• No suggestions

Saopštenje za javnost 31.5.2024.

Intesa Sanpaolo finalizirala akviziciju First Bank - Ovim je Grupa udvostručila svoju prisutnost u Rumuniji 

Milano i Bukurešt, 03. juni/lipanj 2024. – Intesa Sanpaolo je uspješno završila akviziciju rumunske First Bank S.A. (Rumunija) od američkog privatnog investicionog fonda J.C. Flowers & Co. 

Nakon što su 28. oktobra 2023. Intesa Sanpaolo S.p.A. i JCF Tiger Holdings S.A.R.L. (kontrolni dioničar First Bank S.A.) potpisali ugovor o kupovini dionica za sticanje 99,980513% dionica u First Bank S.A., te nakon što je dobila sva potrebna odobrenja svih relevantnih regulatornih tijela, Intesa Sanpaolo je finalizirala akviziciju First Bank. 

Akvizicija First Bank omogućava Intesi Sanpaolo da više nego udvostruči svoju prisutnost u Rumuniji, gdje djeluje od 1996. godine kroz Intesa Sanpaolo Bank Rumunija. Ova akvizicija značajno jača konkurentno pozicioniranje Intesa Sanpaolo Grupe na lokalnom tržištu, što je čini jednom od 10 vodećih banaka u Rumuniji. 

Udruživanjem snaga Intesa Sanpaolo Bank Rumunija i First Bank, formira se ukupnu imovina od oko 3,2 milijarde eura, te ovim opslužuju oko 143.000 klijenata i zapošljavaju više od 1.500 ljudi. 

Akvizicijom First Bank, stanovništvo i preduzeća u Rumuniji imat će koristi od proširene mreže poslovnica i bankomata, dopunjene naprednom platformom za digitalne i udaljene usluge, čime će se povećati efikasnost i djelotvornost usluga za klijente.  Proširena ponuda visokokvalitetnih finansijskih usluga – od svakodnevnih bankarskih usluga do proizvoda finansiranja, od proizvoda osiguranja i zaštite, do investicionih i savjetodavnih usluga – ispunit će očekivanja i najzahtjevnijih klijenata svih dobnih skupina i nivoa prihoda. 

Dvije banke – First Bank i Intesa Sanpaolo Bank Rumunija – dio su Sektora za međunarodne banke podružnice ove Grupe, ključnog aktera u regiji Centralne i Istočne Evrope, koji nudi usluge klijentima iz segmenta stanovništva, pravnih lica i SME. 

Marco Elio Rottigni, direktor Sektora međunarodnih banaka podružnica, izjavio je:  "Izražavamo srdačnu dobrodošlicu zaposlenicima i klijentima First Bank u Intesa Sanpaolo Grupu, jednu od najvećih i najčvršćih evropskih bankarskih grupacija. Jačanje naše prisutnosti u Rumuniji potaknut će talijanska i strana ulaganja u ovu zemlju, poboljšati trgovinu i podržati internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća (SME). Naš rast potaknut će inovacije u tom sektoru, od čega će koristi imati i stanovništvo i preduzeća". 
 
Uz povećanu prisutnost Intesa Sanpaolo Grupe u Rumuniji, ona je spremna doprinijeti privrednom razvoju ove zemlje, povećanju ulaganja i pružanju podrške preduzećima, koja će ostvariti prednosti kroz usluge koje olakšavaju međunarodno širenje, te kroz specijalizirane savjete za tranzicije u domenu ESG (okolišna, društvena i upravljačka pitanja).  Rumunski klijenti također će dobiti pristup proizvodima i uslugama koje globalno nudi Intesa Sanpaolo Grupa.  

Kao vodeća talijanska bankarska grupa, Intesa Sanpaolo je jedinstveno pozicionirana za poticanje snažnijih poslovnih veza i sinergija između Italije i Rumunije - zemlje u kojoj su smještene mnoge talijanske firme koje igraju vodeću ulogu u ključnim industrijskim sektorima. 

First Bank se pridružuje Intesa Sanpaolo Grupi, evropskom bankarskom lideru koji upravlja finansijskom imovinom klijenata u iznosu većem od 1,3 biliona eura i zauzima treće mjesto po tržišnoj kapitalizaciji među bankama Eurozone.  Diversifikovan i otporan poslovni model Intesa Sanpaolo Grupe odlikuje se fokusom na upravljanje privatnim bogatstvom i zaštitu, uz snažna ulaganja u tehnologiju i inovacije.  Na kraju 2023. godine Grupa je imala 20,8 miliona klijenata i 94.400 zaposlenika u Italiji i inostranstvu, sa ukupnom imovinom većom od 964 milijarde eura, čime je za ovu godinu ostvaren neto prihod od 7,7 milijardi eura. 

Snažni finansijski rezultati Intesa Sanpaolo stvaraju značajne vrijednosti za sve uključene strane, podržavajući snažnu predanost Grupe ESG pitanjima, uz vodeću svjetsku poziciju u društvenom uticaju i uz znatan klimatski fokus. 

Sektor međunarodnih banaka podružnica (ISBD) značajno doprinosi profitabilnosti Intesa Sanpaolo, čineći gotovo 14% neto prihoda Grupe u prvom kvartalu 2024. godine.  ISBD posluje na tri kontinenta, uz svoje komercijalne banke u 12 zemalja (područje CIE i Egipta), te uz društvo za upravljanje imovinom u Kini. Ova opsežna mreža trenutno opslužuje 7,2 miliona klijenata, kroz blizu 900 podružnica i radnu snagu od oko 21.000 zaposlenika.