Finansiranje revolucije slovenskog turizma

Finansiranje revolucije slovenskog turizma

Kako Slovenija obnavlja svoju turističku industriju za 21. stoljeće, a Intesa Sanpaolo pomaže pružateljima usluga da postanu svježiji, čistiji i zeleniji.

Rosie Murray-West

04/07/2023

Turizam u Sloveniji nalazi se na pragu promjena. Goranka Gregorič Repnik, direktorica SME odjela u Intesi Sanpaolo, kaže da se slovenski hotelijeri, ugostitelji i vlasnici zabavnih sadržaja okreću zelenijoj ponudi usmjerenijoj na manju publiku koja žele iskusiti njenu zemlju.

„Slovenija je mala zemlja, ali imamo od svega pomalo”, izjavila je. „Imamo more, imamo planine, imamo centre za wellness i velik broj toplica. Sad se moramo okrenuti zelenilu, ljepoti, kvalitetu destinacija. Ovdje govorimo o tranziciji, a tranziciju je potrebno finansirati.”

Slovenska turistička strategija za razdoblje od 2022. do 2028. godine ističe održivost, poboljšanu infrastrukturu i pružanje kvalitetnijeg smještaja kao glavne izazove za slovensku turističku industriju koja se još oporavlja od uticaja pandemije koronavirusa.

Goranka kaže da su mnogi hoteli i velik broj zabavnih sadržaja zastarjeli i potrebno ih je obnoviti, a obavezna zatvaranja tokom pandemije negativno su uticala na njihovu mogućnost da ulože u poboljšanja.

Intesa Sanpaolo pruža potporu svojim klijentima kako bi učinili potrebne promjene. Na primjer, u slučaju goleme Postojnske jame, jedne od najvećih atrakcija u Europi, banka je finansirala nove električne vozove koji posjetitelje vode duboko u unutrašnjost.

U drugim dijelovima države Intesa Sanpaolo finansirala je ulaganje u infrastrukturu skijaškog centra Krvavec, koji vlasnici žele pretvoriti u cjelogodišnji model.

„Više nisu samo skijaški centar, nego polovinu dobiti ostvaruju u ljetnim mjesecima zahvaljujući obnovi hotela i ostalih sadržaja kao i otvaranjem ljetnog avanturističkog parka”, kaže Goranka.

Razmišljamo veliko… i malo

I dok je Intesa Sanpaolo finansijski poduprla ove poznate turističke centre, Goranka kaže da je također bila ključni dio finansiranja malih preduzeća pri kupnji, obnovi i razvijanju imovine.

DSC_6397

“Imamo more, imamo planine, imamo centre za wellness i velik broj toplica. Sad se moramo okrenuti zelenilu, ljepoti, kvaliteti destinacija. Govorimo o tranziciji, a tranziciju je potrebno finansirati”

Goranka Gregorič Repnik, direktorica SME odjela u Intesi Sanpaolo Slovenija

„Turizam povezuje mnogo različitih usluga, što često predvidimo. Razmišljamo o hotelu, plaži i restoranu, ali zanemarujemo usluge čišćenja, logistiku i putnog agenta”, rekla je Goranka.

Trenutno je 40 posto hotela u vlasništvu države, a riječ je o velikim objektima s više od 200 kreveta, ali Goranka tvrdi da turisti traže nešto intimnije.

Nove butik-hotele često otvaraju oni koji su u prošlosti posjetili određeno područje gdje su uživali.

„Takvi hoteli brzo postanu najpopularniji hoteli u mnogim područjima”, navodi Goranka i dodaje da Intesa Sanpaolo kao italijanska banka može pomoći osobama koje nemaju slovensko državljanstvo da finansiraju takve projekte jednako kao i slovenske hotelijere i druge poduzetnike u turizmu.

„Nije riječ o uskom pristupu turizmu, nego o tome da se uključe svi dionici – među ostalim restorani, pružatelji usluga smještaja i privatne osobe koje ulažu u Airbnb.”

Suočavanje s izazovima

Privući turiste u Sloveniju je izazovno. Među tim izazovima je i mišljenje da turisti mogu obići sve što Slovenija može ponuditi u nekoliko dana ili čak 24 sata.

„Turisti nam dođu nakon što vide Sloveniju na karti i kažu: U redu, danas smo u Sloveniji, a nakon toga idemo u Hrvatsku i Italiju”, navodi Goranka.

Umjesto toga, želi da turisti dožive raznolikost ove male države veće razdoblje, provedu vrijeme na moru, u planinama i u toplicama. Za to je potrebno otvaranje više turističkih centara koji bi privukli posjetitelje na duži boravak.

„Vizija na razini države uključuje stvaranje mreže malih butik-destinacija i pružitelja usluga. Dijelimo priču kako se to može postići.”

Promjetna infrastruktura također je problematična, priznaje Goranka, jer zbog sporih vozova mnogi su turisti prisiljeni koristiti se manje održivim oblicima prevoza kao što su dizelski automobili i autobusi.

Međutim, trenutno veliko ulaganje u bakrene pruge u državi znači da će se željeznički sistem unaprijediti i ubrzati.

Vizija na razini države uključuje stvaranje mreže malih butik-destinacija i pružitelja usluga. Dijelimo priču kako se to može postići. – Goranka Gregorič Repnik, direktorica SME odjela u Intesi Sanpaolo Slovenija

„Ovo će vladino ulaganje klijentima otvoriti više prilika”, dodaje.

Drugi je velik problem pronalazak i zadržavanje radnika. „Mladi ne žele uvijek raditi duge smjene, posluživati goste i trpiti stres, tako da pronaći radnike zna biti teško”, priznaje.

Dodaje i „Ako preduzeća imaju snažnije finansijske temelje, postaju poželjnija radna mjesta i mogu bolje plaćati radnike.”

Budućnost Slovenije

Pomaganjem klijentima u finansiranju promjena u turizmu Intesa Sanpaolo želi biti dio uspješne priče u kojoj će se slovenski hoteli i drugi sadržaji iz velikih i zastarjelih turističkih centara u vlasništvu države pretvoriti u nešto novije, svježije i zelenije.

Goranka smatra da Intesa Sanpaolo potporom pružateljima usluga u turizmu i povezanim uslugama čini veliku razliku u Sloveniji.

„Podupire cijelu ekonomiju. Na kraju krajeva, mi smo bankari, ali prihvatamo priče koje klijenti podijele s nama i želimo im pomoći što bolje možemo.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri