Sticanje povjerenja u evropske lance snabdijevanja

Sticanje povjerenja u evropske lance snabdijevanja

31/05/2021

Kada je Kina zatvorila svoje tvornice i luke početkom 2020. g., došlo je do zastoja u globalnom protoku robe.

Posljedice su bile privremene, ali je osnaživanje i diversificiranje lanaca snabdijevanja postalo poslovni prioritet. 

To je podstaklo Intesa Sanpaolo Banku da lansira potpuno digitaliziranu platformu za finansiranje lanca snabdijevanja koji je nazvan “Confirming”. Platforma je najprije predstavljena kao rješenje za italijanske kompanije. A sada je odjel za planiranje i kontrolu sektora ISBD koji obuhvaća banke srednje i jugoistočne Europe. 

Ovaj proces započinje u junu kada će CIB u Mađarskoj postati prva članica ISBD-a koja će uvesti platformu.  Direktor ISBD-a Marco Rottigni smatra da je Confirming pravi proizvod u pravom trenutku.

“Kompanije imaju jasnu potrebu za pojednostavljivanjem upravljanja odnosima s bankama pomoću digitalnih rješenja. Confirming zadovoljava baš tu potrebu. Radi se o integriranoj digitalnoj platformi koja voditeljima podružnica omogućuje optimiranje radnog kapitala i pomaže u stabiliziranju lanaca snabdijevanja. Dobavljačima također omogućuje upravljanje gotovinskim manjkom putem procesa pametnoga digitalnog finansiranja.”

Marco Rottigni, direktor ISBD-a

our_ambition_Marco_Rottigni_sustainability

Osiguranje redovitog priljeva gotovine putem upravljanja likvidnošću 

Confirming je digitalno rješenje za faktoring koje kupcima i prodavateljima omogućuje korištenje iste platforme. Ovime se kupcima optimira upravljanje likvidnošću, a prodavateljima se brže isplaćuje novac. 

Smanjuju se troškovi povezani sa zakašnjelim isplatama i uklanjaju rizici neplaćanja na objema stranama. Banka postaje partner u lancu, čime učvršćuju povjerenje kupaca i prodavatelja.  

„Zahvaljujući platformi Confirming, banke mogu pružiti finansijsku podršku lancima snabdijevanja i osigurati stabilnost, čime se podupire mreža koja omogućuje važne međunarodne trgovinske tokove“, dodaje Rottigni.  Stefano Barrese, direktor domaćeg sektora Banca dei Territori, tvrdi kako podrška koju grupa pruža lancima snabdijevanja nije nikakva novost.

“To je već godinama strateški prioritet Intesa Sanpaolo Banke. Partneri smo više od 700 italijanskih lanaca snabdijevanja širom zemlje, uključujući mrežu koja obuhvaća preko 16.000 dobavljačkih kompnija i ostvaruje prihod oko 70 milijardi eura.”

Stefano Barrese, direktor domaćeg sektora Banca dei Territori

Stefano-Barrese

Jedinstveno rješenje za klijente u svim zemljama 

Međunarodno uvođenje platforme Confirming donosi novu dimenziju za klijente u svim zemljama gdje posluje Grupa stvaranjem jedinstvenoga digitalnog rješenja za finansiranje lanca snabdijevanja. 

Razlozi zbog kojih je CIB poligon za ispitivanje digitalnog faktoringa u inozemstvu 

Mađarska je strateški važnai Intesa Sanpaolo banci  jer joj omogućuje širenje na tržište srednje i jugoistočne Europe. Kao digitalni predvodnik na mađarskom tržištu, CIB također ima važnu ulogu u široj strategiji digitalnih inovacija Grupe. 

Budući da 15 godina koristi rješenja za faktoring lanaca snabdijevanja, banka je očito poslužila kao poligon za ispitivanje međunarodnog potencijala platfome Confirming.    Pál Simák, izvršni direktor CIB-a, smatra kako će digitalni faktoring potaknuti rast mađarske ekonomije nakon ekonomskog pada za vrijeme pandemije koronavirusa. 

“Nakon ekonomske stagnacije uzrokovane pandemijom, usluga koja promiče povjerenje u poslovnim odnosima donosi važne prednosti mađarskim kompanijama. Očekujemo da će faktoring ponovno dobiti na važnosti kako epidemija koronavirusa bude slabila jer je tada lakše predvidjeti finansijske operacije kompanije.”

Pál Simák, izvršni direktor CIB-a

pal-simak

Predvidljivost će postati ključna nakon što ekonomija izađe iz sjene koronavirusa. Veća predvidljivost u prekograničnim transakcijama ubrzat će trgovinske tokove i učvrstiti povjerenje. Simák je uvjeren da će platforma Confirming omogućiti malim i srednjim preduzećima da ponovno steknu povjerenje u prekograničnu trgovinu “jer se time na neki način dokazuje postupanje s dužnom pažnjom.“

Na koji način platforma Confirming može pomoći u oblikovanju europskog tržišta finansiranja lanaca snabdijevanja? 

Confirming također naglašava obvezu banke Intesa Sanpaolo da pomoću digitalnih usluga pojednostavi njezin odnos s korporacijskim klijentima. Rezultati nedavnog istraživanja koje je provela kompanija Bain & Company pokazuju da je u protekle tri godine više od 60 % finansijskih direktora u Europi pokrenulo inicijative digitalne transformacije radi smanjenja troškova i ublažavanja operativnog opterećenja. Platforma Confirming ostvaruje navedene ciljeve finansiranja lanca snabdijevanja: 

Rezultati istog istraživanja također su pokazali kako se očekuje godišnji rast europskog tržišta finansiranja lanaca snabdijevanja od 15 % u razdoblju između 2021. i 2023. g. Confirming omogućuje banci Intesa Sanpaolo da zauzme središnju ulogu u tom rastu. Platforma također otvara nove poslovne prilike pružanjem dodatnih usluga bankarenja širim lancima snabdijevanjaklijenta, kao što je konverzija stranih valuta. 

„Nakon što se kompanije  upoznaju s platformom Confirming, moći ćemo produbiti bankovni odnos s njima“, navodi Simák. 

Pozitivna je posljedica projekta jačanje odnosa između banaka i Grupe Intesa Sanpaolo. Sestrinske banke usko su surađivale na usklađivanju pravnog i regulatornog okvira prije šireg uvođenja platforme, a Barrese smatra da će to uvelike koristiti Grupi pri pružanju digitalnih bankarskih rješenja nove generacije. 

“Trenutačno provodimo inicijative u glavnim područjima inovacija, od umjetne inteligencije i kružne ekonomije do inovativnog finansiranja i Tranzicije 4.0. Naša je prednost što možemo primijeniti vještine i međunarodnu prisutnost Grupe Intesa Sanpaolo te ćemo se voditi ovim sinergijskim pristupom u daljnjim aktivnostima.”

Pál Simák, CIB’s CEO

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri