Kružna ekonomija nam može pomoći da prevaziđemo ekonomski pad uzrokovan Covidom-19

Kružna ekonomija nam može pomoći da prevaziđemo ekonomski pad uzrokovan Covidom-19

Kako nam kružna ekonomija može pomoći da prevaziđemo pad

“Radimo sa šampionima današnjice na njegovanju šampiona sutrašnjice” Massimiano Tellini, globalni šef Odjela kružne ekonomije Intesa Sanpaolo Innovation Center

U tvornici Cariplo u Milanu, inovacijskom čvorištu koje aktivno njeguje saradnju između korporacija i start-up kompanija, Fondazione Cariplo i Intesa Sanpaolo su stvorili žarište za saradnju u vezi sa kružnom ekonomijom.
Laboratorij cirkularne ekonomije je stvoren kako bi povezao etablirane kompanije i novoosnovana preduzeća, generirao inovacije kroz istraživanje i razvoj i vodio te ideje do stvarnih poslovnih i komercijalnih rezultata.

Massimiano Tellini, globalni šef kružne ekonomije Intesa Sanpaolo u Inovacionom centru
“Želimo prihvatiti koncept otvorene inovacije kako bismo bili sigurni da veza između novoosnovanih preduzeća i uspostavljenih kompanija može dovesti do pojačane suradnje”, kaže Massimiano Tellini, globalni šef kružne ekonomije u Innovacijskom centru Intesa Sanpaolo. „Radimo sa šampionima današnjice kako bismo odgajali šampione sutrašnjice.

Uloga fabrike Cariplo u italijanskom inovacijskom okruženju

Riccardo Porro, Šef Odjela za operacijer fabrika Cariplo
Tvornica Cariplo općenito djeluje kao “pokretač” za novoosnovana poduzeća, pomažući rast poduzeća i povećavajući mogućnosti zapošljavanja širom Italije. “Radimo kao katalizator inovacija”, kaže Riccardo Porro, njezin glavni operativni direktor. “Pokušavamo povezati talente, inovatore i firme, omogućavajući tim akterima stvaranje i poticanje disruptivnih inovacija.”

Obrazovanje: ključni element u omogućavanju pretvorbe u pravcu kružnosti

Elisa Zambito, Managing Director of Intesa Sanpaolo Formazione.

Nadovezujući se na zajedničke vrijednosti između Fondazione Cariplo i Intesa Sanpaolo, Fabrika je prirodni dom za laboratorij kružne ekonomije. Dio zadataka Intese Sanpaolo je biti strateški partner tvrtkama, pomažući im u pokretanju promjena u njihovim organizacijama. Obuka i obrazovanje koje nudi Intesa Sanpaolo Formazione pomažu firmama i direktorima da se osposobe za seizmičke pomake, poput okretanja prema kružnoj ekonomiji.

Unutar Laboratorija za kružnu ekonomiju, Intesa Sanpaolo Formazione vodi i planira nove obuke koji ističu kako je kružna ekonomija ključna za budućnost planete i buduću poslovnu konkurentnost. “Potražnja za obukom govori nam da italijanski menadžeri duboko cijene razvoj svojih vještina jer su oni ključni faktor za rast njihovih firmi”, kaže Elisa Zambito, izvršna direktorica Intesa Sanpaolo Formazione.

Tellini i Porro slažu se da je hitna potreba za velikim promjenama u ekonomiji. Pandemija Covid-19 uzela je ozbiljan danak kada je riječ o globalnim ekonomijama, a u EU su mnoga preduzeća i pojedinci suočeni s budućnošću u kojoj treba doći do obnove.

“Potreba za urgentnim promjenama je postala još očiglednija, vjerojatno zato što smo bili u neugodnoj situaciji, a to po definiciji generira inovacije”,

Riccardo Porro, glavni operativni direktor fabrike Cariplo
Tellini tvrdi da je kružna ekonomija najrazornija sila za oblikovanje (ili preoblikovanje) globalnih tržišta, jer je istovremeno alat strateških inovacija i generator buduće konkurentnosti: “Kružna ekonomija jedan je od najboljih odgovora koje poslovne i finansijske zajednice mogu prigrliti.”

Massimiano Tellini, šef odjela globalni kružne ekonomije Intesa Sanpaolo u Inovacijskom centru