proizvodnje dobit će i novo osjetilo: vid. Strojni je vid sljedeća prepreka, i svjedočit ćemo tomu da industrijske kamere pregledavaju dijelove na proizvodnoj vrpci te ocjenjuju njihovu kvalitetu.

Strojni je vid ključni alat u samooptimizirajućoj proizvodnji i imat će veliku ulogu u smanjenju otpada i povećanju učinkovitosti te će tako usavršiti postojeće procese i smanjiti razlike u produktivnosti. Sve će to dovesti do ostvarivanja viših profitnih marži.

Osobito važna za sektor nafte i plina jest tehnologija u nastajanju, tj. tehnologija radara za prikaz slike, alat za vizualizaciju, koji upotrebljava podatke za stvaranje slika koje daju bolje uvide i mogućnost predviđanja.

Budući da su radari za prikaz slike sastavni dio sustava s pomoću kojeg automobili bez vozača prepoznaju svijet oko sebe, razvoj 4D prikaza slike ima potencijal ubrzavanja razvoja i uvođenja autonomnih automobila.

Industrija će te tehnologije aktivirati na temelju novih uvjeta pri sklapanju poslova. Do 2025. usluge će (a ne vlasništvo) činiti gotovo dvije trećine vrijednosti globalnog tržišta automatizacije u iznosu od 543 milijarde $.

Kupci i dobavljači imat će zajedničke koristi od hardvera i softvera koji dolaze u paketu te prelaska na ugovore temeljene na ukupnoj cijeni nekog rješenja za cijelog njegova vijeka trajanja, umjesto na cijeni potrebnoj za kapitalna ulaganja ili operativne troškove.

Budućnost je industrije u pametnijoj proizvodnji koja stvara manje otpada, usavršavanju i skraćivanju proizvodnih procesa te stopi napretka bržoj nego ikad.

Ovaj se članak temelji na izvješću Inovacijskog centra Intese Sanpaolo o trendovima industrije i mehanike u području automatizacije procesa i digitalizacije.

Svi su podatci iz izvješća osim ako nije drukčije naznačeno.

Ovdje preuzmite sažetak izvješća.

Podijelite članak

Više o temi

Turizam 2022. godine leti u nebo
Kemikalije i materijali: pametnija rješenja za čišću i sigurniju budućnost
Intesa Sanpaolo uvođenjem digitalne banke u utrci s fintechom