Kako promišljanje dizajna može pretvoriti cirkularnu ekonomiju u stvarnost?

Kako promišljanje dizajna može pretvoriti cirkularnu ekonomiju u stvarnost?

Dizajn se ne odnosi samo na proizvode, već se može primijeniti i na sisteme. Tri stručnjaka za promišljanje dizajna razgovaraju o tome kako pravi pristup može ubrzati prelaz na cirkularnu ekonomiju.

14/06/2023

PODCAST: Promišljanje dizajna i cirkularna ekonomija

Kako kreativnom primjenom dizajna možemo spasiti planetu?

Kako promišljanje dizajna može promijeniti poslovne modele, proizvodne modele i bankarstvo te uticati na način na koji iskorištavamo resurse i promijeniti naš svijet nabolje? Tri stručnjaka za promišljanje dizajna sudjeluju u raspravi okruglog stola o tome kako se cirkularna ekonomija i promišljanje dizajna upotpunjuju.

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

Dizajn je ključan alat za postizanje cirkularne ekonomije. On nam pomaže ne samo da ponovo razmislimo o proizvodima i kako se proizvode, već i da preoblikujemo sisteme u poslovnom svijetu i šire. 

“U slučaju cirkularne ekonomije, razmišljamo o dizajniranju organizacija kako bismo podržali njihovu želju za cirkularnim djelovanjem.”

Chris Grantham, izvršni direktor za cirkularnu ekonomiju, Ideo.

Chris Grantham, izvršni direktor za cirkularnu ekonomiju kompanije Ideo, kaže: „Ako razmislimo o području u kojem primjenjujemo dizajn, vidjet ćemo da se ono uveliko promijenilo. U slučaju cirkularne ekonomije, razmišljamo o dizajniranju organizacija kako bismo podržali njihovu želju za cirkularnim djelovanjem.”

Ta ideja šire primjene dizajna zove se promišljanje dizajna. Promišljanjem dizajna možemo promijeniti čitav poslovni model, uključujući i ključne pokazatelje uspješnosti te načine na koje kompanije mjere svoju vrijednost.

Također, može uključivati i redizajn vlasničke i upravljačke strukture preduzeća. U skladu s tim, kompanije mogu na drugačiji način razmatrati i stvarati vrijednost.
Dizajn također može preoblikovati i industriju. Rušenjem prepreka za konkurenciju i izgradnjom kooperativnih lanaca stvaranja možemo iz resursa izvući maksimalnu vrijednost i tako ublažiti ekološku katastrofu.

Alice Bodreau, menadžer za strateške partnere za Evropu u Fondaciji Ellen MacArthur, kaže: „Cirkularni dizajn iznimno je bitan nov način primjene metodologija dizajna. Međutim, učinak je najveći kad se primjenjuje zajedno uz promišljanje poslovanja i sistema.”

Kao ideju koja je proizašla iz tog novog načina razmišljanja, Alice navodi novi model iznajmljivanja koji je uveo francuski lanac sportske opreme Decathlon. „Ako idem na kampiranje jednom godišnje, jednostavnije mi je iznajmiti šator nego ga kupiti. U isto vrijeme, kompanije poput Decathlona imaju ekonomski interes za te modele.”

Model iznajmljivanja tjera kompanije da o proizvodima razmišljaju na drugačiji način. Prema tom modelu, na primjer, proizvodi namijenjeni za masovno tržište moraju se dizajnirati i proizvoditi tako da duže traju, a ne da ostvare najveću dobit.

Kao prvi strateški partner u pružanju finansijskih usluga Fondacije Ellen MacArthur, banka Intesa Sanpaolo puno je razmišljala o redizajniranju sistema. Fabio Salierno, voditelj Odjela za usluge i dizajn korisničkog iskustva banke, kaže: „Cirkularnost možemo shvatiti kao neku vrstu okvira koji ističe značajke koje dijeli i promišljanja dizajna. Također pruža nove prilike za osmišljavanje novih usluga.”

„Prilikom osmišljavanja novih usluga nastojimo primijeniti sistemski pristup. Uzimamo u obzir recipročnost svih razmjena, nastojimo obuhvatiti elemente iz drugih sistema koji bi našim uslugama mogli dati novu vrijednost.”

 Najnoviji poslovni plan banke Intesa Sanpaolo za razdoblje 2022. – 2025. godine uključuje značajan doprinos društvu i zelenoj tranziciji u iznosu od 115 milijardi eura, od kojeg je 8 milijardi eura novih pozajmljivanja namijenjeno za cirkularnu ekonomiju.

Banka je također pokrenula u potpunosti digitalnu banku, Isybank, s ciljem unapređenja sistema, smanjenja otpada i pružanja boljih rezultata klijentima.

Poslušajte podcast i od Crisa, Alice i Fabija saznajte više o promišljanju dizajna i cirkularnoj ekonomiji.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri