Osnovano Udruženje italijanskih privrednika u BiH

Osnovano Udruženje italijanskih privrednika u BiH

Svečanim prijemom koji je održan u sarajevskom hotelu Radon Plaza zvanično je započelo sa radom Udruženje italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini, čiji je jedan od osnivača Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina.

Udruzenje-italijanskih-privrednika-BiH

Cilj udruženja je, između ostalog, praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje bh. i italijanskih kompanija, te pomoć italijanskim investitorima u BiH. Osnivači su Ambasada Republike Italije u BiH, a pored Intesa Sanpaolo Banke osnivači su i Bosancar d.o.o. Bosanska Krupa, R-S Silicon d.o.o. Mrkonjić Grad, Bytres d.o.o. Prijedor i Ella Textile d.o.o. Gradiška, koji su ujedno i prvi članovi ovog Udruženja.

Na svečanom prijemu prisutnim zvanicama obratio se Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini NJ. E. Marco Di Ruzza koji je ovom prilikom izjavio: “Ambasada je snažno podržala inicijativu za stvaranje platforme za udruživanje italijanskih kompanija u Bosni i Hercegovini. To je zapravo projekt koji može povećati sinergiju između naših privrednih subjekata i saradnju s nadležnim tijelima u zemlji, pridonoseći daljnjoj konsolidaciji izvrsnih bilateralnih odnosa između Italije i BiH”.

Udruženje će svoje djelovanje usmjeriti na podršku aktivnostima svih svojih članova, te opšti razvoj ekonomske razmjene u svrhu razvijanja i unaprjeđivanja odnosa između italijanskih i bh. privrednika, promovisanja i poticanja kontakata i saradnje s lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim vlastima u BiH. Prirodni resursi BiH i dalje su nedovoljno iskorišteni, što ostavlja dovoljno prostora za investicije i nove prilive kapitala u energetskom sektoru, poljoprivredi, stočarstvu, rudarstvu, šumarstvu, ribarstvu, turizmu i drugim sektorima.

Za počasnog predsjednika Udruženja italijanskih privrednika u BiH izabran je NJ.E. Marco Di Ruzza, ambasador Republike Italije u BiH,  dok će funkciju Predsjednika Udruženja obnašati Giuseppe Franchi.

Na svečanoj ceremoniji ispred Intesa Sanpaolo Banke prisustvovali su Marco Trevisan, predsjednik Uprave, Stefano Borsari član Uprave, te Minja Filipović v.d. direktora Sektora poslova sa stanovništvom.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri