• No suggestions

ŠIRENJE POSLOVANJA

Pametnije zgrade za čistiju budućnost

Pametnije zgrade za čistiju budućnost

Rhiannon Edwards

07/02/2023

Dok cijeli svijet raspravlja o prestanku upotrebe fosilnih goriva, koncept automatizacije zgrada brzo uzima maha.

Bez obzira na to uključujemo li centralno grijanje kod kuće, klimatizacijski uređaj u hotelu ili rasvjetu u velikom poslovnom kompleksu, grijanje, hlađenje i rasvjeta zgrada imaju velik udio u zajedničkoj potrošnji energije.

Postojeći sustavi gospodarenja energijom u domaćinstvu i poslovnim zgradama uključuje rasipanje energije, što podrazumijeva dvostruke troškove: Zemljine resurse u doba naglih klimatskih promjena i novac u vrijeme svjetskih financijskih problema.

Svjetla su upaljena... samo kad je netko kod kuće

U bliskoj budućnosti svaka zgrada, od stambenih zgrada do umjetničkih galerija, imat će centralizirane, automatizirane bežične centre za praćenje senzora koji mjere razinu temperature, rasvjete i vlage.

Sustavi za gospodarenje energijom zgrada (engl. Building Energy Management, BEM) trebali bi se koristiti automatizacijom za optimizaciju potrošnje energije i smanjenje potrošnje za pola, čime se troškovi smanjuju, a energetska učinkovitost raste.

Na temelju podataka dobivenih iz senzora, BEM sustavi upravljaju grijanjem i rasvjetom u svrhu povećanja razine energetske učinkovitosti bez ljudske intervencije.

U doba ekstremnih vremenskih prilika uzrokovanih klimatskim promjenama i velikog rasta cijena energenata, tržište BEM-a 2020. godine vrijedilo je 6,8 milijardi te očekivano brzo raste.

Uz to raste i gospodarstvo temeljeno na pretplatničkom modelu za usluge upravljanja i održavanja BEM-ova. Američka tvrtka za poslovno savjetovanje Frost & Sullivan procjenjuje da će pretplatnički modeli za daljinski rad sustava za grijanje i ventilaciju imati 8 % udjela na tržištu do 2027.

Inteligentne zgrade

BEM sustavi (i sustavi za gospodarenje energijom u kućanstvu ili HEM) trebali bi nam pomoći upravljati energetskim potrebama tijekom prelaska na obnovljive izvore energije.

Budući da se njihov rad temelji na umjetnoj inteligenciji, rješenja za upravljanje zgradama odmaknut će se od pasivnog načina gospodarenja energijom prema optimizaciji iskustva za krajnjeg korisnika.

Jednostavnije rečeno, to znači da će umjetna inteligencija pomoći u sprječavanju gužve na javnim mjestima i omogućiti, primjerice, da svi na radnome mjestu imaju potrebne resurse za sastanak te će upravljati ostalim resursima.

Sustavi za gospodarenje energijom zgrada trebali bi se koristiti automatizacijom za optimizaciju potrošnje energije i smanjenje potrošnje za pola, čime se troškovi smanjuju, a energetska učinkovitost raste.


Nadzirat će se kvaliteta zraka, a poseban naglasak stavit će se na upravljanje zgradama bez dodira kao odgovor na trenutačne probleme povezane sa zagađenjem i pandemijom.

Trenutačno troškovi sprječavaju širu primjenu umjetne inteligencije u području upravljanja zgradama. No, kako će se tehnologija razvijati i troškovi smanjivati tijekom idućih deset godina, tako će i umjetna inteligencija preuzeti značajnu ulogu u javnim zgradama.

Umjetna inteligencija u kućanstvu

Hollywoodski filmovi obećavaju nam robote koji će nam ujutro poslužiti kavu (a zatim pokušati osvojiti svijet).

Iako su mogućnosti za to neznatne, revolucija u kućanstvima koja je započela s pametnim centrom za govor i mrežom pametnih uređaja neizbježno će se nastaviti.

Sljedeća je razina kućna mreža koja se temelji na umjetnoj inteligenciji i koju pokreću glasovne naredbe. 

Uz to što će preuzeti upravljanje uređajima i zabavom, moći ćemo iskoristiti umjetnu inteligenciju u svojem kućanstvu za dobivanje korisnih uvida u načine na koje se koristimo svojim domovima.

Jednako kao u javnim zgradama, umjetna inteligencija pratit će kvalitetu zraka i pomoći nam u štednji i distribuciji energije. 

Povezat će se s obnovljivim izvorima energije kao što su solarni paneli za kućanstva koji postaju sve popularniji.

Umjetna inteligencija također će nam pomoći procijeniti kvalitetu vode, pratiti potrošnju vode i upozoriti nas na moguće curenje.

Najviše od svega, mogla bi nam pomoći optimizirati vlastito vrijeme te predložiti i naručiti proizvode u naše ime, čime dobivamo „jednostavnu praktičnost”.

Kako se internet stvari udomaćio u našim domovima, kibernetička sigurnost za sprječavanje napada na mrežu postaje sve bitnija, a već sad radi se o tržištu koje sve više raste.

Gledajući širu sliku, pretplatnički modeli za sustave pametnih kućanstava i povezane sigurnosne mjere postat će uobičajeni korisnički model.

Prediktivno održavanje

Za upravitelje zgrada, automatizacija i umjetna inteligencija omogućavaju novi oblik održavanja koji je proaktivan i prediktivan, a ne tek reaktivan.

Na temelju objedinjenih podataka i strojnog učenja, upravitelji zgrada u stvarnom će vremenu moći provjeriti status raznih dijelova zgrade, primjerice, cjevovoda ili ožičenja. Tako možemo očekivati niže troškove i kraće prekide rada.

Takav će se nadzor provoditi na daljinu. Frost & Sullivan predviđaju da će do 2025. nadzor i otkrivanje kvarova na daljinu činiti 64 % prihoda digitalnih rješenja svjetske industrije kućanstava i građevine.

Također predviđaju da će tržište prediktivnog održavanja u kućanstvima i zgradama doseći 2,8 milijardi dolara u 2025. godini.

Ograničavanje potrošnje i rasipanja energije u zgradama ključno je za prelazak s fosilnih goriva na zeleniju i produktivniju budućnost.

Automatizacija zgrada, na osobnoj i javnoj razini, uzima stvari u svoje ruke, dok istovremeno ostvarujemo rezultate koji će promijeniti svijet. I ne moramo više razmišljati jesmo li smanjili grijanje ili ugasili svjetla.

Podijelite članak

Više o temi

Jačanje vrijednosnog lanca
Industrija i mehanika: kako će nam roboti pomoći da vidimo i izgradimo budućnost
Maloprodaja modnih proizvoda: omnikanal stiže na modnu pistu