Očekujte neočekivano u Gallerie d’Italia – Milano

Očekujte neočekivano u Gallerie d’Italia – Milano

Nova izložba umjetničkih djela, i to upravo onih koja je banka Intesa Sanpaolo nedavno kupila obećava prosvjetljujuće putovanje svijetom savremenog slikarstva i kiparstva

18/10/2023

Posjeta muzeju Gallerie d’Italia u Milanu ovog ljeta izgleda nešto drugačije, otvaranjem privremene izložbe nazvane Una collezione inattesa. Viaggio nel contemporaneo tra pittura e scultura (Neočekivana zbirka. Putovanje svijetom savremenog slikarstva i kiparstva).
Izložba prikazuje više od 70 djela. Sva djela nedavno je kupila banka Intesa Sanpaolo te nijedno od njih dosad nije bilo izloženo u milanskom muzeju ove bankarske grupacije.
Prema riječima Luce Massima Barbera, pomoćnoga kustosa zbirki djela moderne i savremene umjetnosti banke Intesa Sanpaolo, zamisao je da ta djela ‘pokrenu svojevrsni dijalog’ s djelima iz zbirke Cantiere del ’900, koja su dio stalne izložbe ovog muzeja. (Potonja se zbirka sastoji od odabranih umjetničkih djela iz 20. i 21. stoljeća koja su u vlasništvu Banke, a koju će posjetitelji sada moći pogledati nakon što se prošetaju izložbom Una collezione inattesa.)
Izložba počinje u glavnom predvorju muzeja djelom Jeana Arpa Femme Paysage (1966): skulpturom od bijeloga mramora, čiji senzualan biomorfni oblik ovo djelo čini tipičnim predstavnikom opusa ovog autora. Ovo je djelo smješteno među osam sličnih djela italijanskoga kipara Bruna De Toffolija. Ovako postavljena djela prikaz su cilja banke Intesa Sanpaolo da prikupi kolekciju djela savremene umjetnosti koja posjeduje radove ne samo domaćih, već i međunarodnih autora.
De Toffoli je bio pripadnik umjetničkog pravca Spazialismo (spacijalizam) – pokreta koji je nakon Drugoga svjetskog rata predvodio Lucio Fontana, još jedan umjetnik dobro zastupljen u ovom novoj izložbi.
Prostorija posvećena djelima Fontane sadrži izvrstan primjerak iz njegove serije Tagli (Rezovi), djelo Concetto spaziale, Attese (1965). Serija Tagli sastoji se od monokromatskih platna koja je Fontana zarezao Stanley nožem. Primjerak izložen u Gallerie d’Italia u Milanu crveno je platno s 12 rezova.
U prostoriji s djelima Fontane prikazan je njegov rad s kraja 1940-ih, 50-ih i 60-ih godina te uključuje i nekoliko manje poznatih djela ovog autora, poput niza rukom oslikanih glinenih ploča, nazvanog Antica Savona.
„Naslov [ove izložbe] aludira na činjenicu da će posjetitelji kolekciju umjetnina banke Intesa Sanpaolo doživjeti iz novoga ugla,” navodi Barbero. „Izložba je ‘neočekivana’ u tom smislu, ali i u smislu da će ljudi, nadamo se, produbiti svoja znanja o umjetnicima i umjetničkim pokretima, koji su im, po njihovom mišljenju, već poznati.”

Stigli smo do faze razvoja u kojoj se možemo osloniti isključivo na vlastitu kolekciju banke Intesa Sanpaolo, koja je sada dovoljno bogata i široka– Luca Massimo Barbero, pomoćni kustos kolekcije djela moderne i savremene umjetnosti u vlasništvu banke Intesa Sanpaolo

Fontanin dugogodišnji prijatelj Fausto Melotti još je jedan od umjetnika koji je dobio galeriju za izlaganje svojih djela. U njemu se nalazi 19 djela koja nikada ranije nisu bila javno izložena, a među kojima vrijedi istaknuti četiri glazirane keramike iz serije poznate pod nazivom Korai. One se sastoje od zagonetnih, hijeratskih ženskih figura koje podsjećaju na razdoblje antičke Grčke.
Prikupljana tokom više decenija, kolekcija umjetnina banke Intesa Sanpaolo sadrži 35.000 komada, koji se hronološki kreću kroz milenijume, od arheoloških predmeta do savremene umjetnosti. Najistaknutiji dijelovi zbirke izloženi su u četiri muzeja Gallerie d’Italia: u Milanu, Napulju, Vicenzi i Torinu.
„Nova djela pomažu nam očuvati svježinu kolekcije i nastaviti je razvijati, dok istovremeno i pomažu proširiti priču koju kolekcija priča,” navodi Barbero.
„Najbolji primjer ovoga bila je donacija kolekcije Luigija i Peppina Agrati, jedne od najvećih kolekcija djela savremene umjetnosti u privatnom vlasništvu.” Braća Luigi i Peppino Agrati bili su industrijalci iz Lombardije, a većina njihove kolekcije umjetnina – uključujući i Fontanin Concetto spaziale, Attese i Melottijeve četiri glazirane keramike iz serije Korai – donirana je Intesi Sanpaolo 2018. godine.
Na izložbi Una collezione Inattesa dobro je zastupljena i umjetnost pravca minimalizam iz Italije, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država. Izloženi su radovi umjetnika poput Enrica Castellanija i Roberta Rymana, kao i Complex Form, nedavno kupljena skulptura autora Sola LeWitta, koja datira iz 1986. godine. Ovo se bijelo obojeno djelo od šperploče ubraja među najcjenjenije eksperimente ovog umjetnika s piramidalnim oblikom.
Jedno od posljednjih izloženih djela je i Abstraktes Bild (1984) njemačkog majstora Gerharda Richtera. Svojim svjetlucavim bojama, ovo se djelo apstraktnog slikarstva drastično razlikuje od minimalističkih djela izloženih prije njega.
Kada je riječ o terminologiji, Barbero je vrlo precizan i draže mu je da se Una collezione inattesa naziva prikazom nego izložbom. Zašto? Zato što ovo potonje podrazumijeva i vanjsku saradnju, dok se ovo što se nudi u Milanu oslanja isključivo na umjetnička djela u vlasništvu Banke.
Ova je izložba dio projekta Intese Sanpaolo Progetto Cultura, dugoročne inicijative s ciljem unaprjeđenja društva putem kulturnog obogaćivanja uz ekonomsko obogaćivanje. Projekat je ostvaren nizom poduhvata u čitavoj Italiji, koji uključuju muziku, kino, likovnu umjetnost, pozorište i druge umjetnosti – među europskim finansijskim institucijama ne postoji projekat poput našeg projekta Progetto Cultura.
„Una collezione inattesa važan je trenutak u radu muzeja Gallerie d’Italia”, navodi Barbero. „I dok smo u prošlosti za svaku novu izložbu najčešće osjećali potrebu uključiti kredite iz vanjskih institucija ili vanjske kolekcionare, sada smo u fazi razvoja u kojoj se možemo osloniti isključivo na vlastitu kolekciju banke Intesa Sanpaolo, koja je postala toliko bogata i široka da je dovoljna.”
Izložba Una collezione inattesa. Viaggio nel contemporaneo tra pittura e scultura otvoren je za posjetitelje u Gallerie d’Italia – Milano do 22. listopada 2023. godine.

Sanfilippo Antonio, Superficie 45C63, acrilico su lino, Collezione Intesa Sanpaolo
Melotti Fausto, Coppia, 1970 ca, ottone, Collezione Intesa Sanpaolo
Richter – Abstraktes Bild 00517

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri