Središnja poslovnica u New Yorku stvara posao za budućnost

Središnja poslovnica u New Yorku stvara posao za budućnost

Središnja poslovnica banke Intesa Sanpaolo u New Yorku, koja je dio Divizije korporacijskog i investicijskog bankarstva banke IMI, posluje s poslovnim i institucionalnim klijentima u Sjevernoj i Južnoj Americi. Ovdje nam glavni direktor Nicola Baiocchi Di Silvestri objašnjava zašto je, kako on misli, fokus uvijek na stvaranju dugoročnih odnosa.

Charlotte Ricca

„Naša Banka prvi je izbor američkih klijenata koji žele ulagati u Italiju i druga područja Evrope.” – Nicola Baiocchi Di Silvestri, glavni direktor središnje poslovnice u New Yorku, Divizija za korporacijsko i investicijsko bankarstvo IMI, banke Intesa Sanpaolo.

Smještena u svjetskoj prijestolnici finansijskog sektora, središnja poslovnica banke Intesa Sanpaolo u New Yorku posluje s nekim od najvećih imena u Sjevernoj i Južnoj  Americi, od najbogatijih klijenata s popisa Fortune 500 do najvećih i najvažnijih korporacija Latinske Amerike.

„Poslujemo i u Sjevernoj i u Južnoj Americi gdje uglavnom sarađujemo s velikim korporacijama, bankama i drugim finansijskim institucijama, poput osiguravajućih društava, društava za kapitalna ulaganja i infrastrukturnih fondova.” kaže nam Nicola Baiocchi Di Silvestri.

Osim poslovanja s američkim klijentima, namjenski tim na usluzi je američkim podružnicama neameričkih kompanija koje posluju u Italiji ili u nekoj od zemalja u kojima je Banka u znatnoj mjeri prisutna. Ovaj se tim bavi i poticanjem na ulaganja u Italiju i iz Italije, te podržava zajednička ulaganja među lokalnim preduzećima i italijanskim kompanijama.

Nicola-Baiocchi
Nicola Baiocchi Di Silvestri, glavni direktor središnje poslovnice u New Yorku, Divizija za korporacijsko i investicijsko bankarstvo IMI, Intesa Sanpaolo

Naša sposobnost pružanja prilagođenih rješenja ključ je za uspješno razvijanje i održavanje dugoročnih odnosa s klijentima.” – Nicola Baiocchi Di Silvestri.

Banka Intesa Sanpaolo uveliko je prisutna i u Evropi gdje Grupa na lokalnom nivou pruža podršku kako bi američkim klijentima omogućila i olakšala pristup tržištu. „Banka je prvi izbor američkih ugovornih strana koje žele ulagati u Italiju i druga područja Evrope u kojima imamo poslovnice ili podružnice – kao i u Istočnoj Evropi.” – objašnjava Baiocchi Di Silvestri.

Ponuda središnje poslovnice u New Yorku uključuje tradicionalne proizvode i usluge iz sektora korporacijskog bankarstva kao što su:

  • instrumenti revolving kredita
  • krediti
  • strukturirani finansijski instrumenti (finansiranje projekata, finansiranje nabavke i nekretnina)
  • finansiranje trgovine
  • transakcijsko bankarstvo
  • usluge blagajne kao što su depoziti i komercijalni zapisi.

Kolege iz poslovnice Intesa Sanpaolo IMI Securities Corp, njujorški brokerski posrednici, također, nude proizvode za kreditno tržište i tržište vlasničkog kapitala, kao i rješenja za zaštitu od korporativnog rizika.

„Svojim klijentima pomažemo putem korporacijskih usluga ili usluga kredita i usluga komercijalnog bankarstva,” navodi Baiocchi Di Silvestri, te dodaje: „Nudimo i usluge finansiranja izvoza, te finansiranja lanca snabdjevanja i kratkoročne kredite za optimizaciju radnoga kapitala kako za kupca, tako i za prodavača.”

Iako su proizvodi standardizovani, naši finansijski stručnjaci nude rješenja po mjeri kojima odgovaramo na potrebe naših klijenata na kreditnim tržištima, tržištima vlasničkoga kapitala i u području zaštite od korporativnog rizika.

„Naša mogućnost pružanja prilagođenih rješenja jedan je od ključnih čimbenika za uspješno razvijanje i održavanje dugoročnih odnosa s klijentima. Pružamo podršku njihovom poslovanju stvarajući istovremeno prilike u svim našim bankarskim i proizvodima tržišta kapitala.”

Ključna područja rasta

Podržana industrijskom stručnošću glavnog ureda, središnja je poslovnica usmjerena na sljedeće sektore u Sjevernoj i Južnoj Americi: telekomunikacije, mediji, tehnologija, zdravstvena zaštita, automobilska industrija i infrastruktura.

U sektoru infrastrukture u SAD-u postoji hitna potreba za obnovom aerodroma i pomorskih luka, te brana i cesta. Središnja poslovnica u New Yorku nedavno je obilježila važnu prekretnicu kada joj je dodijeljena uloga glavnog organizatora i koordinatora, te pružitelja usluge zaštite od rizika (sa šest drugih banaka) za novi putnički terminal, Terminal One aerodroma JFK, gdje osiguravamo do 6,6 milijardi dolara finansijskih sredstava za podršku sponzorima Ferrovial, Carlyle, JLC i Ullico.

Energetski sektor, također, će imati koristi od spajanja i novih ulaganja potaknutih prelaskom tog sektora na zelene energije i ESG ciljeve, kojima je i Grupa Intesa Sanpaolo odlučno predana.

„Posjedujemo veliko stručno znanje u području zelenog finansiranja, ne samo u smislu obveznica i kredita povezanih s KPI-jevima ESG ciljeva, već i izvedenica“ kaže Baiocchi Di Silvestri, te dodaje: „Svoju predanost namjeravamo proširiti i na industrije koje ulažu u alternativne izvore energije, poput sunca i vjetra. U tome je budućnost naše Banke i budućnost svijeta.”

Zahvaljujući fokusu na finansiranje ESG ciljeva, širokom portfoliju proizvoda i usluga, te svojoj povezanosti s međunarodnom mrežom banaka Grupe, središnja poslovnica se može pohvaliti profitabilnom 2021. godinom, uz nadu da će uspješno nastaviti graditi na temeljima ovog uspjeha.

„Naš je cilj povećanje aktivnosti u području komercijalnog bankarstva i iskorištavanje prilika uz pomoć naših mogućnosti u području investicijskog bankarstva te naše globalne prisutnosti.” izjavio je Baiocchi Di Silvestri.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri