Slovenija: mala zemlja velikih mogućnosti

Slovenija: mala zemlja velikih mogućnosti

Slovenska ekonomija briljira u transformaciji. Kao partner u području bankarskih usluga, Intesa Sanpaolo čini to isto.

14/06/2022

Tranzicija predstavlja jednu od glavnih tema u slovenskoj ekonomiji još od devedesetih godina prošloga stoljeća, kada se zemlja morala repozicionirati i usmjeriti na trgovanje s Europskom unijom nakon raspada Jugoslavije.

Slovenija je mala zemlja – površinom otprilike upola manja od Švicarske – stoga se njezino članstvo u EU-u pokazalo ključnim za njezin izvoz dobara.

Danas, trgovanje s EU-o m zauzima tri četvrtine ukupne slovenske trgovinske razmjene, u čemu su njezini glavni partneri susjedne zemlje poput Italije, Austrije i Hrvatske. U nešto širem okruženju, Slovenija ima koristi i od svoje povezanosti s Njemačkom, što posebno vrijedi u automobilskom i finansijskom sektoru.

Danas se zemlja nalazi u tranziciji iz proizvođača intermedijarnih proizvoda u prodavatelja gotovih proizvoda, pri čemu elektronika, kućanski uređaji i farmaceutski proizvodi za nju predstavljaju glavna područja rasta.

Prebroditi COVID-19

Zemlja je pandemiju bolesti COVID-19 prebrodila uz munjevit oporavak. Od januara 2022., industrijska je proizvodnja u odnosu na prethodnu godinu porasla za 10 %, izvoz za 20 %, a realni promet od trgovine na malo za 32,3 %.

Banka Intesa Sanpaolo Slovenija također je doživjela rast, pružajući pritom podršku realnom sektoru, kako bi u izazovnim vremenima ostao stabilan. 

„Od izbijanja pandemije banka je dodatno učvrstila svoju poziciju ključnog partnera slovenske ekonomije, omogućivši kompanijama rad i u izmijenjenim okolnostima, uz predanost podržavanju lokalnih kompanija u smislu kontinuiteta poslovanja i oporavka“, kaže Jozef Kausich, izvršni direktor banke Intesa Sanpaolo Slovenija.

Od decembra 2019., banka je povećala svoj portofolij kredita za trgovačka društva za 18 %, ostvarivši pritom približno 10 % tržišnog udjela i učvrstivši svoju poziciju treće banke u segmentu poslovnog bankarstva.

Banka je pružala podršku i građanima tijekom nesigurnih COVID-19 vremena na način da su poslovnice bile otvorene za građane čak i za vrijeme potpunih zatvaranja širom zemlje (uz provedbu sigurnosne mjere socijalnog distanciranja) uz sklapanje čvrstog partnerstva sa Slovenskom bankom hrane.

image-3
Digitalizaciju shvaćamo ne samo kao tehnološku evoluciju naših prodajnih kanala, već i kao neku vrstu cjelovitog pristupa u nastojanjima da budemo još brža, resursno učinkovitija banka, usmjerena na potrebe korisnika” Jozef Kausich, izvršni direktor banke Intesa Sanpaolo Slovenija

Resursno učinkoviti, ekološki osviješteni i spremni za promjene

Rusko-ukrajinski sukob predstavlja razlog za brigu kada je riječ o slovenskoj trgovini. Kao ni ostatak Europe, zemlja nije imuna na širi utjecaj rastućih cijena energenata, koje dovode do povećanja troškova života. Bankarski analitičari očekuju da bi se prosječna stopa godišnje inflacije u Sloveniji u ovom trenutku mogla kretati oko približno 7 %.

Banka Intesa Sanpaolo Slovenija svoju je tranziciju prema cilju da postane digitalni inovator započela sada već davne 2018. godine. Danas pametno bankarstvo, zahvaljujući ubrzanoj digitalnoj transformaciji, pomaže kompanijama i pojedincima da bolje upravljaju svojim novcem u vremenima kada se pazi na svaku sitnicu. Banka Intesa Sanpaolo Slovenija, kao i šira grupa čija je članica, nastavlja s procesom ubrzane digitalizacije, kako bi svojim korisnicima mogla pružati još bolje usluge.

„Ne želimo odustati od tradicionalnog načina poslovanja putem mreže poslovnica u Sloveniji, no ove izvanredne okolnosti povezane s pandemijom dodatno su nas ohrabrile u našim nastojanjima da ubrzamo implementaciju što je moguće većeg broja proizvoda i usluga koje je moguće koristiti na daljinu“, navodi Kausich.

„Digitalizaciju shvaćamo ne samo kao tehnološku evoluciju naših prodajnih kanala, već i kao neku vrstu cjelovitog pristupa u nastojanjima da budemo još brža, resursno učinkovitija banka, usmjerena na potrebe korisnika“, dodaje.

Digitalizacija će, osim toga, pomoći u provedbi zelenih nastojanja kojima je banka predana u okviru širega poslovnog plana Grupe Intesa Sanpaolo do 2025. godine. Ovo potonje uključuje i obvezu postizanja neto nultih emisija do 2030. godine za vlastite emisije cijele grupe, a do 2050. godine za svoje zajmove i investisijske portofolije. Banka predviđa i ulaganja u visini od 115 milijardi € u svrhu svoje zelene tranzicije. 

I dok se Slovenija okreće prema novim izvoznim prilikama i novim digitalnim industrijama, banka Intesa Sanpaolo ostaje korak ispred, uvijek spremna podržati rast slovenskih kompanija i pojedinaca.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri