Pet razloga zašto je cirkularna ekonomija dobra ideja

Pet razloga zašto je cirkularna ekonomija dobra ideja

Cirkularna ekonomija ima moć da transformira planet na bolje. Ovaj video objašnjava zašto podržavamo potez za promjene

07/09/2020

Šta je to cirkularna ekonomija? Lako se objašnjava primjerom iz prirode. U prirodnom svijetu jedna stvar se regenerira u drugu, u kontinuiranom krugu.
Zamislite biljku koja se bliži kraju svog životnog ciklusa. Proizvodi sjeme koje prerasta u druge biljke ili hrani druge biljke.
Na isti način, cirkularna ekonomija se bavi ponovnom upotrebom. Regenerativna je i ne stvara otpad. To je pristup koji čini proizvodnju i potrošnju kružnim procesom, a ne linearnim. Ispod su razlozi zašto podržavamo prelazak sa stare ekonomije na novu, cirkularnu:

  1. Moramo se promijeniti
    Svjetski resursi su pod pritiskom i otpad je veliki problem za planetu. Svi moramo uzimati manje resursa, koristiti ih što je duže moguće i vratiti ih u proizvodni ciklus kada završimo sa korištenjem.
  2. Ima smisla s poslovne strane
    Resursi su skupi, pa tako i energija, a kupci imaju sve veća očekivanja od okoliša. Ima smisla s poslovne strane osigurati što je moguće više procesa bez otpada i da kupci budu zadovoljni.
  3. Stvara nove mogućnosti
    Razmišljanje o otpadu na nove načine dovodi i do razmišljanja o poslu na nove načine. Mnoga preduzeća, od multinacionalnih kompanija do start-upa, su se već posvetila cirkularnoj ekonomiji i vidjela su stvarne promjene.
  4. Recikliranje nije dovoljno
    Cirkularna ekonomija također znači ponovno promišljanje o materijalima, dizajnu, proizvodnji i uslugama.
  5. Vlasništvo ne funkcionira
    Dijeljenje usluga i ugovori o nadogradnji za proizvode kao što su automobili ili mobilni telefoni pokazuju da model “kupovine pristupa i korištenja” funkcionira, kako za potrošače, tako i za proizvođače.
    Intesa Sanpaolo je prvi strateški partner za financijske usluge fondacije Ellen MacArthur koja radi na globalnoj cirkularnoj ekonomiji. Naš centar za inovacije financira i podržava nove ideje i istraživanja na tu temu.
    Transformacija na novi način korištenja i ponovne upotrebe resursa nije dobra samo za planet, ona je dobra i za sve nas.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri