Finansije i cirkularna ekonomija: partnerstvo za našu sadašnjost i budućnost

Finansije i cirkularna ekonomija: partnerstvo za našu sadašnjost i budućnost

Novo istraživanje pokazuje da je interakcija između finansija i prakse cirkularne ekonomije ključna za postizanje ciljeva održivosti uz stvaranje ekonomske i finansijske vrijednosti

14/06/2022

PODCAST: Finansije i cirkularna ekonomija: inovativna interakcija za našu budućnost

Nekada je misao bila utvrditi kako finansije mogu pomoći cirkularnoj ekonomiji

Nova su istraživanja usmjerena na istraživanje utjecaja cirkularnoj ekonomiji na pokretače stvaranja vrijednosti u finansijskoj industriji te su pokazala da ova dva područja ne samo utječu jedno na drugo, nego i da je njihovim kombiniranjem i interakcijom moguće stvoriti pozitivnu disrupciju za naš svijet. Finansije omogućuju rast cirkularnoj ekonomiji, dok istovremeno cirkularna ekonomija finsijsku industriju čini otpornijom, pouzdanijom i privlačnijom.

Poslušajte podcast kako biste saznali više.

Banka Intesa Sanpaolo već je dugi niz godina posvećena tranziciji k cirkularnoj ekonomiji što se očituje uz naše posebno partnerstvo sa fondacijom Ellen MacArthur u proteklih šest godina, koje ćemo nastaviti i u sljedeće tri godine.

Cilj je banke postizanje ugljične neutralnosti u svojem radu do 2030. kao i neto nultih emisija u poslovanju do 2050., a obvezali smo se i na ulaganje 90 milijuna € u zelenu tranziciju, počevši od danas pa do 2025. godine.

No, iako je predanost promjenama ključna, banka je zainteresirana i za mjerenje utjecaja koji se vrši. Kako može kvantificirati učinke prelaska na cirkularnoj ekonomiji u svojem cilju ostvarivanja napretka s ekonomskog, društvenoga i ekološkoga gledišta?

Cilj studije provedene u uskoj suradnji sa Sveučilištem Bocconi jest istražiti kakav utjecaj ovakva tranzicija može imati na pokretače stvaranja vrijednosti u finansijskoj industriji. Cilj je ovog istraživačkog projekta definirati odnos između cirkularne ekonomije i finansijske industrije i prikazati kako se finansije transformiraju u skladu s načelima kružnosti, bivajući istovremeno i mostom za transformaciju ostalih industrija.

image-7
„Što je veći stepen realne cirkularnosti, manji je rizik za investitore“ Claudio Zara, Univerzitet Bocconi

Tim u Bocconiju – predvođen Claudiom Zarom uz podršku Intesa Sanpaolo – napravio je izvještaj o odnosu s posebnim fokusom na njegov efekat smanjenja rizika. „Partnerstvo sa Intesa Sanpaolo grupom i Intesa Sanpaolo Inovacionim centrom nudi mnogo podsticaja i priliku za razmenu ideja i zadržavanje na ivici ove teme“, kaže Zara.

„Istovremeno, naše nam partnerstvo sa fondacijom Ellen MacArthur pruža međunarodnu perspektivu, i omogućuje nam povezanost s mrežom međunarodnoga karaktera.“

Ključni nalazi proizašli iz suradnje izmeđuUniverziteta Bocconi, Grupe Intesa Sanpaolo i ZEM potkrijepljeni su i u Bijeloj knjizi koju smo zajednički objavili u ljeto 2021. godine. Jedan je od glavnih nalaza bio činjenica da implementacija paradigme cirkularne ekonomije pomaže u smanjenju finansijskoga rizika kompanije. „Što je stupanj stvarne cirkularnosti veći, to je rizik za investitore manji“, navodi Zara.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da postoji pozitivna korelacija između poslovnih praksi cirkularne ekonomije (CE) i većeg povrata prilagođenog riziku u udjelima. Tim je pronašao i dokaze u prilog tezi da usvajanje poslovnih modela CE može, ukupno gledajući, učiniti ekonomiju otpornijim na vanjske šokove.

„Tokom pandemije COVID-19 kompanije s većim stupnjem implementacije cirkularne ekonomije pretrpjele su manje negativnosti u razdoblju najjačeg vala pandemije – te su se brže vratile u prvobitno stanje u razdoblju nakon pandemije“, dodaje Zara.

Nekada je misao vodilja bila utvrditi kako finansije mogu pomoći cirkularnoj ekonomiji. Danas nam rezultati istraživanja govore da je njihov međusobni odnos uzajamno koristan: cirkularnoj se ekonomiji finansijama predstavlja kao ključna poluga za ulaganja i kretanja industrije naprijed k otpornijoj budućnosti.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri