Cirkularna ekonomija nam može pomoći da prevaziđemo ekonomski pad uzrokovan Covidom-19

Cirkularna ekonomija nam može pomoći da prevaziđemo ekonomski pad uzrokovan Covidom-19

Prijelaz na cirkularna ekonomiju može pomoći kompanijama svih veličina da postanu čišće, zelenije i otpornije u neizvjesnoj budućnosti. Laboratorij za cirkularnu ekonomiju pokazuje nam kako krenuti naprijed.

20/08/2021

PODCAST: Kako nas cirkularna ekonomija može izvući iz krize

U tvornici Cariplo u Milanu, inovacijskom čvorištu koje aktivno njeguje saradnju između korporacija i start-up kompanija, Fondazione Cariplo i Intesa Sanpaolo su stvorili žarište za saradnju u vezi sa cirkularnu ekonomijom.
Laboratorij cirkularne ekonomije je stvoren kako bi povezao etablirane kompanije i novoosnovana preduzeća, generirao inovacije kroz istraživanje i razvoj i vodio te ideje do stvarnih poslovnih i komercijalnih rezultata.

“Želimo prigrliti koncept otvorenih inovacija kako bismo bili sigurni da će povezivanje razvojnih kompanija i uglednih kompanija rezultirati tješnjom suradnjom. Sarađujemo sa šampionima današnjice kako bismo odgojili šampione za bolje sutra.”

Massimiano Tellini, globalni rukovoditelj Odjela za cirkularnu ekonomiju Inovacijskog centra banke Intesa Sanpaolo

pirelli_Massimiano_Tellini

Uloga fabrike Cariplo u italijanskom inovacijskom okruženju

Riccardo Porro, direktor Odjela za operacijer fabrika Cariplo
Tvornica Cariplo općenito djeluje kao “pokretač” za novoosnovana preduzeća, pomažući rast preduzeća i povećavajući mogućnosti zapošljavanja širom Italije.

“Pokušavamo povezati talente, inovatore i firme, omogućavajući tim akterima stvaranje i poticanje disruptivnih inovacija.

Riccardo Porro, izvršni direktor pogona Cariplo

covid19_Riccardo_Porro

Obrazovanje: ključni element u omogućavanju pretvorbe u pravcu kružnosti

Elisa Zambito, izvršni direktor Intesa Sanpaolo Formazione.

Nadovezujući se na zajedničke vrijednosti između Fondazione Cariplo i Intesa Sanpaolo, Fabrika je prirodni dom za laboratorij cirkularnoj ekonomije. Dio zadataka Intese Sanpaolo je biti strateški partner kompanija, pomažući im u pokretanju promjena u njihovim organizacijama. Obuka i obrazovanje koje nudi Intesa Sanpaolo Formazione pomažu firmama i direktorima da se osposobe za seizmičke pomake, poput okretanja prema cirkularnoj ekonomiji.

Unutar Laboratorija za kružnu ekonomiju, Intesa Sanpaolo Formazione vodi i planira nove obuke koji ističu kako je kružna ekonomija ključna za budućnost planete i buduću poslovnu konkurentnost.

“Potražnja za programima stručnog osposobljavanja ukazuje na to da je talijanskim rukovoditeljima iznimno važno razvijanje vlastitih vještina koje su ključne za uspjeh njihovih kompanija.”

Elisa Zambito, izvršna direktorica banke Intesa Sanpaolo Formazione

covid19_Elisa_Zambito

Tellini i Porro slažu se da je hitna potreba za velikim promjenama u ekonomiji. Pandemija Covid-19 uzela je ozbiljan danak kada je riječ o globalnim ekonomijama, a u EU su mnoga preduzeća i pojedinci suočeni s budućnošću u kojoj treba doći do obnove.

“Potreba za urgentnim promjenama je postala još očiglednija, vjerojatno zato što smo bili u neugodnoj situaciji, a to po definiciji generira inovacije”,

Riccardo Porro, glavni operativni direktor fabrike Cariplo

covid19_Riccardo_Porro

Tellini tvrdi da je cirkularna ekonomija najrazornija sila za oblikovanje (ili preoblikovanje) globalnih tržišta, jer je istovremeno alat strateških inovacija i generator buduće konkurentnosti:

“Cirkularna ekonomija jedan je od najboljih odgovora koje poslovne i finansijske zajednice mogu prigrliti.” – Massimiano Tellini, direktor odjela globalni cirkularne ekonomije Intesa Sanpaolo u Inovacijskom centru

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri