Sutrašnji trendovi, danas

Sutrašnji trendovi, danas

Tim za analizu trendova Inovacijskog centra objašnjava kako njihov rad pomaže klijentima u predviđanju budućnosti


03/11/2020

PODCASTAnaliza trendova

Analiza trendova je ključni aspekt rada Inovacijskog centra Intesa Sanpaolo. Da biste shvatili šta je vrhunsko, potrebna je svijest o svijetu oko vas – i onome što rade drugi inovatori.
Odjel za analizu trendova radi u sinergiji s AI laboratorijem i laboratorijom za neuroznanost, kako bi predvidio oblik budućnosti i prenio to znanje klijentima.
Ali kako analizirati trendove, posebno u svijetu koji se tako brzo kreće zahvaljujući tehnologiji i svakodnevno mijenja pod pritiskom pandemije Covid-19?
“Trudimo se da dugoročno gledamo, ne zaboravljajući pritom da analiziramo pojave koje se dešavaju u narednih mjesec dana”, kaže Stefano Perrone, šef Odjela za otkrivanje inovacija u odeljenju za trendove i tehnologije Innovacijskog centra Intesa Sanpaolo.

Ako pogledate tehnologiju, možete vidjeti da se ona vrlo, vrlo brzo kreće u svim sektorima, i industrijskim i potrošačkim. Cilj nam je pomoći našim klijentima, malim i srednjim preduzećima i korporacijama, da potaknu inovacije i razumijevanje onoga što će se dogoditi u njihovoj industriji u sljedećih tri do pet godina “

Center Stefano Perrone, šef Odjela za otkrivanje inovacija u odjeljenju za trendove i tehnologije Inovacijskog centra Intesa Sanpaolo

Tomorrow_trend_Stefano_Perrone


Tim za analizu trendova koristi razne metode prikupljanja podataka i analize kako bi dospio u srž onoga što se danas događa – i onoga što će se vjerovatno dogoditi sutra – u područjima od pametne mobilnosti do kripto valute. Tim budno prati kompanije početnih investicija, koje imaju tendenciju da pokreću razvoj novih tehnologija, a takođe i analizira setove podataka o tržištima.
Primjer takvog rada je impresivna dubinska analiza pametne mobilnosti od 400 stranica. „Mobilnost je jedan od važnih faktora transformacije za sadašnje društvo, ali i za decenije koje dolaze“, kaže Daniele Borghi, analitičar za inovacije u Innovacijskom centru Intesa Sanpaolo i koji je radio na izvještaju. „Do 2050. godine više od 70 posto ljudi živjet će u mega-gradovima. To je totalna promjena u našem načinu života […] i zahtijevaće velike promjene u načinu na koji se krećemo [okolo]. “
Uticaj Covida-19 znači da je rad tima postao ne samo složeniji, već i hitniji. “Naravno, došo je do velike promjene i ubrzao se pristup tehnologiji od strane mnogih različitih kompanija”, kaže Perrone, koji navodi da je pandemija razlog zašto je 90 posto kompanija u Italiji prešlo na rad uz korištenje pametne tehnologije.
Bez obzira na okolnosti, tim je spreman da pruži znanje koje će pomoći kompanijama da razviju otporne inovacijske strategije kako bi zaštitile svoju budućnost.

“Mobilnost je jedan od važnih faktora za sadašnje društvo, ali i za decenije koje dolaze”

Daniele Borghi, analitičar za inovacije u Innovacijskom centru Intesa Sanpaolo

Tomorrow_trend_Daniele_Borghi

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri