Vodeći ka promjenama

Vodeći ka promjenama

Kao novi glavni izvršni direktor VUB-a Slovačka, Jozef Kausich priprema se zadržati ovu izuzetnu banku na samom vrhu, istovremeno održavajući svoje ambiciozne obaveze u pogledu ESG-a

15/08/2023

Prije sedamnaest godina, Jozef Kausich postao je najmlađi član uprave jedne banke u Slovačkoj. U VUB-u je bio odgovoran za korporativne i MSP klijente. Zajedno sa ostalim članovima uprave izgradio je VUB kako bi postala najjača banka na slovačkom tržištu.

Zatim je prešao na nešto novo: Intesa Sanpaolo banku Slovenija, gdje je po prvi put postao glavni izvršni direktor.

Kausich se prisjeća da je ovo iskustvo oblikovalo njegovu putanju. „Slovenija je bila moje prvo međunarodno iskustvo“, kaže on. “Zajedno sa svojim timom uspio sam transformisati ono što je banka mogla postići, digitalno i poslovno. Kasnije, nakon pet godina, banka je ostvarila održive, vrlo dobre rezultate i komercijalni rast.”

Sada ulazi u novu ulogu glavnog izvršnog direktora VUB Slovačka, banke koja je tri godine zaredom osvajala najveće bankarsko priznanje u zemlji, kao i niz drugih nagrada za svoje bankarske usluge.

Novi izazovi

Kada je 2017. godine napustio Slovačku, svijet je bio sasvim drugačiji. Danas je nivo štednje domaćinstava opao i ekonomija je usporila. Tu je i promjenjivo okruženje kamatnih stopa i njihove implikacije na ekonomske izglede.

Za Kausicha, bankarski krajolik je ispunjen izazovima i prilikama. I on je uvjeren da VUB – i njegova šira porodica Intesa Sanpaolo – imaju prave strategije za prevazilaženje neizvjesnosti.

PB_23-03-03_VUB-portrety_0510

“Biti dijelom takve grupe kao što je Intesa Sanpaolo je velika prednost u planiranju tranzicije ka održivijoj budućnosti” – Jozef Kausich, glavni izvršni direktor, VUB Slovačka

On navodi da će i dalje biti nagrađivana banka koja pruža vrijednost za sve svoje klijente i rast za svoje investitore. „Vrlo važan stub našeg uspjeha su potpuno angažovani zaposlenici. To su zaposleni koji su u stanju da stvore dugotrajne odnose sa kupcima.

“Također, implementiramo i atraktivne proizvode i usluge za više segmenata,” dodaje. „Na kraju, ali ne i najmanje važno, ključno je da smo dio ogromne i veoma važne grupe, jedne od najvećih u Evropi. To nam daje obilje znanja i stručnosti – ali i kompetencije i, na kraju krajeva, i puno samopouzdanja.”

Zeleno bankarstvo

Biti uspješna banka je dugoročan projekat. Ostati vjeran ambicioznim zelenim ciljevima šire grupe – postati klimatski neutralna banka do 2030. godine – nešto čemu Kausich ozbiljno pristupa.

Nakon uspjeha VUB-ove zelene hipoteke 2021. godine, ova banka je u 2022. godini počela nuditi zeleni zajam za klimatski prihvatljiva poboljšanja domova i kupovinu električnih automobila. Danas nastavlja da podržava preduzeća u postizanju ESG ciljeva kroz svoju finansijsku podršku.

„Danas ne govorimo samo o temama životne sredine“, kaže Kausich. “Mi ih iskazujemo u našim proizvodima, te internim i eksternim aktivnostima.

„Naravno, biti dio grupe kao što je Intesa Sanpaolo je velika prednost u planiranju tranzicije ka održivijoj budućnosti.

“I naravno, moj tim i ja bismo željeli da nastavimo sa ovom inicijativom. Ali isto tako želimo da istražimo nove mogućnosti i dalji razvoj – da budemo održiviji, zeleniji.

„Imamo ambicije da budemo lider na tržištu, a da istovremeno pravilno ugradimo održivost u našu strategiju.”

Snaga kroz raznolikost

Kausich želi da banka postupi po svojim riječima – u digitalizaciji, u službi za korisnike i u korištenju bankarstva za izgradnju zelenije budućnosti. A sve ovo počinje sa timom koji stoji uz njega.

VUB banka je posvećena promovisanju inkluzije i raznolikosti, te je ambasador nacionalne inicijative Povelja raznolikosti Slovačke. Potpisnik iste potvrđuje opredijeljenost ka razvoju radnog okruženja za zaposlene u banci zasnovanog na otvorenosti, pravičnosti, pluralizmu i povjerenju.

„Zaista se radi o stvaranju okruženja u kojem se svi osjećaju poštovano i koje pruža mogućnosti za budući rast“, kaže Kausich. „Zaista treba da njegujemo ovu kulturu inkluzivnosti svaki dan.

“Žene su jako prisutne u našem nadzornom i upravnom odboru. Ali na kraju krajeva, to nije zato što moramo ispuniti neke regulatorne smjernice. To je zato što su one jednostavno istinski profesionalci sa ogromnom ekspertizom. One su zaista istinski lideri.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri