Slavimo pravog italijanskog pop umjetnika

Slavimo pravog italijanskog pop umjetnika

13/10/2023

Nova izložba u Gallerie d’Italia – Napoli usredotočuje pozornost na karijeru umjetnika i društvene osobe Maria Schifana, odvajajući njegova umjetnička djela od njegovog imidža teško živućeg bon viveura

“Mislim da je važno promijeniti ideju koju imamo o Schifanu, te se osloboditi klišea koje povezujemo s njim” – Luca Massimo Barbero, pomoćni kustos zbirki moderne i savremene umjetnosti Intesa Sanpaolo

Pošteno je reći da je Mario Schifano, na svom vrhuncu 1960-ih, više sličio životu rock zvijezde nego umjetnika. Vozio se Rimom u Rolls-Royceu i imao bezbroj ljubavnica od kojih je možda najpoznatija bila manekenka i glumica Anita Pallenberg.

Redatelja Jean-Luca Godarda i članove Rolling Stonesa smatrao je prijateljima – a bio je čak i inspiracija za jednu od pjesama benda, Monkey Man na albumu Let It Bleed iz 1969. godine. Također je bio dio kratkog, ali dobro poznatog ljubavnog trokuta s Mickom Jaggerom i pjevačicom Marianne Faithfull. (Osvrćući se na umjetnikove borbe s ovisnošću o drogama, rekla je u kasnijem životu: “Mogla sam voljeti ovog čovjeka, ali sve je bilo protiv nas.”)

Javni imidž Schifana kao umjetnika-rock zvijezde održao se sve od njegova vrhunca. Nova izložba u Gallerie d’Italia – Napoli, međutim, ima za cilj da preusmjeri pozornost ljudi na njegovu umjetnost.

“On zaslužuje da ga ponovno međunarodno otkriju zbog kvalitete njegovog slikarstva”, kaže Luca Massimo Barbero, pomoćni kustos zbirki moderne i suvremene umjetnosti Intesa Sanpaolo, koji je kreirao izložbu. “Mislim da je važno promijeniti ideju koju imamo o Schifanu, osloboditi se klišea koje povezujemo s njim.”

Održan u muzeju Intesa Sanpaolo u Napulju, Mario Schifano: il nuovo imaginario 1960-1990 (Mario Schifano: novi imaginarij 1960-1990) sadrži više od 50 radova iz tri desetljeća umjetnikove karijere.
Rođen 1934. u Libiji – u to vrijeme talijanskoj koloniji – s obitelji se preselio u Rim kao mlad. Izloženo je pregršt radova iz serije kojom se Schifano proslavio: Monocromi (Monokromi), svako platno se sastoji od energetskog polja jedne boje.

To uključuje lijepi primjerak u crvenoj boji iz 1961. godine pod nazivom Analogo, koji je bio dio cijenjene kolekcije Luigija i Peppina Agrati prije nego što je doniran Intesi Sanpaolo 2018. godine.

Nakon Monocromija, Schifano je nastavio slikati vjerojatno najpoznatija djela cijele italijanske pop umjetnosti. Inspiriran širenjem reklamnih plakata na ulicama Rima ranih 1960-ih, naslikao je dva seta platna u kojima je prilagodio i preradio korporativne logotipe Coca-Cole i Essoa. Nekoliko takvih primjeraka izloženo je u Napulju.
“Vrijedno je prisjetiti se da je 1960-ih bio jedan od rijetkih talijanskih umjetnika – možda jedini talijanski umjetnik – koji je bio jednako velik u Sjedinjenim Državama kao što je bio kod kuće”, kaže Barbero.

Portret Ph Lorenzo Palmieri

Godine 1962. Schifano je zajedno s Andyjem Warholom i Royem Lichtensteinom izlagao na The New Realists, značajnoj izložbi pop-arta u galeriji Sidney Janis na Manhattanu. (Također se nakratko preselio u New York u to vrijeme i dijelio stan s pjesnikom Frankom O’Harom.)
Otprilike trećina radova u Mario Schifano: il nuovo immaginario 1960-1990 potječe iz zbirke Intese Sanpaolo. Ostalo su posudbe – važnim kulturnim institucijama poput Museo del Novecento u Milanu i Galleria Internazionale d’Arte Moderna Ca’ Pesaro u Veneciji.
“Nakon vrhunaca prethodnog desetljeća, Schifanov rad iz 1970-ih i 1980-ih često se zanemaruje”, kaže Barbero. “Pokušali smo ispraviti tu neravnotežu.”

Emisija uključuje radove, primjerice, iz Paesaggi TV (TV pejzaži), njegove opsežne serije iz 1970-ih. Za njih je Schifano prenio razne televizijske slike na platno pomoću fotografske emulzije, a zatim dodao boju. Slike su uključivale fotografije iz prijenosa Vijetnamskog rata, umjetničke dokumentarce i kasnonoćnu erotiku.
Izložba se prostire na dva sprata Gallerie d’Italia – Napoli, a Barbero je iskoristio pozamašan prostor u sobi Toledo u prizemlju objesivši radove velikog formata iz drugog dijela Schifanove karijere. Oni su, u nekim slučajevima, dimenzija 7 x 6 metara i uključuju bogato zagonetni Gaston a cavallo (Gaston na konju) iz 1986. godine.


Schifano je umro 1998. u dobi od 63 godine.

Gallerie d’Italia – Napoli jedan je od četiri muzeja kojima upravlja Intesa Sanpaolo, a ostali se nalaze u Milanu, Vicenzi i Torinu. Trenutna izložba dio je bančine Progetto Cultura, dugoročne inicijative usmjerene na poboljšanje društva kroz kulturno obogaćivanje uz ekonomsko bogaćenje.

Prikazivanjem u bezbrojnim pothvatima diljem Italije koji uključuju glazbu, kino, umjetnost, kazalište i više, Progetto Cultura nema ekvivalenta među drugim financijskim institucijama u Europi.

“Unapređivanje znanja o velikim talijanskim umjetnicima jedan je od ključnih elemenata Progetto Cultura”, kaže Michele Coppola, direktorica za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu banke. “Intesa Sanpaolo s ponosom postavlja ovu izložbu koja prikazuje Schifano koji se ubraja među najviše umjetnike talijanskog slikarstva u drugoj polovici 20. stoljeća.”

Mario Schifano: il nuovo imaginario 1960-1990 izložen je u Gallerie d’Italia – Napoli do 29. oktobra 2023.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri