• No suggestions

Širenje poslovanja

Sve je spremno za najveće solarno polje u Albaniji

Međunarodna suradnja omogućila je pokretanje velikog solarnog projekta u Albaniji koji će zemlji pomoći da postigne svoje klimatske ciljeve

01/07/2023

 

Zaštićena laguna Karavasta nalazi se na istočnom dijelu albanske jadranske obale te predstavlja močvarno područje međunarodnog značaja i bogato stanište divljih životinja, uključujući dalmatinskog pelikana.

Okružena listopadnom šumom koja čini dio nacionalnog parka Divjakë-Karavasta, laguna Karavasta najveća je takva laguna u Albaniji i najveća koja se napaja vodom iz Mediterana.

Nedaleko od ovog prirodnog dragulja uskoro će niknuti još jedna prednost za Albaniju – projekt koji iskorištava snagu prirode za poboljšanje života.

Nezaštićena zemlja koja graniči s Karavastom uskoro će postati dijelom najambicioznijeg albanskog solarnog polja, odnosno projekta obnovljive energije od 140 MWp osmišljenog kako bi smanjio ovisnosti države o fosilnim gorivima.

"Snažno podupiremo posvećenost Albanije da postane neto izvoznik energije do 2030. i njezinu strategiju za diversifikaciju resursa s naglaskom na poljima obnovljive energije."

Alessandro D’Oria, predsjednik Uprave, Intesa Sanpaolo Bank Albania

Povijesni solarni projekt

Solarni projekt Karavasta vrijedan 135 milijuna eura gradi francuska tvrtka Voltalia, a sufinanciraju ga Voltalia, Međunarodna financijska korporacija (IFC), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Intesa Sanpaolo Bank Albania i Privredna Banka Zagreb uz sindicirani kredit od 99 milijuna eura.

Kad se izgradi, ovaj povijesni projekt iskorištavat će sunčevu energiju pomoću strukture za praćenje sunca i dvostranih panela.

Projekt će omogućiti inovativnu hibridnu prodajnu strategiju – prodaju 50 % proizvedene energije javnom poduzeću u državnom vlasništvu po fiksnoj cijeni i prodaju ostatka po tržišnim cijenama – u kombinaciji s instrumentom zaštite cijena energije kako bi se izbjegla volatilnost cijena.

Constantin von Alvensleben, Voltalijin voditelj za Albaniju, kaže: „S obzirom na visok kapacitet instalacije od 140 MWp, kao i kratko vrijeme implementacije od jedne i pol godine, projekt je uzrokovao veliku vidljivost solarne energije u državi.”

„Ovo je velik trenutak za sve dionike, uključujući vladu Albanije, Voltaliju kao nositelja, zajmodavca i izvođača radova te bankarski konzorcij koji čine EBRD, IFC i Intesa Sanpaolo.”

Alessandro D’Oria, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Bank Albania, dodaje: „Snažno podupiremo posvećenost Albanije da postane neto izvoznik energije do 2030. i njezinu strategiju za diversifikaciju resursa s naglaskom na poljima obnovljive energije.”

"Ovaj projekt predstavlja izvrstan primjer sinergije mreže Intesa Sanpaolo i širih poslovnih ciljeva Intese Sanpaolo."

Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, sektor ISBD.

„Ovakav model financiranja predstavlja mogućnosti našeg tima da uspješno upravlja međunarodnim partnerstvima u području financiranja složenih projekata u suradnji s ISP Grupom i PBZ-om.”

Iskorištavanje prirodnih resursa

Albanija je izvrsno pozicionirana za iskorištavanje sunčeve energije. s 240 do 300 sunčanih dana godišnje u prosjeku[1]. Velik dio izložen je velikom sunčevu zračenju – do 1700 kWh/m2 godišnje[2]. Za vedrog vremena svaki četvorni metar može apsorbirati oko 2200 kWh godišnje što je otprilike dovoljno za potrebe kućanstva srednje veličine[3].

Dekarbonizacija nije novost u Albaniji. Dapače, Albanija ima jedan od najvećih udjela obnovljive energije u svojoj kombinaciji izvora energije u jugoistočnoj Europi[4].

Devedeset pet posto obnovljive električne energije proizvedene u zemlji dolazi iz hidroenergije kojom se iskorištava prirodna energija više od 152 rijeke u Albaniji. No, kako naglo rastuće globalne temperature dovode do niske količine oborina i opadanja vodostaja, u slučaju potpunog oslanjanja na hidroenergiju zemlja je izložena riziku od pretjerane ovisnosti o uvezenoj energiji.

Očekuje se da će godišnja potražnja za energijom u Albaniji porasti za 77 % do 2030. godine i da će se proizvodnja električne energije iz velikih hidroelektrana smanjiti za oko 15 do 20 % u istom razdoblju.

Financijski sektor predvodi promjene

Albanska nacionalna strategija usmjerena je na diversifikaciju obnovljive energije kao i cilj bezuvjetnog smanjenja emisija za 20,9 % do 2030.[5]

Međutim, Gospodarska komisija UN-a za Europu istaknula je 2021. da se Albanija još uvijek suočava s ključnim izazovima. Jedan od izazova bio je smanjenje rizika pri financiranju velikih projekata obnovljivih izvora energije radi stvaranja povjerenja i poticanja međunarodnih ulaganja.

Nakon puštanja u promet, očekuje se da će solarno polje Karavasta proizvoditi više od 265 gigavatsati električne energije godišnje. To će pratiti smanjenje emisija stakleničkih plinova od otprilike 96 500 tona ekvivalenta CO2 godišnje ili 9,5 % ugljikova dioksida koji proizvede industrijski sektor u Albaniji.

"Nadamo se da će transakcija služiti kao primjer za druge privatne projekte obnovljive energije, posebno u solarnom sektoru. Solarna energija može se rabiti u razne svrhe bez stvaranja stakleničkih plinova i daljnjeg iscrpljivanja naših prirodnih resursa."

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave, PBZ

Također će predstavljati još jedan korak naprijed za međunarodnu suradnju financijskog sektora u cilju postizanja klimatskih ciljeva.

S iznosom od 29 milijuna eura, Grupa Intesa Sanpaolo jedina je komercijalna bankarska grupacija koja sudjeluje u transakciji.

Intesa Sanpaolo Bank Albania preuzela je ulogu u sindiciranom kreditu onshore računa i onshore sigurnosnog agenta.

PBZ-u je također povjerena uloga administrativnog agenta, platnog agenta i offshore sigurnosnog agenta na dugoročnom sindiciranom kreditu od 99 milijuna eura. „Nadamo se da će transakcija služiti kao primjer za druge privatne projekte obnovljive energije, posebno u solarnom sektoru”, kaže Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a.

„Solarna energija može se rabiti u razne svrhe bez stvaranja stakleničkih plinova i daljnjeg iscrpljivanja naših prirodnih resursa.”

„Ovaj projekt predstavlja izvrstan primjer sinergije mreže Intesa Sanpaolo i širih poslovnih ciljeva Intese Sanpaolo”, izjavio je Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, sektor ISBD.

„Sektor ISBD u budućnosti namjerava sudjelovati na projektima poput ovoga gdje financijski sektor može potaknuti promjenu i ciljeve kružnoga gospodarstva.”

 

[1] https://aida.gov.al/images/PDF/Publikime/Energy-FactSheet.pdf

[2] https://aida.gov.al/images/PDF/Publikime/Energy-FactSheet.pdf

[3] https://www.ovoenergy.com/guides/energy-guides/how-much-electricity-does-a-home-use

[4] https://unece.org/sites/default/files/2021-07/UNECE-RE_Uptake_Factsheet_Albania.pdf

[5]https://climatepromise.undp.org/what-we-do/where-we-work/albania#:~:text=Key%20highlights%20from%20the%20NDC,compared%20to%20business%20as%20usual.

Podijelite članak

Više o temi

Kemikalije i materijali: pametnija rješenja za čišću i sigurniju budućnost
Industrija i mehanika: kako će nam roboti pomoći da vidimo i izgradimo budućnost
Intesa Sanpaolo uvođenjem digitalne banke u utrci s fintechom