Haaziq Kazi inspiriše kolege Intesa Sanpaolo na Svjetski dan zaštite okoliša

Haaziq Kazi inspiriše kolege Intesa Sanpaolo na Svjetski dan zaštite okoliša

25/08/2023

Mladi ekolog i izumitelj broda ERVIS, koji je dizajniran za čišćenje okeana od plastičnog otpada, potiče zaposlenike da svakodnevno djeluju protiv zagađenja plastikom

Rhiannon Edwards

„Svaki komad plastike ikada napravljen još uvijek postoji negdje na ovoj planeti. Svaki komad plastike koji odbijemo, smanjimo, ponovo upotrijebimo i recikliramo jedan je komad manje u našim okeanima, u našem tlu, u našem zraku i u našim tijelima.“

Ovo su bile riječi Haaziqa Kazija, 17-godišnjeg ekologa iz Indije, koji je razgovarao sa zaposlenicima Odjela za međunarodne banke Intesa Sanpaolo (ISBD) povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 5. juna 2023. godine.

Kada mu je bilo 10 godina, Haaziq je vidio razorni uticaj zagađenja plastikom gledajući dokumentarac na kanalu National Geographic.

Pet godina kasnije izumio je brod Ervis, veliko morsko plovilo koje radi kao veliki filter za vodu za uklanjanje plastike i drugih zagađivača iz naših voda.

Sada, osim što je student na prestižnom Univerzitetu Ivy League, vrijeme provodi razgovarajući s ljudima o plastici – a kroz svoju Fondaciju Ervis razvija ideje za rješavanje ovog problema sa školskom djecom.

„Svake godine osam miliona metričkih tona plastike uđe u naše okeane – što je jednako kao da svake minute u okean bacite kamion za smeće pun plastike“ – kaže Haaziq Kazi, ekolog.

U svom govoru zaposlenicima ISBD-a, Haaziq je istaknuo hitnost našeg problema s plastikom. “Naši okeani su u krizi”, rekao je. “Svake godine osam miliona metričkih tona plastike uđe u naše okeane. To je jednako kao da svake minute bacate kamion za smeće pun plastike u okean.

„Ovo zagađenje plastikom nije samo trn u oku. Ono predstavlja prijetnju morskom životu, ljudskom zdravlju i našoj ekonomiji.”

Promjena zajednice

Haaziqov govor bio je dio šireg skupa aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša. Više ISBD banaka blisko je sarađivalo sa lokalnim nevladinim organizacijama da bi izradile plan recikliranja plastike za čepove boca koje je teško reciklirati i ponudile su sadnju novog stabla za svaki zeleni zajam i hipoteku uzetu tog dana (u geografskim područjima gdje su te ponude bile dostupne).

Na tako raznolikim teritorijima kao što su Sjeverna Afrika i Istočna Europa, kreiranje ovih aktivnosti nije jednostavno. Svaka regija ima svoje običaje, pravila i zakone. Izazov je prenijeti ekološku poruku tako različitim područjima.

„Ove smo se godine odlučili za pristup odozdo prema gore“, kaže Alice Grittini, voditeljica održivog razvoja u ISBD-u. „Uključili smo sve predstavnike CSR-a [društveno odgovornog poslovanja] naših podružnica, i postavili pitanje što bi za njih bilo učinkovitije za promoviranje ekoloških i društvenih tema u njihovim područjima na temelju njihovih tržišta.”

Ne samo jedan dan

Naravno, predanost ISBD-a zaštiti okoliša nije ograničena na jedan dan. Jedan je od zadataka Alice i njenog tima pokrenuti razgovor o tome kako ovu obavezu provoditi u svim podružnicama.

„Teme zaštite okoliša snažan su fokus našeg trenutnog strateškog plana 22-25”, kaže ona. „Na nivou Grupe, održivost je ugrađena u naš DNK. Kombiniramo cilj čvrstog pozicioniranja kapitala i održivog pristupa.

„Rast mora značiti održivi rast – a mi smo pokretač održivog rasta.“

ISBD je dio Intesa Sanpaolo, koja je partner Fondacije Ellen MacArthur, dobrotvorne organizacije koja je posvećena pretvaranju cirkularne ekonomije u stvarnost.

„Rast mora značiti održivi rast – a mi smo pokretač održivog rasta“ – kaže Alice Grittini, voditeljica održivog razvoja, ISBD

Alice-Grittini

Banka je također ubrzala svoje zeleno kreditiranje preduzeća u okviru svog plana cirkularne ekonomije, koja potiče poslovne promjene kroz kreditiranje.

„Ove godine radimo brže,“ kaže Alice, „što je dobar rezultat jer pokazuje da su kompanije spremne biti dio ove transformacije. Svaka banka ide u tom smjeru i pristupu kreditiranju cirkularne ekonomije.”

Buduće generacije

Iako obično govori školarcima o toj temi, Haaziqu je bilo jako drago što ima priliku razgovarati sa starijim generacijama o našem zajedničkom problemu plastike.

„Volim razmišljati o tome na sljedeći način: nismo naslijedili planetu od naše prethodne generacije, već smo je posudili od budućih generacija”, rekao je nakon govora. „Kao mlada osoba, želio bih prenijeti poruku starijim generacijama da je okoliš naša zajednička odgovornost.

„Svi mi živimo na ovoj prekrasnoj planeti – i naša je dužnost zaštititi je i sačuvati za buduće generacije.“

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri