Četvrta velika umjetnička galerija banke Intesa Sanpaolo obećava ponuditi „nešto novo“

Četvrta velika umjetnička galerija banke Intesa Sanpaolo obećava ponuditi „nešto novo“

Nekadašnji poslovni prostor Banke pretvoren je u očaravajuću umjetničku galeriju i izložbeni prostor u sklopu historijskog sjedišta banke Intesa Sanpaolo u Torinu. Michele Coppola – izvršni direktor za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu banke Intesa Sanpaolo i direktor muzeja Gallerie d’Italia – govori o eklektičnoj prirodi tog prostora, njegovom kulturološkom značaju i o tome kako je izgrađen u samo dvije i po godine.

Alastair Smart

Ispod arkada historijskog trga Piazza San Carlo u Torinu, umjetnička galerija sada zauzima tri podzemna sprata, na kojima su se nekada nalazili trezori, garaže i kancelarije za sastanke dioničara. Ova transformacija dolazi uz nedavno otvorenje Gallerie d’Italia – Torino, najnovijeg muzeja koji je otvorila vodeća italijanska bankarska grupacija, Intesa Sanpaolo.

Muzej je smješten u prostorima sjedišta banke i njenom historijskom sjedištu u palači Turinetti di Pertengo koja je renovirana na predivan način kako bi se novi prostor prilagodio ideji dizajnera, Michelea De Lucchija, te arhitektonskog i dizajnerskog studija AMDL Circle.

Muzej Gallerie d’Italia – Torino može se pohvaliti s 10.000 metara kvadratnih prostora koji se protežu na pet spratova (od kojih su tri podzemna) te je uglavnom posvećen fotografiji.

To je četvrti muzej koji je banka uspostavila – nakon muzeja Gallerie di Palazzo Leoni Montanari (koji je otvoren u Firenzi 1999. godine), Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano (koji je otvoren u Napulju 2007. godine) i muzeja Gallerie di Piazza Scala (koji je otvoren u Milanu 2011. godine).

DSC9873-800x533-4
Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu banke Intesa Sanpaolo i direktor muzeja Gallerie d’Italia

“Nekadašnji poslovni prostor banke osvanuo je u potpuno novom ruhu, te je pretvoren u mjesto kulture, uz poštovanje i unaprjeđenje postojećeg arhitektonskog rješenja, umjesto njegova narušavanja.” – Michele Coppola.

Sva četiri muzeja su poznata pod zajedničkim nazivom Gallerie d’Italia. Dok su ostale ustanove poznate po izloženim slikama i skulpturama, odlučeno je da će onda u Torinu ponuditi “nešto novo” – riječi su Michelea Coppole, izvršnog direktora za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu banke Intesa Sanpaolo i direktora muzeja Gallerie d'Italia.

Kao direktoru muzeja Gallerie d’Italia – Torino, Coppoli podršku pruža zamjenik direktora Antonio Carloni koji je ranije bio zadužen za međunarodni festival fotografije Cortona on the Move.

„Snaga ova četiri muzeja je u njihovoj međusobnoj komplementarnosti“, navodi Coppola, te dodaje: „Kada je riječ o prostoru u Torinu, pitali smo se koju bi on dodatnu vrijednost trebao nuditi u odnosu na ostale. Kao element identifikacije odabrana je fotografija: medij koji neposredno i s dozom suptilnosti odražava savremenost.“

Jedan od podzemnih spratova Gallerie d’Italia u Torinu novi je dom arhiva Publifoto, banke Intesa Sanpaolo. Ovaj je arhiv sačinjen od sedam miliona fotografija snimljenih u periodu od 1930-ih do 1990-ih godina, a koje dokumentuju različite aspekte života u Italiji, od svijeta politike do sporta. Odabrani dio njih digitalizovan je, te mu je moguće pristupiti putem interaktivne instalacije.

„Naš cilj je banku Intesa Sanpaolo još više približiti zajednici“ – Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu Intese Sanpaolo i direktor muzeja Gallerie d'Italia

Drugi podzemni sprat održavat će privremene izložbe. Jedna od prvih izložbi nakon otvaranja tog prostora jeste Krhko čudo – putovanje prirodom koja se mijenja, koji prikazuje rezultate posjeta fotografa Paola Pellegrina zemljama kao što su Namibija, Kostarika i Island – kojeg je angažovala grupa Intesa Sanpaolo – radi praćenja uticaja klimatskih promjena.

Druga privremena izložba nosi naziv Od rata do Mjeseca: 1945. – 1969., odabir fotografija iz arhiva Publifoto, banke Intesa Sanpaolo, koji prikazuje četvrtinu stoljeća italijanske historije poznatog pod nazivom miracolo economico (ekonomsko čudo) nakon Drugoga svjetskog rata.

Negdje drugo postoje područja posvećena istraživanju i obrazovanju djece školskog uzrasta.

Međutim, barem jednako impresivna kao i eksponati u muzeju Gallerie d’Italia u Torinu jeste činjenica da je muzej izgrađen toliko brzo. Njegovo je otvaranje tek najavljeno u januaru 2020. godine, a manje od dvije i po godine nakon toga i uz pandemiju u punom jeku u tom međuvremenu, muzej je otvoren.

„Cijela nam je operacija bila izuzetno velik izazov“, kaže Coppola. Ključan čimbenik u sprječavanju odgađanja otvaranja, vjeruje da je bila jasna arhitektonska namjena objekta.

„Poput svih naših muzeja, onaj u Torinu nekada je bio poslovni prostor Banke koji je osvanuo u potpuno novom ruhu, te je pretvoren u mjesto kulture uz poštovanje i unapređenje postojećeg arhitektonskog rješenja umjesto njegovog narušavanja“.    

Palaču Turinetti di Pertengo dao je sagraditi markiz Giorgio Turinetti di Priero, bankar vojvoda od Savoje, u 17. stoljeću. S nje se pogled proteže na središnji torinski trg, Piazzu San Carlo, kolokvijalno prozvan i „dnevnim boravkom“ toga grada.

Poveznica između banke, umjetnosti i kulture nije tu od danas. Ona je dio nas – njeni korijeni sežu daleko u historiju naše grupe“ – Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu banke Intesa Sanpaolo i direktor muzeja Gallerie d'Italia

Vanjska fasada građevine ostala je netaknuta. U muzej se ulazi monumentalnim novim stubištem koje posjetitelje vodi iz unutrašnjeg dvorišta Palače Torinetti do podzemnih muzejskih prostora.

Odražavajući korijene Torina kao glavnog grada italijanske regije Pijemont, u muzeju je izložen odabir djela iz kolekcije pijemontskih baroknih slika u vlasništvu banke Intesa Sanpaolo – posebno devet velikih platna iz Oratorija Družbe svetog Pavla (smještena u Torinu, građevina je uništena u kasnom 19. stoljeću). Svako od tih platna oslikava posebnu epizodu iz života sv. Pavla, a naslikana su 1663. godine kao dio ciklusa kojim se obilježava stogodišnjica Oratorija.

Ovih je devet slika izloženo u blizini drugih pijemontskih djela, izrađenih u periodu od 14. do 18. stoljeća, koja dodatno oplemenjuju veličanstveni kasnobarokni stil uređenja prostorija u kojima su slike izložene.

Otvorenje muzeja Gallerie d’Italia u Torinu događa se istovremeno s muzejom Gallerie d’Italia u Napulju, novim domom Napuljskog muzeja banke Intesa Sanpaolo (koji je tri puta veći od onog prethodnog, odnosno muzeja Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano).

Otvorenja oba ova muzeja sastavni su dio projekta Progetto Cultura, plana Banke usmjerenog unapređenju obogaćivanja kulturne i umjetničke ponude kao pokretača društvenog rasta i razvoja. Ostvaren nizom inicijativa širom Italije – koje uključuju muziku, kino, likovnu umjetnost, pozorište i druge umjetnosti – među evropskim finansijskim institucijama ne postoji projekat poput našeg projekta Progetto Cultura.

„Naš je cilj banku Intesa Sanpaolo još više približiti zajednici“, kaže nam Coppola, te dodaje: „Poveznica između banke, umjetnosti i kulture nije tu od danas. Ona je dio nas – njeni korijeni sežu daleko u historiju naše grupe.“ 

Međutim, ona predstavlja i obavezu koja se s vremenom sve više profesionalizira, zahvaljujući nedavnoj pojavi našeg plana Progetto Cultura. 

Otvorenje dva ovako velika muzeja u dva toliko važna grada rezultat su ispravne strateške odluke najvišeg rukovodstva grupe. Banka Intesa Sanpaolo konkretnim primjerom pokazuje kako njena središnja uloga u ekonomskom razvoju Italije nije odvojena od preuzimanja odgovornosti za njegov kulturni i društveni razvoj.“

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri