Novi dom galerije Intesa Sanpaolo u Napulju

Novi dom galerije Intesa Sanpaolo u Napulju

Na oko 10.000 kvadratnih metara, novi muzej Gallerie d’Italia u Napulju veći je oko tri puta od prethodnog, što otvara prilike za projekte u zajednici, obrazovne inicijative i privremene izložbe, kao i Caravaggiovo posljednje veliko djelo.

24/11/2022

“Iako određeno umjetničko djelo možda pripada muzeju, organizaciji ili pojedincu, ono je također baština svih pripadnika zajednice.” Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu Intese Sanpaolo i direktor muzeja Gallerie d'Italia

Malo je reći da je bilo mnogo posla za sve uključene u projekt Progetto Cultura, dugoročni projekt Intese Sanpaolo čiji je cilj promovisanje kulturnog obogaćenja širom Italije. U maju su se otvorila dva nova muzeja u razmaku od nekoliko dana: Gallerie d’Italia u Torinu i Gallerie d’Italia u Napulju.

Muzej u Napulju smješten je u historijskoj palači koju je 1940. godine izgradio arhitekt Marcello Piacentini u prometnoj ulici Via Toledo. Zgrada je nekada bila glavno sjedište banke Banco di Napoli koju je 2018. godine preuzela Intesa Sanpaolo. Uredski dio ove monumentalne zgrade u muzejski prostor je prenamijenio arhitekt Michele De Lucchi i njegov studio AMDL Circle koji je također radio i na otvorenju muzeja Gallerie d’Italia u Torinu.

Prostire se na 10.000 kvadratnih metara, što je tri puta više nego prvi muzej Intese Sanpaolo u Napulju koji se nalazio u palači Zevallos Stigliano, a koji je ovaj muzej zamijenio (prostor je otvoren 2007. godine i također se nalazio u ulici Via Toledo).

Među brojnim remek-djelima koji su preneseni iz jedne palače u drugu nalazi se Mučeništvo svete Uršule, posljednje Caravaggiovo djelo. Caravaggio ju je naslikao 1610. godine, tek nekoliko sedmica prije smrti, a prikazuje smrt engleske princeze koju su ubili Huni nakon što je odbila udati se za njihovog vođu.  

U svom novom domu, slika je atmosferski osvjetljena sa jedne strane da bi se bolje prikazala dramatičnost Caravaggiove scene. Mučeništvo svete Uršule nalazi se na prvom spratu nove galerije, zajedno sa većom kolekcijom odabranih umjetničkih djela nastalih u južnoj Italiji između početka 17. i početka 20. stoljeća.

Izložena djela velikih umjetnika, kao što su slikari Artemisia Gentileschi i Luca Giordano te kipar Vincenzo Gemito, pripadaju vlastitoj kolekciji Intese Sanpaolo koja trenutno broji više od 35.000 radova.

Odluka da se ovdje izlože umjetnička djela nastala u istom dijelu Italije nije slučajna. „Ideja je da svaki muzej bude dio lokalne zajednice i da odražava njenu zajednicu.“ Michele Coppola

Coppola ostaje na položaju na kojem je bio i u palači Zevallos Stigliano, a podržava ga Antonio Ernesto Denunzio kao zamjenik direktora.

Intesa Sanpaolo ukupno upravlja sa četiri muzeja, među kojima se nalaze Gallerie di Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi i Gallerie di Piazza Scala u Milanu. Sva su četiri muzeja zajedno poznata kao Gallerie d’Italia.

Ključni dio angažmana svakog muzeja sa lokalnom zajednicom je obrazovanje, a muzej u Napulju ima tri velike učionice. To je omogućilo širenje postojeće ponude aktivnosti namijenjenih djeci školskog uzrasta u palači Zevallos Stigliano.

DSC9873-800x533-4
Michele Coppola, izvršni direktor za umjetnost, kulturu i historijsku baštinu Intese Sanpaolo i direktor muzeja Gallerie d'Italia

„Intesa Sanpaolo vjeruje da središnja uloga u ekonomskom razvoju društva nije odvojena od preuzimanja odgovornosti za njegov kulturni i društveni razvoj“ Michele Coppola

„Vjerujemo da muzeji spadaju među najbitnija i najposebnija mjesta svakoga grada“, izjavio je Coppola. „Omogućavaju ljudima da se približe umjetnosti, da istraže vrijednosti ljudskog roda od prošlosti do sadašnjosti i da razmisle o tome kako najbolje živjeti život.“

U prizemlju Gallerie d’Italia u Napulju nalazi se poseban prostor gdje se izlaže privremena izložba. Prva je takva izložba u novom muzeju 19. izdanje izložbe Restituzioni. Izloženi su najnoviji rezultati dugogodišnje saradnje Intese Sanpaolo i italijanskog Ministarstva kulture.

U izložbu je uključeno 200 umjetničkih djela sa arheoloških nalazišta, muzeja i svetišta u čitavoj Italiji. Svi su ti radovi pretrpjeli neku vrstu oštećenja prije nego što je Banka sponzorisala konzervatore i restauracijske laboratorije da ih poprave.

Saradnja traje već više od tri decenije, dok trenutna izložba uključuje djela koja su restaurirana u zadnje tri godine. Nijedno od izloženih umjetničkih djela nije dio zbirke Intese Sanpaolo.

„Smatram da je izložba Restituzioni konkretan iskaz predanosti koju projektom Progetto Cultura pokazujemo prema cjelokupnom italijanskom umjetničkom nasljeđu“, kazao je Coppola. „Iako određeno umjetničko djelo možda pripada muzeju, organizaciji ili pojedincu, ono je također baština svih pripadnika zajednice.“

Napuljski muzej ima i dvije stalne postavke u kojima su izložena umjetnička djela iz kolekcije Intese Sanpaolo. Jedna je posvećena antičkim keramičkim predmetima iz regija Atika i Magna Graecia, odnosno Velike Grčke, kojoj je pripadao i Napulj. Drugu postavku čine umjetnička djela od kraja Drugoga svjetskog rata do danas koja su stvorili velikani poput Lucija Fontane, Alberta Burrija, Sola LeWitta i Gerharda Richtera.

„Zasluge za otvaranje dva muzeja u dva velika italijanska grada moramo pripisati sjajnom razmišljanju visokog rukovođenja grupe“, smatra Coppola. „Važno je istaknuti da Intesa Sanpaolo, jedna od najvažnijih banaka u Evropi, vjeruje da središnja uloga u ekonomskom razvoju društva nije odvojena od preuzimanja odgovornosti za njegov kulturni i društveni razvoj.“

Gerhard Richter
(Waltersdorf, Austria 1932)
Abstraktes Bild, 1984

oil on canvas, 200 x 300 cm
Intesa Sanpaolo Collection
© Gerhard Richter 2022 (06042022).
Intesa Sanpaolo Artistic Heritage Archive / photo Studio Vandrasch, Milano

Giosetta Fioroni
(Roma 1932)
Particolare della nascita di Venere, 1965
olio su tela, 100 x 200 cm
Collezione Intesa Sanpaolo
© Archivio Giosetta Fioroni
Archivio Patrimonio Artistico Intesa Sanpaolo, Gallerie d’Italia – Napoli / foto Studio Vandrasch, Milano

Cesare Tacchi
(Roma 1940 – 2014)
La mano nei capelli, 1966
tintura per tessuti e pennarello su tele estroflesse su tavola, 99,5 x 70,6 cm
Collezione Intesa Sanpaolo
© CESARE AUGUSTO TACCHI, by SIAE 2022
Archivio Patrimonio Artistico Intesa Sanpaolo / foto Studio Vandrasch, Milano

Sol LeWitt
(Hartford, Connecticut 1928 – New York 2007)
Complex Form, 1986
pigmenti e vernice su legno compensato, 188 x 510 x 200 cm
Collezione Intesa Sanpaolo
© SOL LEWITT, by SIAE 2022
Archivio Patrimonio Artistico Intesa Sanpaolo, Gallerie d’Italia – Napoli / foto Andrea Bianco, Cosenza

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri