Iskorištavanje prilika na slovenačkom tržištu

Iskorištavanje prilika na slovenačkom tržištu

Dok se Slovenija bori s visokom inflacijom i strukturnim promjenama, Intesa Sanpaolo Bank Slovenia ima ključnu ulogu u budućnosti ekonomije

13/10/2023

Slovenija je možda geografski mala, ali je visoko razvijena. Uprkos tome što se oslanja na izvoz – posebno u Njemačku – zemlja uživa održiv ekonomski rast vođen potražnjom za uslugama, visokim stopama zaposlenosti i povećanim platama.
Luigi Fuzio, izvršni direktor Intesa Sanpaolo Bank Slovenije, smatra da bi ovo mogla biti prekretnica za Sloveniju da se prilagodi i redefinira svoju trgovinsku strategiju.

U prvom tromjesečju 2023. godine rast slovenačke privrede potaknut je potrošnjom domaćinstava, rastom uslužnih djelatnosti i građevinskom industrijom. U istom periodu izvozna aktivnost – koja čini više od 80% slovenačkog BDP-a – bila je slaba.

Luigi_Fuzio

„Naša međunarodna širina znanja, iskustva i finansijskih rješenja daju nam vrlo jaku pozadinu u efikasnom reagovanju na sve izazove lokalne ekonomije“

Luigi Fuzio, glavni izvršni direktor, Intesa Sanpaolo Bank Slovenia

Vodeća finansijska institucija

Intesa Sanpaolo Bank Slovenia jedna je od najuspješnijih slovenskih banaka. S naglaskom na korisničkom iskustvu, digitalizaciji i saradnji sa sestrinskim bankama, cilj im je učvrstiti svoju reputaciju vodeće finansijske institucije u toj zemlji.

Pozicija Banke snažna je zahvaljujući tome što je ona dio velike i stabilne obitelji banaka sastavljene od svih banaka unutar sektora ISBD banke Intesa Sanpaolo.

„Upravo nam naša međunarodna širina znanja, iskustva i finansijskih rješenja daju nam vrlo jaku pozadinu u efikasnom reagovanju na sve izazove lokalne ekonomije”, kaže Fuzio.

Uprkos kontinuirano visokoj stopi inflacije, Fuzio dodaje da se potražnja za kreditima koje nudi Intesa Sanpaolo Bank Slovenia ne smanjuje te banka nastavlja povećavati svoj tržišni udio. I zaista, Banka je spremna za daljnji rast. Među prioritetima za 2023. godinu su im unaprjeđenje sektora poslovanja s građanstvom, i to pojednostavnjenjem i integracijom fizičkih i digitalnih kanala.

Osim toga, Banka želi dodatno osnažiti svoju ulogu predvodnika u sektoru korporacijskog bankarstva, pružanjem podrške malim i srednjim preduzećima. Da bi se ti prioriteti ostvarili, najvažnije je prijeći s pristupa temeljenog na obimu kreditiranja na onaj temeljen na vrijednostima, dodatno osnaženim izvrsnom službom korisničke podrške.

Želimo biti primarni poslovni partner najboljim slovenskim malim i srednjim preduzećima i korporacijama i tako značajno doprinijeti razvoju zemlje – Luigi Fuzio, glavni izvršni direktor, Intesa Sanpaolo Bank Slovenia

Snaga u partnerstvima

Najvažnija za nastavak uspješnog poslovanja je saradnja i zato su partnerstva iznimno važna. Godine 2022. godine Banka je sklopila partnerstvo s grupacijom Generali – s kojom je već postojala dugogodišnja saradnja – kako bi ojačala svoje poslovanje u sektoru bankoosiguranja u Sloveniji, i to pružanjem ukupne ponude usluga za porodice i preduzeća.

Iako je trenutna stopa tržišne penetracije bankoosiguranja u Sloveniji niska, Fuzio vidi značajan potencijal za rast. „Grupacija Generali prisutna je na svim najvažnijim tržištima na kojima naša grupa posluje”, navodi. „Tako možemo iskoristiti sve prednosti njihove razgranate distribucijske mreže i njihova bogatog iskustva u razvoju i ponudi osiguravateljnih proizvoda (neživotnih i životnih) kako bismo ono najbolje mogli ponuditi svojim postojećim i budućim klijentima.”

Fuzio vjeruje da Banka može aktivno doprinijeti razvoju Slovenije u područjima kao što su Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) koji finansira Europska unija, i zelena tranzicija, kojoj je cilj smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima. Da bi se navedeno ostvarilo, Slovenija bi u tu svrhu trebala izdvojiti najmanje 40 % finansijskih sredstava za zelenu tranziciju i njih 20 % za digitalizaciju.

Digitalizacija je već sada ključan dio poslovanja Banke. Jedina su banka na slovenskom tržištu koja u svojoj ponudi ima usluge plaćanja u sistemima Apple Pay i Google Pay te su osvojili i nekoliko nagrada za korisničko iskustvo u području mobilnog bankarstva.

Fuzio smatra da su u svemu tome najvažniji ljudi. „Oni uvijek trebaju biti na prvome mjestu ljestvice prioriteta,” navodi, „a naša poslovna kultura treba našim kolegama omogućiti da izraze i razviju svoje potencijale kako bismo ostvarili zajedničke ciljeve.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri