Brava, Artissima! Sajam u srcu zajednice savremene umjetnosti

Brava, Artissima! Sajam u srcu zajednice savremene umjetnosti

Sajam umjetnosti „Artissima“ u Torinu je omogućio kolekcionarima da kupe djela umjetnika koji bi mogli biti buduće zvijezde u svijetu umjetnosti.

22/11/2023

Artissima, godišnji sajam savremene umjetnosti, je upravo zatvorio svoje 30. izdanje. Sajam je trajao od 2. do 5. novembra u torinskoj areni Oval Lingotto, a učestvovala je 181 italijanska i međunarodna galerija.

Pokrenut 1994. godine, Artissima je jedini veliki sajam u Italiji posvećen isključivo savremenoj umjetnosti – a Intesa Sanpaolo je 2023. godine četvrtu godinu zaredom bila glavni partner. Nešto manje od polovine galerija su bile italijanske; ostali potiču iz 32 različite zemlje širom svijeta.

Broj posjetilaca je bio veliki (preko 34.000), a cifre prodaje su impresivne. Izuzetna prodaja uključivala je i prodaju djela Experiência do lugar II (2004), crno-bijele fotografije portugalske umjetnice Helene Almeide na kojoj ona kleči u pokajničkoj pozi, okrenuta leđima a glava je izrezana sa fotografije. Privatni evropski kolekcionar je kupio ovo djelo od lisabonske galerije Francisco Fino za 100.000 funti.

Ovo nije sajam za potvrđivanje reputacije umjetnika koji su već etablirani. To je sajam za traženje otkrića, prilika da se pronađe nešto novo” – Luigi Fassi, direktor,

Sajam Artissima se ponosi time što ne predstavlja samo prodaju. “Ovo nije sajam za potvrđivanje reputacije umjetnika koji su već etablirani”, kaže Luigi Fassi, direktor Artissima. “To je sajam za traženje otkrića, prilika da se pronađe nešto novo.”

Ove godine, oko 39 galerija je po prvi put izlagalo u Torinu. Postojao je čak i dio pod nazivom Novi izlagači, u koji je pozvano 17 novonastalih galerija iz cijelog svijeta da zauzmu štand. (Pod “Novonastalim galerijama”, Komisija za selekciju je smatrala galerije koje su nastale prije manje od pet godina a koje nisu ranije učestvovale na sajmu.)

Artissima23-La-Condizione-Umana-Coppola-Visconti-Fassi-EP_081

Fassi je rekao: „Na osnovu tri decenije prakse, i zahvaljujući intenzivnom skautingu na globalnom nivou, sajam daje kolekcionarima priliku da ranije kupe radove umjetnika koji će uskoro postati protagonisti svijeta umjetnosti.”

Jedan od primjera je RESERVOIR, galerija osnovana u Cape Townu 2021. godine. Njen štand je prikazao radove južnoafričke umjetnice Inge Somdyale, čija je serija apstraktnog platna ukrašena zemljom, pepelom, kredom i oksidima, a ne bojom (kako se čini na prvi pogled). Djela se sastoje od debelih traka pojedinačnih boja, koje podsjećaju na zastave nepostojećih zemalja i aludiraju na povijest aparthejda u Somdyalinoj domovini.

Još jedan izlagač u odjeljku Novih izlagača je bila Galerija HOA, koja je osnovana u Sao Paulu 2020. godine. Na njenom štandu je bio privlačan set slika brazilskog umjetnika Renana Aguene, a sve su inspirisane tropskom vegetacijom na koju je naišao dok je radio svoj prethodni posao kao vozač kamiona.

Kao glavni partner sajma, Intesa Sanpaolo je predstavila štand na kojem je bio izložen izbor fotografskih radova ekološkog umjetnika Luce Locatellija. Fotografije su rezultat Locatellijevog dugogodišnjeg istraživanja održivog industrijskog razvoja kroz rješenja zasnovana na prirodi.

Na primjer, prilikom posjete španjolskoj regiji Galicija, snimio je ležište mekušaca, vrste sa vrlo visokim nivoom proteina, omega-3 masnih kiselina i mikronutrijenata kao što su željezo, cink i magnezijum. Kaže se da, ako se pravilno uzgajaju, školjke mekušaca mogu biti ključ za ublažavanje globalne pothranjenosti.

Locatellijevih šest fotografija koje su izložene u Artissimi su zapravo dio mnogo veće izložbe radova iz iste serije. The Circle – rješenja za moguću budućnost je otvoren do 18. februara 2024. godine u Gallerie d’Italia – Torino, muzeju Intesa Sanpaolo u Torinu. (Otvoren u proljeće 2022. godine i smješten na najvećem gradskom trgu, Piazza San Carlo, muzej predstavlja jedan od četiri koje je osnovala Intesa Sanpaolo širom Italije. Posvećen je uglavnom fotografiji, a The Circle zauzima glavni galerijski prostor.)

„Želimo da se sajam proširi izvan granica Oval Lingotto“, rekao je Fassi, „i u velikoj mjeri sarađujemo sa gradskim institucijama kako bismo umjetnost prenijeli širom grada.“ Zaista, skoro svaki od mnogih glavnih torinskih izložbenih prostora za savremenu umjetnost je otvorio izložbu koja se poklopila sa Artissimom – od Fondazione Merz i Officine Grandi Riparazioni do Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea.

Gallerie d’Italia – Torino je zapravo bila domaćin i druge izložbe pored The Circle. Pod nazivom The Human Condition, izložbu čini osam video zapisa i jedan zvučni zapis koji su zabilježili malo poznate karakteristike planete Zemlje, a sve su priredili umjetnici iz galerija koje učestvuju u Artissimi. (Izložba je sada zatvorena.)

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja sajma su bili Brižni odnosi, koncept koji je razvio antropolog Renzo Taddei, a koji kroz osjećaj brige prema prirodi i njenim vrstama treba biti primarni cilj unapređenja znanja. Organizatori Artissima vide ovaj koncept kao ogledalo u njegovanju brižnih odnosa između mreže umjetnika, galerista, kolekcionara i partnera – u pokušaju da se kreira umjetnička zajednica oko sajma.

Intesa Sanpaolo je u velikoj mjeri u srcu te zajednice. Njeno učešće u Artissimi čini dio bankinog Progetto Cultura, dugoročne inicijative koja ima za cilj unapređenje društva kroz kulturno obogaćivanje pored ekonomskog obogaćivanja. Manifestirana u bezbrojnim poduhvatima širom Italije – koji uključuju umjetnost, muziku, kino, pozorište i još mnogo toga – Progetto Culturi nema ravne inicijative među finansijskim institucijama u Evropi.

“Ove godine smo na Artissimi prikazali posebne primjerke našeg rada sa fotografijom i našu brigu za sadašnje globalne krize,” rekao je Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i historijsko naslijeđe u Intesa Sanpaolo i direktor Gallerie d’ Italia. „Donijeli smo spektakularan set slika Luce Locatellija, koji dopunjuju slike iz The Circle na izložbi u Gallerie d’Italia – Torino, koje pričaju priče iz cijele Evrope o brizi za planetu kroz cirkularnu ekonomiju.

„Što se tiče šireg angažmana Intesa Sanpaolo na sajmu, savremena umjetnost je posebna karakteristika kulturnog života Torina. Podrška umjetnosti kroz kontinuirano partnerstvo Banke sa Artissimom čini važan element za Progetto Cultura.

“Intesa Sanpaolo je ponosna što je partner sajma, koji u Italiju donosi najviši izraz savremene umjetnosti iz cijelog svijeta.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri