Tiepolo: neprikosnoveni majstor rokokoa

Tiepolo: neprikosnoveni majstor rokokoa

Sveobuhvatna milanska izložba koju je vodila Intesa Sanpaolo prikazuje nadarenost venecijanskog slikara za stvaranje izuzetno živih pompeznih djela

Alastair Smart
18/02/2021

Godine 1762, kada je imao 66 godina, venecijanski umjetnik Giambattista Tiepolo napustio je svoj rodni grad u Madridu kako bi započeo posljednje poglavlje svoje blistave karijere. Španski kralj Karlo III pozvao ga je da ukrasi plafon Prijestolne sobe, jednog od ključnih svečanih prostora u novoj Kraljevskoj palati. Ogromna Tiepolova freska, obično poznata kao Slava španske monarhije, i danas je zvijezda atrakcija za posjetioce palate.
Neposredno prije odlaska iz Venecije, Tiepolo je citiran u lokalnim novinama La Nuova Veneta Gazzetta, rekavši da “um slikara uvijek mora težiti ka uzvišenom, herojskom i savršenstvu”. Te riječi služe kao umjetnički kredo jednog od velikih slikara 18. vijeka.

Takođe je bio jedan od najtraženijih. Tiepolo je dobivao provizije od uglednih porodica i vjerskih redova širom Italije, kao i od kraljevskih kuća u Španiji, Švedskoj, Rusiji i Njemačkoj. Naslikao je stotine uljanih slika i, doslovno rečeno, hektara freske.

Giambattista Tiepolo, ll banchetto di Cleopatra

Giambattista Tiepolo, Cacciatore a cavallo

Giambattista Tiepolo, San Francesco riceve le stimmate

Giambattista Tiepolo, Apollo conduce al Genio germanico la sposa Beatrice di Burgundia


Tiepolo. Venezia, Milano, l'Europa, izložba kojom se obilježava 250. godišnjica umjetnikove smrti 1770. godine, trenutno se održava u galeriji d'Italia u Milanu, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Italijanske Republike i u partnerstvu s Gallerie dell'Accademia u Veneciji.
“Tiepolo je bio među najboljim kada je riječ o širenju umjetničkog sjaja diljem Europe”, kaže ko-kustos izložbe Alessandro Morandotti.


“Radio je u skladu sa ambicijama tog vremena, stvarajući izvanredne kompozicije na plafonima plata kako bi proslavio vrline i slave velikih evropskih dvorova, koji su tada bili glavni pokrovitelji umjetnika.”


Izložba pokriva cijelu Tiepolovu karijeru, od njegove rane obuke u radionici Gregorija Lazzarinija u Veneciji do završnih godina u Španiji. Maštoviti pripovjedač i neprikosnoveni majstor rokokoa je stvorio pozorišne scene ispunjene blistavom svjetlošću, blistavom bojom i poletnim figurama u zraku.
Gallerie d'Italia je muzej koji vodi Intesa Sanpaolo, najveća italijanska banka, na milanskoj Piazza Scala, a ovo je prva velika izložba posvećena Tiepolu u tom gradu. To je pomalo iznenađujuće, s obzirom na to da je tamo proveo veliki dio vremena 1730-tih. “Milano je bio apsolutno važan za njegovu priču”, kaže Morandotti. „Nakon početnih uspjeha u Veneciji, ovo je prvo mjesto gdje je dobio provizije od zaista važnih klijenata – poput Carla Archinta, plemenitog učenjaka za kojeg je obložio freskama [pet] plafona u Palazzo Archinto. Decenija u Milanu je bila presudna prekretnica u njegovoj karijeri i odskočna daska za njegovu međunarodnu slavu.”


Kao što naslov govori, izložba detaljno istražuje Tiepolove godine u Milanu. Nažalost, sve freske Palazzo Archinto su uništene tokom savezničkog bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Međutim, na izložbi će biti uljana skica – posuđena od lisabonskog Museu Nacional – najveće freske Trijumf umjetnosti i nauke, koja se zalagala za Archintovu erudiciju.

“Tiepolo je izvozio sjaj italijanske umjetnosti u Europu. Ovo se savršeno uklapa sa mjestom koje Intesa Sanpaolo zauzima kao italijanska banka s jakim međunarodnim opredjeljenjem”

Michele Coppola, izvršni direktor Odjela za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu, Intesa Sanpaolo

Art_Tiepolo_Michele_Coppola

Zbog ograničenja koja je stvorila pandemija koronavirusa, nekoliko radova iz američkih institucija nije ušlo na izložbu kako je planirano. No, posjetioci i dalje mogu uživati u pozajmicama iz nekoliko drugih međunarodnih kolekcija, poput Nacionalne galerije u Londonu, Museo del Prado u Madridu i Umjetničkog muzeja Kimbell u Fort Worthu.


Izložba predstavlja ukupno oko 70 djela, uz digitalne projekcije čuvenih Tiepolovih fresaka u Madridu i Bavarskoj (u Würzburger Residenz). Međutim, prema Fernandu Mazzocciju, Morandottijevom sukustosu, „neki od istaknutih eksponata su zapravo djela koja su javnosti malo poznata i nadam se da će doći kao neko otkriće. Na primjer, freske iz bazilike Sant’Ambrogio. ”


Bazilika o kojoj je riječ je milanska crkva iz koje su u 19. vijeku uklonjene dvije Tiepolove freske. Sada se pojavljuju (nakon velike količine konzervatorskih radova) u galeriji d'Italia.

“Intesa Sanpaolo s ponosom postavlja ovu izložbu na kojoj su predstavljeni Tiepolovi radovi, koji se ubrajaju među najviše izraze italijanskog slikarstva”, kaže Michele Coppola, izvršni direktor Odjela banke za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu.“

Art_Tiepolo_Presentazione_FotoLucaRossi-28

„Unapređenje znanja italijanskih majstora jedan je od ključnih elemenata Progetto Cultura, [politike Intesa Sanpaolo] koja promoviše kulturno bogatstvo kao polugu za rast na društvenom nivou, uz praćenje na ekonomskom nivou.


„Giambattista Tiepolo – poput predmeta drugih izložbi u galeriji d'Italia u Milanu posljednjih godina, poput Canove, Bernarda Bellotta i Canaletta – iznio je sjaj italijanske umjetnosti u Europu. Ovo se savršeno uklapa sa mjestom Intese Sanpaolo kao italijanske banke s jakim međunarodnim opredjeljenjem.”
Na slike Tiepola često se gleda kao na obilježavanje kraja ere, stvorene za veću slavu crkve, aristokratije i kraljevstva u posljednjem nizu drevnog režima – prije nego što su revolucije, kako političke, tako i industrijske, odnijele tu slavu.

Gotovo tri vijeka kasnije, njegove sjajne pozorišne slike sada ponovo zauzimaju centralno mesto.
Neki od istaknutih eksponata zapravo su djela koja su javnosti malo poznata ”

“Neki od istaknutih eksponata su zapravo djela koja su u javnosti malo poznata”

Fernando Mazzocca, Ko-kustos izložbe

Art_Tiepolo_Fernando_Mazzocca

Svoj doprinos dali:
Mazzocca © Egidio Massa,
Morandotti © Luca Rossi.

“Tiepolo je bio među onima koji su najviše širili umjetnički sjaj diljem Europe”

Alessandro Morandotti, Kustor izložbe

Art_Tiepolo_Alessandro_Morandotti
Art_Tiepolo_Presentazione_FotoLucaRossi-16
ART_Intesa_Tiepolo_Allestimento

Tiepolo. Venezia, Milano, l’Europa u galeriji d'Italia u Milanu do 2. maja.
Virtualni obilazak izložbe dostupan je ovdje.
Naslovnica: Giambattista Tiepolo, Trionfo delle arti e delle scienze

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri