Inovacije u svemirskoj industriji dosežu nove visine

Inovacije u svemirskoj industriji dosežu nove visine

Sve veći izazovi na Zemlji zahtijevaju izvanzemaljska rješenja – a svemirska istraživanja otvaraju niz mogućnosti u sektorima od poljoprivrede i zdravstva do telekomunikacija.

Nova svemirska ekonomija je u procvatu, potaknuta komercijalizacijom tradicionalnog i institucionalnog svemirskog sektora.

Italija ima vodeću ulogu u globalnoj svemirskoj industriji, s nizom razvojnih preduzeća (startup-a) u oblastima kao što su:

● poljoprivredno-prehrambena

● energija

● okoliš i infrastruktura

● hemikalije i novi materijali

● telekomunikacije

● mobilnost

● transport i turizam

● zdravstvo i biotehnologija

Poljoprivredno-prehrambena oblast

Prema izvještaju OECD-FAO-a za 2021. godinu, izgleda da će globalna potražnja za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i dalje rasti na godišnjem nivou od 2021. do 2030. godine za više od 1%.

Veliki uticaj na okoliš i niska učinkovitost tradicionalnih metoda proizvodnje – da ne spominjemo oskudnost resursa – znači da poljoprivreda mora proći kroz tehnološku transformaciju.

Svemirska industrija može odigrati stratešku ulogu u ovoj transformaciji – a postoji širok raspon primjena svemirske tehnologije u tom sektoru. To uključuje:

● Satelitsko praćenje za precizne podatke u oblasti poljoprivrede

● Satelitsko pozicioniranje samostalnih poljoprivrednih vozila

● Razvoj usjeva otpornijih na bolesti i nepovoljne vremenske uvjete

● Tehnologije za povećanje učinkovitosti i kultura bez tla

● Poboljšanje sigurnosti i zaštite hrane

Projekat REBUS, na primjer, razvija bioregenerativne sisteme za održavanje života temeljene na integraciji organizama kao što su biljke, gljive, bakterije i cijanobakterije. To je dizajnirano tako da se maksimalno iskoriste dostupni resursi i smanji upotreba vanjskih resursa recikliranjem organske tvari.

S druge strane, u okviru projekta SOLE se radi na razvoju komore za uzgoj za korištenje u svemiru, sa LED rasvjetom koja može poboljšati nutraceutička svojstva mikro-povrća.

U 2019. godini Odsjek za poljoprivredu Università degli Studi di Napoli Federico II je uspostavio je prvi laboratorij u Evropi posvećen karakterizaciji biljaka za regenerativne sisteme održavanja života. Laboratorij je nastao kao rezultat saradnje sa ESA-om u okviru programa MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative).

Energija

Sektor opskrbe i proizvodnje energije već uveliko koristi mnoge svemirske tehnologije kao što su posmatranje Zemlje i atmosfere, satelitska navigacija i napredni materijali izrađeni za istraživačke misije u svemiru.. Ova tehnologija će se ubuduće dalje razvijati da bi odgovorila na izazove planiranih istraživačkih misija u svemiru.

Okoliš i infrastruktura

Praćenje infrastrukture je dugotrajno i skupo, a njegova provedba može biti otežana.. Međutim, satelitske tehnologije dobro se koriste za prevladavanje ovih ograničenja.

Kao i satelitske slike, radar i drugi senzori mogu dati izuzetno precizne podatke i mjerenja kako bi se omogućio tačan nadzor. To olakšava planiranje kontrola i radova na održavanju. Tehnologija radara sa sintetičkom aperturom (SAR) omogućuje radarsko snimanje područja koja se istražuju.

Hemikalije i novi materijali

Svemirski sektor neprestano radi na poboljšanju tehničkih materijala uz istovremeno smanjenje troškova i povećanje sigurnosti.

Postoje ogromna ulaganja u ovaj sektor, u oblastima kao što su upravljanje životnim ciklusima proizvoda i pronalaženje načina za smanjenje potrošnje goriva sa lakšim materijalima i metamaterijalima (materijalima koji ne postoje u prirodi) sa neobičnim elektromagnetskim svojstvima.

Telekomunikacije

Svemirska tehnologija olakšava globalni prijenos, prevladavajući prepreke poput velikih udaljenosti i neravnog terena. Još 2021. godine italijanska razvojna firmaStellar Project je pustila u rad LaserCube, minijaturni laserski komunikacijski terminal male snage i visokih performansi koji donosi novinu u brzom prijenosu podataka između satelita.

Mobilnost, transport i turizam

U oblasti transporta i turizma se odvijaju brze promjene, potaknute inovacijama u svemirskoj industriji. Svjetsko tržište tehnologije satelitske navigacije i pozicioniranja Global Navigation Satellite System (GNSS) bilježi snažan rast. Obavljanje usluga poput autentikacije položaja korisnika se najavljuje kao sljedeći korak prema pametnoj mobilnosti.

Svemirska tehnologija također ima široku primjenu u željezničkom sektoru, donoseći na tržište nove željezničke komunikacije i proizvode za sigurnost željezničke mreže. Na primjer, italijanska kompanija za inženjering sistema Intecs Solutions radi na komunikacijskoj otpornosti i sposobnosti slanja i primanja zemaljskih podataka u frekvenciji Ka-pojasa.

Zdravlje i biotehnologija

Sve su veći pritisci na nacionalne zdravstvene sisteme i to potiče kretanje prema kombinovanom modelu zdravstvene zaštite, koji spaja telemedicinu i kućnu njegu.

Evropska svemirska agencija (ESA) i Italijanska svemirska agencija (ASI) koriste podatke dobijene posmatranjem Zemlje za poboljšanje javnog zdravlja praćenjem kvalitete zraka, vode i zagađivača. S druge strane, Earth Cognitive System for Covid-19 (ECO4CO), koji finansira Evropska svemirska agencija, koristi podatke dobijene posmatranjem Zemlje za borbu protiv Covid-19 i drugih potencijalnih budućih pandemija. Svemirska tehnologija može pružiti stvarna rješenja za svjetske izazove – a italijanske kompanije predvode inovacije u oblasti ekološke i ekonomske održivosti.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri