Sve je spremno za najveće solarno polje u Albaniji

Sve je spremno za najveće solarno polje u Albaniji

Međunarodna saradnja omogućila je pokretanje velikog solarnog projekta u Albaniji koji će zemlji pomoći da postigne svoje klimatske ciljeve

17/07/2023

Zaštićena laguna Karavasta nalazi se na istočnom dijelu albanske jadranske obale te predstavlja močvarno područje međunarodnog značaja i bogato stanište divljih životinja, uključujući dalmatinskog pelikana.

Okružena listopadnom šumom koja čini dio nacionalnog parka Divjakë-Karavasta, laguna Karavasta najveća je takva laguna u Albaniji i najveća koja se napaja vodom iz Mediterana.

Nedaleko od ovog prirodnog dragulja uskoro će niknuti još jedna prednost za Albaniju – projekat koji iskorištava snagu prirode za poboljšanje života.

Nezaštićena zemlja koja graniči s Karavastom uskoro će postati dijelom najambicioznijeg albanskog solarnog polja, odnosno projekta obnovljive energije od 140 MWp osmišljenog kako bi smanjio ovisnosti države o fosilnim gorivima.

Alessandro-DOria

“Snažno podupiremo posvećenost Albanije da postane neto izvoznik energije do 2030. godine i njenu strategiju za diversifikaciju resursa s naglaskom na poljima obnovljive energije.”

Alessandro D’Oria, predsjednik Uprave, Intesa Sanpaolo Bank Albania

Historijski solarni projekat

Solarni projekat Karavasta vrijedan 135 miliona eura gradi francuska kompanija Voltalia, a sufinansiraju ga Voltalia, Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Intesa Sanpaolo Bank Albania i Privredna Banka Zagreb uz sindicirani kredit od 99 miliona eura.

Kad se izgradi, ovaj historijski projekat iskorištavat će sunčevu energiju pomoću strukture za praćenje sunca i dvostranih panela.

Projekat će omogućiti inovativnu hibridnu prodajnu strategiju – prodaju 50 % proizvedene energije javnom poduzeću u državnom vlasništvu po fiksnoj cijeni i prodaju ostatka po tržišnim cijenama – u kombinaciji s instrumentom zaštite cijena energije kako bi se izbjegla volatilnost cijena.

Constantin von Alvensleben, Voltalijin voditelj za Albaniju, kaže: „S obzirom na visok kapacitet instalacije od 140 MWp, kao i kratko vrijeme implementacije od jedne i po godine, projekat je uzrokovao veliku vidljivost solarne energije u državi.”

„Ovo je velik trenutak za sve zainteresovane strane, uključujući vladu Albanije, Voltaliju kao nositelja, zajmodavca i izvođača radova te bankarski konzorcij koji čine EBRD, IFC i Intesa Sanpaolo.”

Alessandro D’Oria, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Bank Albania, dodaje: „Snažno podupiremo posvećenost Albanije da postane neto izvoznik energije do 2030. godine i njenu strategiju za diversifikaciju resursa s naglaskom na poljima obnovljive energije.”

“Ovaj projekat predstavlja izvrstan primjer sinergije mreže Intesa Sanpaolo i širih poslovnih ciljeva Intese Sanpaolo.”

Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, sektor ISBD.

G.-Ferraro-1

„Ovakav model finansiranja predstavlja mogućnosti našeg tima da uspješno upravlja međunarodnim partnerstvima u području finansiranja složenih projekata u suradnji s ISP Grupom i PBZ-om.”

Iskorištavanje prirodnih resursa

Albanija je izvrsno pozicionirana za iskorištavanje sunčeve energije. s 240 do 300 sunčanih dana godišnje u prosjeku. Velik dio izložen je velikom sunčevom zračenju – do 1700 kWh/m2 godišnje. Za vedrog vremena svaki metar kvadratni može apsorbirati oko 2200 kWh godišnje što je otprilike dovoljno za potrebe kućanstva srednje veličine.

Dekarbonizacija nije novost u Albaniji. Albanija ima jedan od najvećih udjela obnovljive energije u svojoj kombinaciji izvora energije u jugoistočnoj Europi.

Devedeset pet posto obnovljive električne energije proizvedene u zemlji dolazi iz hidroenergije kojom se iskorištava prirodna energija više od 152 rijeke u Albaniji. Međutim, kako nagli porast globalne temperature dovode do niske količine oborina i opadanja vodostaja, u slučaju potpunog oslanjanja na hidroenergiju zemlja je izložena riziku od pretjerane ovisnosti o uvezenoj energiji.

Očekuje se da će godišnja potražnja za energijom u Albaniji porasti za 77 % do 2030. godine i da će se proizvodnja električne energije iz velikih hidroelektrana smanjiti za oko 15 do 20 % u istom razdoblju.

Finansijski sektor predvodi promjene

Albanska nacionalna strategija usmjerena je na diversifikaciju obnovljive energije kao i cilj bezuvjetnog smanjenja emisija za 20,9 % do 2030.

Međutim, Ekonomska komisija UN-a za Europu istaknula je 2021. godine da se Albanija još uvijek suočava s ključnim izazovima. Jedan od izazova bio je smanjenje rizika pri finansiranju velikih projekata obnovljivih izvora energije radi stvaranja povjerenja i poticanja međunarodnih ulaganja.

Nakon puštanja u promet, očekuje se da će solarno polje Karavasta proizvoditi više od 265 gigavatsati električne energije godišnje. To će pratiti smanjenje emisija stakleničkih plinova od otprilike 96 500 tona ekvivalenta CO2 godišnje ili 9,5 % ugljikova dioksida koji proizvede industrijski sektor u Albaniji.

“Nadamo se da će transakcija služiti kao primjer za druge privatne projekte obnovljive energije, posebno u solarnom sektoru. Solarna energija može se koristiti u razne svrhe bez stvaranja stakleničkih plinova i daljeg iscrpljivanja naših prirodnih resursa.”

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave, PBZ

VedranaSit

Također će predstavljati još jedan korak naprijed za međunarodnu saradnju finansijskog sektora u cilju postizanja klimatskih ciljeva.

S iznosom od 29 miliona eura, Grupa Intesa Sanpaolo jedina je komercijalna bankarska grupacija koja sudjeluje u transakciji.

Intesa Sanpaolo Bank Albania preuzela je ulogu u sindiciranom kreditu onshore računa i onshore sigurnosnog agenta.

PBZ-u je također povjerena uloga administrativnog agenta, platnog agenta i offshore sigurnosnog agenta na dugoročnom sindiciranom kreditu od 99 miliona eura. „Nadamo se da će transakcija služiti kao primjer za druge privatne projekte obnovljive energije, posebno u solarnom sektoru”, kaže Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a.

„Solarna energija može se koristiti u razne svrhe bez stvaranja stakleničkih plinova i daljnjeg iscrpljivanja naših prirodnih resursa.”

„Ovaj projekt predstavlja izvrstan primjer sinergije mreže Intesa Sanpaolo i širih poslovnih ciljeva Intese Sanpaolo”, izjavio je Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, sektor ISBD.

„Sektor ISBD u budućnosti namjerava sudjelovati na projektima poput ovoga gdje finansijski sektor može potaknuti promjenu i ciljeve cirkularne ekonomije.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri