EBRD pokreće ENEF II za Zapadni Balkan

EBRD pokreće ENEF II za Zapadni Balkan

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je da, uz podršku Evropske unije, pokreće „Enterprise Expansion Fund II“ (ENEF II), investicioni fond koji ima za cilj da podrži mala i srednja preduzeća (SME), te srednje kapitalizirana društva, sa visokim razvojnim potencijalom, a koja posluju u regionu Zapadnog Balkana, pružajući im pri tom pristup posebno prilagođenom finansiranju.

EBRD-pokrece-ENEF-II-za-Zapadni-Balkan

ENEF II je prikupio 57 miliona eura investicija od svojih inicijalnih investitora, među kojima su EBRD, Evropska unija (EU), italijanska Cassa Depositi e Prestiti i njemačka Kreditanstalt für Wiederaufbau.

Na zvaničnom predstavljanju održanom u Beogradu, Banca Intesa je objavila svoju namjeru da uloži do 7 miliona eura u ENEF II, što predstavlja prvo ulaganje jednog privatnog investitora u fond.  EU će također uložiti još 7 miliona eura (putem EBRD), što će ukupnu vrijednost fonda uvećati na 71 milion eura. Pridruživši se početnim investitorima fonda, Banca Intesa dodatno učvršćuje svoju posvećenost podsticanju lokalnog poduzetništva i održivog razvoja.

Fond ENEF II nudi tržišno vodećim preduzećima na Zapadnom Balkanu niz instrumenata finansiranja, od investiranja u kapital preko posebno prilagođenih dužničkih instrumenata, te ima za cilj da finansira između 15 i 20 preduzeća, sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od 0,5 miliona eura do 8 miliona eura. Pored obezbjeđivanja kapitala za ekspanziju i rast, ENEF II svoje investicije dopunjuje sveobuhvatnim savjetodavnim uslugama kako prije, tako i nakon ulaganja, osnažujući preduzeća vještinama i alatima koji su im neophodni za izgradnju otpornog i uspješnog poslovanja. Fond također ima za cilj da podrži posvećenost preduzeća održivom razvoju uključujući putem svojih instrumenata finansiranja najbolje prakse u oblasti okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) pitanja.

U organizaciji Ambasade Italije u Srbiji, ovom svečanom događaju u Beogradu prisustvovali su Emanuele Giaufret, ambasador EU u Srbiji, Luca Gori, ambasador Italije u Srbiji i Anke Konrad, njemačka ambasadorka u Srbiji, ističući zajedničke prioritete unapređenja rasta privatnog sektora, te daljeg ekonomskog razvoja na Zapadnom Balkanu. Preko 70 preduzeća iz Srbije, šireg regiona i Italije učestvovalo je na događaju kako bi saznali o mogućnostima finansiranja, te kako bi istražili potencijalnu saradnju.

Matteo Colangeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, je izjavio:  “Pozdravljamo ulazak Banca Intesa u ENEF II, čime je postala prvi komercijalni investitor koji doprinosi kapitalu fonda. Ovo će dodati novu dimenziju našoj obimnoj saradnji sa Bancom Intesa u Srbiji i regionu. Radujemo se bliskoj saradnji u obezbjeđivanju neophodnog rasta kapitala inovativnim i visokopotencijalnim malim i srednjim preduzećima (SME).“

Darko Popović, predsjednik Izvršnog odbora Banca Intesa, je izjavio:  „Izuzetno sam ponosan što jačajući saradnju sa EBRD, nastavljamo da pronalazimo nove načine za osnaživanje malih i srednjih preduzeća, ne samo u našoj zemlji, već i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način jačanju poslovnih veza, te privreda pojedinačnih zemalja, kao i prosperitetu cjelokupnog regiona. Kao prvi privatni investitor, Banca Intesa se, kao dio Sektora međunarodnih banaka podružnica (ISBD) Intesa Sanpaolo grupe, obavezala na ulaganje do 7 miliona eura u ENEF II fond, iz kog će sredstva biti plasirana klijentima sa značajnim potencijalom za rast, i to uz savjetodavnu podršku EBRD konsultanata. Do sada smo, u saradnji sa EBRD, ugovorili sredstva u iznosu većem od 466 miliona eura, a posredstvom ovog projekta, nastavljamo da radimo i na ostvarenju ESG ciljeva, u skladu sa poslovnim planom Intese Sanpaolo, naše matične Grupe.”

Emanuel Giaufret, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, izjavio je:  “Ova inicijativa dolazi u pravom trenutku, budući da je EU u punom zamahu priprema za novi Plan razvoja za Zapadni Balkan i reformsku agendu.  Važan dio planiranih reformskih mjera usmjeren je ka razvoju privatnog sektora i unapređivanju poslovnog okruženja, kako bi se povećao privredni rast u kom SME sektor igra ključnu ulogu. Ponosni smo što ćemo investirati gotovo 26 miliona eura u pul Team Europe zajedno sa našim partnerima u EBRD-u, KfW-u i CDP-u, sa kojima ćemo pojačat našu dugogodišnju podršku malim i srednjim preduzećima, čineći Srbiju konkurentnom na evropskom i globalnom nivou.

ENEF II je novi investicioni fond koji je osnovan uz podršku EU, nadovezujući se na uspjeh prethodnog fonda ENEF. EBRD je u funkciji glavnog savjetnika fonda ENEF. Posvećen malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu, ENEF II je već počeo investirati u lokalne kompanije.

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na Zapadnom Balkanu, koji uključuje privrede AlbanijeBosne i HercegovineKosovaCrne GoreSjeverne Makedonije i Srbije. Region i dalje ostaje strateška oblast i fokus za Banku, koja je uložila više od 18 milijardi eura u ove privrede.

Autor: Stasha Igrutinovic

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri