Tehnologija, mediji i telekomunikacije (TMT) – stižu nam velike promjene

Tehnologija, mediji i telekomunikacije (TMT) – stižu nam velike promjene

Kako poslovanje prelazi na tehnologiju oblaka (cloud)  i kako se sve više oslanjamo na digitalne uređaje, TMT industrija nastavlja s inovacijama.

Rhiannon Edwards

22/09/2022

Prije tri godine niko nije mogao predvidjeti revoluciju koju će Covid pokrenuti u praksi našeg rada. Danas, 75% kompanija smatra da je oblak u suštini tehnologija koju vrijedi implementirati, te djeluju u tom pravcu.

To je popraćeno i državnim finansiranjem. Značajan iznos od 75 milijardi eura je izdvojen iz paketa EU namijenjenog oporavku nakon pandemije isti će se uskoro kanalisati prema sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) kako bi se osiguralo da osnovna infrastruktura bude dorasla zadatku.

Osim što ide izravno u korist kompanijama iz oblasti TMT, ovaj priliv novca i potražnje potiče inovacije u podsektorima kao što su upravljanje podacima i analiza podataka.

Istovremeno, sama količina povezanih uređaja, od mobilnih telefona do pametnih zvučnika i pametnih uređaja, znači da je revolucija konektivnosti o kojoj se već dugo govori zaista stigla.

TMT industrija spojit će naše pojedinačne uređaje u jedan pametan sistem koji obećava velike promjene u svemu, od prijevoza do obrazovanja. Sve ovo će biti podržano prelaskom s 5G na 6G mrežu, a zatim i na radikalno novu tehnologiju koja obećava rješenje za mrežnu potražnju.

Rasprostranjenost arhitekture oblaka

Brzo usvajanje tehnologije oblaka je popularna izlazna strategija nakon pandemije za kompanije koje žele svoje poslovanje učiniti pametnijima, sigurnijim i više uvezanim.

Zdravstvo i maloprodaja posebno usvajaju nove tehnologije kako bi njihovo poslovanje moglo odgovoriti na buduće izazove, te kako bi svoje poslove mogli obavljati bilo gdje i bilo kada, a ne unutar uredskih zidova u redovnom radnom vremenu.

Internet stvari (IoT) je u interakciji sa oblakom kako bi se podržala daljnja ekspanzija rada na daljinu, učinivši konektivnost ključnim faktorom transformacije oblaka.

Ova nova postavka stvara potrebu za novim mrežnim tehnologijama i uslugama koje mogu podržati visoke razine potražnje. Umjetna inteligencija imat će ključnu ulogu u uvođenju ovih novih mreža, osiguravajući njihovu pouzdanost, kapacitiranost i sigurnost.

Interoperabilnost velikih podataka

Na globalnom nivou, očekuje se da će tržište analitike velikih podataka (BDA) doseći 68.1 milijardu dolara u 2025. godini. Razlog tome je što će oblak, uz olakšavanje novih radnih procesa, omogućiti kompanijama pohranu većih količina korisnih podataka nego ikad prije. Korištenje analitike za produciranje znanja iz tih podataka je ključno za poslovno planiranje i put je do novih mogućnosti i rasta.

Pružatelji usluga oblaka kao što su Amazon, Alphabet i Microsoft se već pripremaju za pružanje usluga analitike podataka kao dio svoje ponude.

Modeli uvida kao usluge i analitike kao usluge pojavljuju se kao novi načini za ostvarivanje pogodnosti za velike podatke u kompanijama bez potrebe za izgradnjom cijelih internih timova za obradu i tumačenje podataka.

Mreže velikog kapaciteta i visoke sigurnosti

Očekuje se da će do 2030. godine 200 milijardi uređaja biti uvezano na globalnoj razini. Kako bi podržale samu količinu internetskih operacija u poslovnoj i osobnoj sferi, bežične mreže morat će postati brže, pametnije i sigurnije.

Prijeći ćemo s 5G mreže na povremenu fazu 6G mreže prije nego što prihvatimo kognitivni radio, tehnologiju dizajniranu za upravljanje potražnjom mreže, te za održavanje kontinuiteta online statusa svih nas, čak i u vrijeme velike potražnje.

Istovremeno će cyber sigurnost biti sve važnija. Naši novi uređaji kod kuće će pri tom biti i prozori u naše osobne živote što je prilika za kriminalce da ih iskoriste. Ulaganje sredstava u mjere upravljanja i ublažavanja prijetnji po sigurnost s naših uređaja porast će na 307 milijardi dolara do 2030. godine.

Pametniji život

Bit će mnogo prednosti ovog novog, hiper povezanog načina života. Projekat School 4.0, naslanjajući se na lekcije naučene tokom pandemije Colvid-19, će iskoristiti konektivnost oblaka kako bi se u budućnosti osigurao nesmetan proces učenja.

Naše nove moćne mreže također će revolucionirati saobraćaj. Autonomni zajednički prijevoz i novije, praktičnije usluge pretplate na vozila i aplikacije za pozivanje bit će nova norma. Inteligentni transportni sistemi omogućit će brže, pouzdanije, sigurnije i isplativije putovanje na posao.

Naša nova mrežna sposobnost također će proširiti mogućnosti promatranja Zemlje kako bi sektor narastao na 43.2 milijarde dolara u 2030. godini, pomažući vladama da steknu mogućnosti promatranja u stvarnom vremenu i pogled iz ptičje perspektive koji će im pomoći u planiranju potrošnje za usluge.

TMT industrija dominira u velikom broju promjena koje će uticati i na poslovanje i na pojedinca. Stoga s radošću očekujemo pametniju i više uvezanu budućnost u kojoj ćemo maksimalno iskorištavati svoje vrijeme i resurse.

Pročitajte cijeli izvještaj o trendovima u tehnološkoj, medijskoj i telekomunikacijskoj (TMT) industriji na engleskom jeziku, na slijedećem linku.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri