Rješavanjem problema opskrbe vodom pomažemo ljudima, planeti i preduzećima

Rješavanjem problema opskrbe vodom pomažemo ljudima, planeti i preduzećima

Globalna industrija vode je pod pritiskom da svima na svijetu omogući opskrbu vodom do 2030. godine. Ulaganje u tehnologiju vode ili “watertech” bit će glavni pokretač.

Rhiannon Edwards

06/07/2023

Prema predviđanjima američke kompanije za istraživanje tržišta Frost & Sullivan, svjetsko tržište vode i otpadnih voda vrijedit će 135,2 milijarde dolara do 2025. godine.

Veći dio ovog rasta – sa sadašnjih 116,7 milijardi dolara – doći će od usluga omogućenih tehnologijom, ili watertech.
U vrijeme sve veće nestašice uzrokovane dvostrukim silama rasta stanovništva i klimatskih promjena, watertech pomaže u prečišćavanju, očuvanju i upravljanju vodom.

Obećava da će pojačati napore da se ispune ciljevi UN-a za usluge vodosnabdijevanja i osigurati da ima dovoljno vode za globalnu domaću i industrijsku upotrebu.

 

Dotrajala infrastruktura

Prvi i najveći prioritet vodene tehnologije je revitalizacija vodene infrastrukture koja se raspada.

Na primjer, u Sjevernoj Americi svake dvije minute dođe do pucanja cijevi vodovoda. To uzrokuje gubitke od 22,7 milijardi litara vode svaki dan.

Infrastruktura u Europi i regijama Azije-Pacifika također je opterećena nedovoljnim ulaganjem kroz historiju i nedostatkom inovacija zbog čega sistemi trpe velike gubitke.

Pametni senzori i vodomjeri uvode se u sisteme u čitavom svijetu u svrhu očuvanja vode. Analiza podataka upotrebljava se za preobrazbu komunalnih usluga na temelju preciznih podataka o upotrebi i, još važnije, rasipanju. Na primjer, u Ujedinjenom Kraljevstvu pametni vodomjeri pomažu kućanstvima smanjiti potrošnju za otprilike 13 %.

Budući da potražnja za holističkim upravljanjem vodama raste, pružatelji usluga analize podataka šire funkcionalnost pametnih senzora i vodomjera kako bi uključili senzore za pritisak, temperaturu i zvučne senzore. Ovo će poboljšati vidljivost curenja u vodovodnim mrežama i povećati povjerenje kupaca. Kratkoročno, pametni vodomjeri će koristiti vještačku inteligenciju za automatsko zatvaranje u slučaju curenja.

Novi izvori vode

Do 2025. godine polovina bi se svjetskog stanovništva mogla suočiti s nestašicom vode. S tim na umu ključno je osigurati opskrbu vodom.

S pomoću sistema generisanja atmosferske vode (AWG) voda se dobiva iz rose i magle. Kondenzacijske tehnologije poput hidropanela vodu crpe iz vlažnog zraka.

Jedan hidropanel može proizvesti tri do šest litara pitke vode dnevno, odnosno 80 do 150 litara mjesečno, ovisno o dostupnoj sunčevoj svjetlosti.

Hiljadu panela postavljenih na površinu od oko pola hektara moglo bi proizvesti više od dva miliona litara pitke vode godišnje. Paneli mogu skladištiti do 30 litara vode i očuvati kvalitet vode do sedam dana.

Desalinacija morske vode energetski je najmanje intenzivan proces za dobivanje svježe vode koja se zatim dodaje u sistem. Međutim, neka područja koja su najviše pogođena nestašicom vode nemaju pristup morskoj vodi. Upravo je zbog toga potrebno ulagati u različite tehnologije.

Pročišćavanje voda

Devedeset posto svjetskih zaliha vode potrebno je pročistiti prije nego što je voda sigurna čak i za primjenu u industriji. Tehnologije za pročišćavanje vode ključne su za rješavanje problema sve manjih zaliha svježe vode na svjetskoj razini.

Ulaganja u istraživanje i razvoj sistema za pročišćavanje vode većim će dijelom dolaziti od države, a potrebno ih je usmjeriti u dva područja: filtraciju i katalizu.

Pročišćavanje otpadnih voda još je jedna mogućnost povećanja svjetskih zaliha vode. Međutim, jednako kao i u slučaju vodovoda i nadzora, centralna infrastruktura ne prati promjenjive potrebe za vodom.

Decentralizirana rješenja ispravljaju taj nedostatak. Riječ je najčešće o modularnim ili gotovim filtrima. Tržište decentraliziranih rješenja, koje je 2022. godine procijenjeno na 5,9 milijardi dolara, raste po stopi od 7,6 % godišnje.

Vodene pumpe za vađenje, pročišćavanje, distribuciju i ispuštanje vode i otpadnih voda koje se već duže upotrebljavaju također se ne smiju zanemariti. S globalnim prihodima u visini 8,3 milijarde dolara i dalje su glavni akteri na tržištu. Postepeno poboljšanje pumpi će doći kroz digitalizaciju, što se vidi na primjer kod pumpi na solarni pogon, koje mogu opsluživati ​​udaljena područja i one sa lošom infrastrukturom.

 

Vrijednost vodenog sistema

UN je postavio cilj univerzalnog pristupa uslugama opskrbe vodom i pročišćavanja otpadnih voda do 2030. godine.

Riječ je o humanitarnom djelovanju s velikom primjenom u poslovnom sektoru. Korist od postizanja navedenog cilja mogla bi premašiti stotine milijardi dolara godišnje, u oštroj suprotnosti s globalnim ekonomskim gubitcima povezanima s nesigurnom opskrbom vodom koji se procjenjuju na gotovo 500 milijardi dolara godišnje.

Analiza S&P globalnog vodnog indeksa pokazuje da je u proteklih 10 godina 50 najvećih trgovačkih društava uvrštenih na burzu, čije područje djelatnosti uključuje vodu, ostvarilo veće povrate usklađene s rizicima u poređenju sa širim globalnim tržištima kapitala.

Ovaj makrokontekst usko je povezan s potrebom za ulaganje u vodenu tehnologiju radi pružanja sveobuhvatne i isplative prilike za ulagače.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri