• No suggestions

Širenje poslovanja

Međunarodna mreža Intese Sanpaolo: rušenje granica poslovanja

Financije mogu predstavljati prepreku prekograničnom poslovanju. Zato je pokrenut novi program za poticanje poslovnog rasta uz sinergije između Sektora međunarodnih banka supsidijara i Banca dei Territori

19/10/2022

 

Intesa Sanpaolo pokrenula je program koji uključuje sektore  za poslovanje s malim i srednjim poduzećima te sektora za stanovništvo Sektora međunarodnih banaka subsidijara (ISBD) i Bancu dei Territori radi unaprjeđenja poslovanja. 

Cilj je programa razvijati prekogranične poslovne prilike za srednja poduzeća koja posluju u 12 država u kojima djeluju banke za poslovanje sa stanovništvom Grupe Intese Sanpaolo u istočnoj Europi i sjevernoj Africi.

Pilot države međunarodne mreže  Intese Sanpaolo čine Slovačka, Mađarska i Rumunjska gdje Intesa Sanpaolo trenutačno nudi usluge iz komercijalnog bankarstva koje su nagrađivane i vodeće u industriji.

Vrijednost međunarodne mreže
Uz Sektor međunarodnih banaka supsidijara (ISBD), mala i srednja poduzeća kao klijenti banke Intesa Sanpaolo imaju pristup tržištu koje čini 210 milijuna ljudi s BDP-om od gotovo 1,7 bilijuna eura. Istovremeno, članovi mreže ISBD imaju pristup poslovanju na području Italije i jednostavnije mogu ostvariti izvoz.

Postoje brojne prilike koje Italija nudi za rumunjsko, mađarsko i slovačko tržište, kao i za talijanska poduzeća koja djeluju na tim tržištima, no te prilike nisu dovoljno iskorištene. Nova podrška bankarskom poslovanju može pomoći donijeti promjenu.

Prilike za ulaganja uključuju modernizaciju infrastrukture i prometnih mreža, razvoj već uspješnih industrijskih baza – posebice u proizvodnji automobila – i korištenje bogatih prirodnih i poljoprivrednih resursa.

Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, sektor ISBD, također ukazuje na tzv. „reshoring” i „nearshoring”, odnosno postupke kojima zemlje vraćaju proizvodnju robe za domaću potrošnju i smanjuju uvoz kao pozitivan čimbenik za tri testna područja.

„Projekt unaprjeđuje radnje koje se već provode u praksi kako se vidi iz brojnih nedavno provedenih važnih transakcija”, dodao je Ferraro.

„Zemlje uključene u sektor posebno su važne sa stajališta međunarodnog pozicioniranja Italije i internacionalizacije talijanskih tvrtki koje često imaju vrlo značajne udjele u poslovanju te kontinuiranu i konsolidiranu prisutnost na tim tržištima”, rekao je Massimo Antonello Piancastelli, voditelj Odjela za razvoj novih poslovnih i međusektorskih inicijativa sektora ISBD.

"Ova mreža jedinstvena je u talijanskom bankarskom sustavu i pruža tvrtkama priliku za rast zahvaljujući učinkovitim alatima i stalnoj podršci u Italiji, ali i u ciljanim zemljama"

Anna Roscio, Head of Corporate Sales & Marketing at the Banca dei Territori Division

Poticaj poslovanju

Novi program strukturno je organiziran za povećanje linija financiranja, kao i proizvoda i usluga posvećenih internacionalizaciji i poslovnoj suradnji između Italije i mreže ISBD.

Jedna je od primjera usluga Confirming service. Ovaj alat dostupan putem interneta omogućuje protok novca tako što dobavljačima omogućuje naplatu
faktura izdanih vanjskim kupcima koji posluju u područjima obuhvaćenim programom u roku od 72 sata.

Trenutačno više od 2000 talijanskih industrijskih grupa posluje na tim teritorijima. Ta povezanost svima donosi korist. Na primjer, Italija je četvrti najveći trgovinski partner Mađarske i deveti najveći investitor u Mađarskoj. Bilateralna trgovina oborila je 2021. sve prethodne rekorde unatoč pandemiji te je ostvaren promet od 12 milijardi eura.

Program će poslovnim klijentima banke Intesa Sanpaolo omogućiti da svoje bankarske usluge objedine pod jednim krovom – kod kuće i u relevantnim izvoznim zemljama.

Cilj je također privući nove odnose na temelju međunarodnih izgleda Intese Sanpaolo, lokalnog znanja i nagrađivanih bankarskih usluga u svrhu jednostavnijeg prekograničnog poslovanja.

S pogledom na poljoprivredne sektore na teritorijima ISBD-a, program također nudi proizvode koji su posebno osmišljeni za poljoprivredna poduzeća.

Karta za budućnost

Nakon serije roadshow prezentacija održanih početkom svibnja 2023. godine, novi program počet će se provoditi na trima testnim teritorijima, a zatim i u preostalih devet država međunarodnih banaka supsidijara (ISBD). .

„Ova mreža jedinstvena je u talijanskom bankarskom sustavu i pruža tvrtkama priliku za rast zahvaljujući učinkovitim alatima i stalnoj podršci u Italiji, ali i u ciljanim zemljama”, rekla je Anna Roscio, direktorica Odjela za korporativnu prodaju i marketing, Banca dei Territori.

„Projekt podržava postojeću sinergiju uz pokretanje faze u kojoj će se integracija poslovnog modela dvaju sektora sustavno proširiti na države u kojima djeluju banke za poslovanje s građanstvom ISBD-a”, izjavio je Giuseppe Ferraro.

„Sinergije će koristiti i talijanskim poduzećima aktivnima u tim državama i stranim poduzećima koja posluju u Italiji.”

Podijelite članak

Više o temi

Kemikalije i materijali: pametnija rješenja za čišću i sigurniju budućnost
Industrija i mehanika: kako će nam roboti pomoći da vidimo i izgradimo budućnost
Intesa Sanpaolo uvođenjem digitalne banke u utrci s fintechom