Oštar fokus na cirkularnu budućnost

Oštar fokus na cirkularnu budućnost

Nova izložba Luke Lokatelija u Intesa Sanpaolo galeriji – Galleria d'Italia – Torino savršeno prikazuje kako funkcioniše cirkularna ekonomija, dajući kratak uvid u svijet koji je zaista održiv

17/01/2024

Najvećim dijelom dvadesetog vijeka, mjesto Golpa-Nord u sjeveroistočnoj Njemačkoj je bilo poznato po uspješnom površinskom rudniku uglja. Danas se tamo nalazi muzej Feropolis, koji se bavi industrijskom prošlošću mjesta, ali i set solarnih panela koji svake godine proizvode 170 hiljada kilovata struje. U okviru kompleksa se svake godine održava i MELT, jedan od najvećih festivala elektronske muzike u Njemačkoj koji se kompletno napaja strujom iz solarnih panela.

Slika posjetilaca MELT festivala koji plešu je samo jedna od fotografija koje je od 2021. godine uslikao vizuelni umjetnik Luka Loakteli u okviru projekta koji se bavi cirkularnom ekonomijom.

Sedamdeset radova nastalih u okviru projekta su trenutno izloženi u okviru izložbe “The Circle – Solutions for a Possible Future” (Krug – Rješenja za moguću budućnost) u galeriji Gallerie d’Italia – Torino, muzeja koji vodi Intesa Sanpaolo.

“Većina ljudi je upoznata sa ekološkim problemima sa kojima se planeta suočava,” kaže Lokateli. “Sada je trenutak da dogovorimo rješenja za te probleme.

“Moje fotografije prikazuju različite procese koji se primjenjuju širom Evrope, pri čemu regenerativna sposobnost prirode igra ključnu ulogu u održivom ekonomskom razvoju.”    

Put je Lokatelija vodio od Islanda do Rumunije i u mnoge druge zemlje i na svim tim mjestima je uspio da zabilježi različite primjere funkcionisanja cirkularne ekonomije. (Cirkularni ekonomski model se zasniva na ponovnom korišćenju, regeneraciji i projektovanju od otpadaka. Jedan od primjera je promjena namjene napuštenih industrijskih oblasti, kao što je Golpa-Nord. Ovaj model je suprotnost linearnom ekonomskom modelu, koji slijedi obrazac napravi-iskoristi-odloži i koji se primjenjuje još od vremena industrijske revolucije.)       

Među Lokatelijevim fotografijama su i fotografije farme algi u Austriji, gdje istraživači pokušavaju da otkriju kako gajenjem algi može da se ukloni ugljenik iz atmosfere, kao i fotografije postrojenja za obradu najlona u Sloveniji, gdje se proizvodi predivo od otpadnih materijala, kao što su stari tepisi i ribarske mreže, umjesto od nafte, kao što je uobičajeno.

Lokateli kaže da je neke od omiljenih fotografija napravio na ušću Ria de Arousa u more u sjeverozapadnoj Španiji, najbogatijoj oblasti u Evropi za proizvodnju dagnji. Zahvaljujući tome što imaju viši sadržaj proteina od mesa i od povrća, kao i visoke nivoe omega-3 masnih kiselina, kao i mikronutrijenata, kao što su gvožđe, cink i magnezijum, smatra se da školjke imaju potencijal da otklone brojne globalne probleme sa hranom. Mogu da se gaje i na otvorenom moru i u priobalnim područjima, pri čemu imaju minimalan uticaj na životnu sredinu u poređenju sa životinjskim proteinima.

Izložba The Circle (Krug) predstavlja prozor sa pogledom na bolju budućnost. Pokazuje nam da su dizajn i inovativnost, koji su inspirisani prirodom, sredstva koja će nas tamo odvesti – Žoao Guarantani, programski menadžer cirkularnog dizajna, Fondacija Elen Mekartur

Intesa Sanpaolo je sarađivala sa Lokatelijem na izložbi The Circle još od faze planiranja i izbora tema. Banka je posvećena cirkularnoj ekonomiji još od 2015. godine, kada je postala prva finansijska institucija koja je imenovana za Strateškog partnera Fondacije Elen Mekartur.

Fondacija, koja promoviše globalni prelazak na cirkularnu ekonomiju, prije izložbe je pružala specijalističku podršku Lokateliju i kuratoru Elisi Mede.

“Izložba The Circle (Krug) predstavlja prozor sa pogledom na bolju budućnost,” kaže Žoao Guarantani, programski menadžer cirkularnog dizajna u Fondaciji Elen Mekartur. “Pokazuje nam da su dizajn i inovativnost, koji su inspirisani prirodom, sredstva koja će nas tamo odvesti.

“Ono što nam je sada potrebno je da ti prozori postanu vrata – vrata koja možemo da otvorimo i pozovemo i ostale da uđu i prate nas na ovom putu. Jer ključ za otključavanje cirkularne budućnosti leži u saradnji. Nijedna kompanija ili industrija ne može ovo da uradi sama. Cijela ekonomija mora da radi u harmoniji.” 

Izložba The Circle otvorena je početkom jeseni i trajaće do 18. februara 2024. godine.

Galerija Gallerie d’Italia – Torino je otvorena u proljeće 2022. godine. Nalazi se na najvećem trgu u Torinu – Piazza San Carlo, a u njoj se prevashodno održavaju izložbe savremene fotografije. Galerija ima 10000 kvadratnih metara izložbenog prostora raspoređenih na pet spratova, a predstavlja četvrti muzej koji je osnovala Intesa Sanpaolo, nakon Vićence, Napulja i Milana.

Izložba je dio projekta Intesa Sanpaolo Progetto Cultura, dugoročne inicijative koja ima za cilj da unaprijedi društvo kroz kulturno obogaćivanje. Projekat Progetto Cultura sastoji se iz mnogobrojnih inicijativa širom Italije – od muzike, preko filma, pozorišta i mnogih drugih, što ga čini jedinstvenim projektom među finansijskim institucijama u Evropi.

“Biti prva banka u Italiji nosi sa sobom odgovornost za društveni i kulturni razvoj, kroz teme kao što je životna sredina,” kaže Mikele Kopola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i historijsko nasljeđe u Intesa Sanpaolo i direktor galerije Gallerie d’Italia.

“Naručivanje dokumentarnih fotografija je dokaz takvog pristupa, a izložba The Circle konkretno govori u prilog tome. Riječ je smjelom projektu, koji kroz izuzetno angažovane slike govori o posvećenosti Intesa Sanpaolo ekonomskom modelu koji brani budućnost planete. Mi u galeriji Gallerie d'Italia – Torino imamo za cilj da promovišemo znanje i podižemo svijest o bitnim pitanjima našeg vremena.”

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri