Projekat Skyrocket lansira novu eru bankarstva

Projekat Skyrocket lansira novu eru bankarstva

Digitalne inovacije u središtu su pristupa bankarstvu Intese Sanpaolo. Petogodišnji projekat u oblaku u suradnji s Googleom i TIM-om pokazat će što može postići.

18/07/2022

PODCAST: Projekat Skyrocket: bankarstvo u oblaku spremno za lansiranje

Kako pokrenuti banku koja je u cijelosti u oblaku?

Za početak, uz dva golema podatkovna centra koje podržava Google

Intesa Sanpaolo cilja prema zvijezdama u bankarstvu, postavljajući temelje za potpuno digitalno bankarstvo zahvaljujući dvjema novim regijama oblaka u Milanu i Torinu, u saradnji s Googleom i TIM-om. Projekat Skyrocket ima ambiciozan opseg i cilj: pothvat koji obuhvaća upravljanje podatcima, sigurnost i upravljanje kako bismo hrabro zakoračili u novo razdoblje bankarstva.

Projekat Skyrocket, odnosno raketa, naziv je koji podrazumijeva ambiciozan cilj: stvaranje dvije nove regije oblaka u Torinu i Milanu koje omogućuje Google na kojima će se smjestiti digitalne usluge Intese Sanpaolo.

Regije oblaka, kojima hosting pruža italijanski telekomunikacijski div TIM, bit će završene za dvije godine i osigurat će da banka postigne svoje poslovne ciljeve: proširiti i usavršiti svoje usluge digitalnog bankarstva te osigurati ESG posvećenost zelenom gospodarstvu.

„Pristup u kojem je oblak na prvome mjestu promiče nove digitalne inicijative i razvija vještine rada u oblaku kod zaposlenika banke“, kaže Nicola Carotti, voditelj Centra izvrsnosti za oblak u banci Intesa Sanpaolo.

Više od 12 milijona klijenata već ima svakodnevnu korist od digitalnih kanala Intese Sanpaolo, uključujući nagrađivanu aplikaciju za bankarstvo. Banka projektom Skyrocket želi otići korak dalje.

Projekt oblaka izniman je pothvat koji uključuje upravljanje podatcima, sigurnost i upravljanje. Cilj je postati usmjerenija, zelenija i učinkovitija organizacija koja zahvaljujući oblaku može pružiti novu, potpuno digitalnu banku.

„Oblak je u samom središtu strategije banke i novog poslovnog plana“, kaže Carotti. „Intesa Sanpaolo krenula je prije više godina u digitalizaciju svojih usluga. Novim poslovnim planom želimo pokrenuti i novu, potpuno digitalnu banku, s novim funkcijama, novim uslugama i mogućnosti smanjivanja i razvijanja infrastrukture.“

Nova platforma za digitalno bankarstvo, Isybank, dio je poslovnog plana za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Isybank će 4 milijona klijenata u Italiji pružiti širok spektar usluga digitalnog bankarstva i pritom smanjiti strukturne troškove Grupe.

image
“Želimo pokrenuti i novu, potpuno digitalnu banku, s novim funkcijama, novim uslugama i mogućnosti smanjivanja i razvijanja infrastrukture”
Nicola Carotti, voditelj Centra izvrsnosti za oblak u banci Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo uložila je 40 milijona funti u tehnološku kompaniju Thought Machine za izradu core banking programa, Vault Core, koji će pokretati Isybank. Banka također razmišlja o tome da proširi platformu kompanije Thought Machine u širu infrastrukturu jer nastavlja s velikim ulaganjima u digitalnu transformaciju banke, zamjenjujući core tehnologiju glavnog računala te preseljenjem na infrastrukturu u oblaku.

Koristeći se Googleovom tehnologijom, banka njeguje inovativan pristup novim podatkovnim centrima i primjenom umjetne inteligencije pojednostavljuje poslovanje, među ostalim inicijativama. Smještanje oblaka u Italiji, u blizini središnjice Intese Sanpaolo, omogućuje bolju uslugu.

Skyrocket će Intesu Sanpaolo usmjeriti na put inteligentne transformacije i istovremeno i dalje podržavati temeljna načela banke o pružanju kvalitetnih rješenja koja potiču rast društva, bilo da se radi o poslu, osobnom bankarstvu ili kružnom gospodarstvu.

„Oblak će omogućiti banci da bude spremna na izazove budućnosti i pružiti nove značajke klijentima“, izjavio je Carotti. „Također će podržati ESG ciljeve poslovnog plana.“

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri