• No suggestions

Širenje poslovanja

Financiranje revolucije slovenskog turizma

Slovenski se turizam preobražava za 21. stoljeće, a Intesa Sanpaolo pomaže pružateljima usluga da postanu svježiji, čistiji i zeleniji.

Rosie Murray-West

04/04/2023

 

Turizam u Sloveniji nalazi se na prekretnici. Goranka Gregorič Repnik, voditeljica SME odjela u Intesi Sanpaolo, kaže da se slovenski hotelijeri, ugostitelji i vlasnici zabavnih sadržaja okreću zelenijoj ponudi usmjerenijoj na manju publiku koja žele doživjeti njezinu zemlju.

„Slovenija je mala zemlja, no imamo od svega pomalo”, izjavila je. „Imamo more, imamo planine, imamo centre za wellness i velik broj toplica. Sad se moramo okrenuti zelenilu, ljepoti, kvaliteti destinacija. Ovdje govorimo o tranziciji, a tranziciju je potrebno financirati.”

Slovenska turistička strategija za razdoblje od 2022. do 2028. ističe održivost, poboljšanu infrastrukturu i pružanje kvalitetnijeg smještaja kao glavne izazove za slovensku turističku industriju koja se još oporavlja od utjecaja pandemije koronavirusa.

Goranka kaže da su mnogi hoteli i velik broj zabavnih sadržaja zastarjeli i potrebno ih je obnoviti, a obvezna zatvaranja tijekom pandemije negativno su utjecala na njihovu mogućnost da ulože u poboljšanja.

Intesa Sanpaolo pruža potporu svojim klijentima kako bi učinili prijeko potrebne promjene. Na primjer, u slučaju goleme Postojnske jame, jedne od najvećih atrakcija u Europi, banka je financirala nove električne vlakove koji posjetitelje vode duboko u unutrašnjost.

U drugim dijelovima države Intesa Sanpaolo financirala je ulaganje u infrastrukturu skijaškog centra Krvavec, koji vlasnici žele pretvoriti u cjelogodišnji model.

„Više nisu samo skijaški centar, nego polovicu dobiti ostvaruju u ljetnim mjesecima zahvaljujući obnovi hotela i ostalih sadržaja kao i otvaranjem ljetnog avanturističkog parka”, kaže Goranka.

Razmišljamo veliko... i malo

I dok je Intesa Sanpaolo financijski poduprla ove poznate turističke centre, Goranka kaže da je također bila ključni dio financiranja malih poduzeća pri kupnji, obnovi i razvijanju imovine.

"Imamo more, imamo planine, imamo centre za wellness i velik broj toplica. Sad se moramo okrenuti zelenilu, ljepoti, kvaliteti destinacija. Govorimo o tranziciji, a tranziciju je potrebno financirati"

Goranka Gregorič Repnik, voditeljica SME odjela u Intesi Sanpaolo Slovenija

„Turizam povezuje mnogo različitih usluga, što često previdimo. Razmišljamo o hotelu, plaži i restoranu, ali zanemarujemo usluge čišćenja, logistiku i putnog agenta”, rekla je Goranka.

Trenutačno je 40 posto hotela u vlasništvu države, a riječ je o velikim objektima s više od 200 kreveta, ali Goranka tvrdi da turisti traže nešto intimnije.

Nove butik-hotele često otvaraju oni koji su u prošlosti posjetili određeno područje gdje su uživali.

„Takvi hoteli brzo postanu najpopularniji hoteli u mnogim područjima”, navodi Goranka i dodaje da Intesa Sanpaolo kao talijanska banka može pomoći osobama koje nemaju slovensko državljanstvo da financiraju takve projekte jednako kao i slovenske hotelijere i druge poduzetnike u turizmu.

„Nije riječ o uskom pristupu turizmu, nego o tome da se uključe svi dionici – među ostalim restorani, pružatelji usluga smještaja i privatne osobe koje ulažu u Airbnb.”

Suočavanje s izazovima

Privući turiste u Sloveniju nije bez izazova. Među tim izazovima je i mišljenje da turisti mogu obići sve što Slovenija može ponuditi u nekoliko dana ili čak 24 sata.

„Turisti nam dođu nakon što vide Sloveniju na karti i kažu: U redu, danas smo u Sloveniji, a nakon toga idemo u Hrvatsku i Italiju”, navodi Goranka.

Umjesto toga, želi da turisti dožive raznolikost ove male države dulje razdoblje, provedu vrijeme na moru, u planinama i u toplicama. Za to je potrebno otvaranje više turističkih centara koji bi privukli posjetitelje na dulji boravak.

„Vizija na razini države uključuje stvaranje mreže malih butik-destinacija i pružatelja usluga. Dijelimo priču kako se to može postići.”

Prometna infrastruktura također je problematična, priznaje Goranka, jer zbog sporih vlakova mnogi su turisti prisiljeni koristiti se manje održivim oblicima prijevoza kao što su dizelski automobili i autobusi.

Međutim, trenutačno veliko ulaganje u bakrene tračnice u državi znači da će se željeznički sustav unaprijediti i ubrzati.

Vizija na razini države uključuje stvaranje mreže malih butik-destinacija i pružatelja usluga. Dijelimo priču kako se to može postići. – Goranka Gregorič Repnik, voditeljica SME odjela u Intesi Sanpaolo Slovenija

„Ovo će vladino ulaganje klijentima otvoriti više prilika”, dodaje.

Drugi je velik problem pronalazak i zadržavanje radnika. „Mladi ne žele uvijek raditi duge smjene, posluživati goste i trpjeti stres, tako da pronaći radnike zna biti teško”, priznaje.

Dodaje i: „Ako poduzeća imaju snažnije financijske temelje, postaju poželjnija radna mjesta i mogu bolje plaćati radnike.”

Budućnost Slovenije

Pomaganjem klijentima u financiranju promjena u turizmu Intesa Sanpaolo želi biti dio uspješne priče u kojoj će se slovenski hoteli i drugi sadržaji iz velikih i zastarjelih turističkih centara u vlasništvu države pretvoriti u nešto novije, svježije i zelenije.

Goranka smatra da Intesa Sanpaolo potporom pružateljima usluga u turizmu i povezanim uslugama čini veliku razliku u Sloveniji.

„Podupire cijelo gospodarstvo. Na kraju krajeva, mi smo bankari, no prihvaćamo priče koje klijenti podijele s nama i želimo im pomoći što bolje možemo.”

Podijelite članak

Više o temi

Kemikalije i materijali: pametnija rješenja za čišću i sigurniju budućnost
Industrija i mehanika: kako će nam roboti pomoći da vidimo i izgradimo budućnost
Intesa Sanpaolo uvođenjem digitalne banke u utrci s fintechom