EBRD kredit od 8 miliona eura Intesa Sanpaolo Banci u BiH

EBRD kredit od 8 miliona eura Intesa Sanpaolo Banci u BiH

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozdravlja Intesa Sanpaolo Banku, članicu Intesa Sanpaolo grupe, u svom programu “Go Digital u Bosni i Hercegovini”, koji pomaže malim i srednjim poduzećima (SME) da ulažu u digitalizaciju poslovnih aktivnosti i jačanje konkurentnosti.

EBRD-i-Intesa-Sanpaolo-Banka-Go-Digital

Banka je odobrila kredit od 8 miliona eura Intesa Sanpaolo Banci za daljnje kreditiranje lokalnih malih poduzeća. Mala i srednja poduzeća moći će podnijeti zahtjev Intesa Sanpaolo Banci za sredstva za ulaganje u novu opremu i poboljšanja koja im mogu pomoći da povećaju svoju produktivnost, smanje operativne troškove i poboljšaju svoju usklađenost sa EU standardima.

Osim zajmova, mala i srednja poduzeća imat će koristi od poticaja u obliku granta u iznosu do 15 posto ukupnog iznosa zajma, koji će finansirati European Union (EU).

Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: “Drago nam je što se Intesa Sanpaolo Banka pridružuje našem programu ‘Go Digital u BiH’ i što će njeni klijenti, mala i srednja poduzeća moći iskoristiti naše zajmove i grantove EU. Ujedinjeni smo u našoj ambiciji da povećamo konkurentnost lokalnih malih poduzeća podržavajući ih u ulaganju i inovacijama”.

“Nakon što smo nedavno sa EBRD-om dogovorili saradnju vezano za projekat GEFF putem kojeg smo lansirali posebnu liniju kredita Moj eko dom za stanovništvo, a koja se tiče energetske efikasnosti, ovoga puta na moju veliku radost dogovorili smo još jednu saradnju koja je ovog puta orjentisana na mala i srednja preduzeća. Kreditna linija ‘Go Digital’ koju smo pripremili s našim partnerom EBRD-om zasigurno će pomoći postojećim, ali i potencijalnim klijentima Banke iz domene SME kako bi povećali svoju konkurentnost na tržištu u smislu olakšanja poslovanja, ulaganja u automatizaciju i digitalizaciju, te kako bi mogli da se okrenu ulaganjima u zelenu ekonomiju”, izjavio je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke.

Kreditna linija je odobrena u okviru programa Go Digital in Bosnia and Herzegovina koji finansiraju EBRD i EU, dio programa „EU4SMEs“. EBRD je osigurala 40 miliona eura zajmova, dok je EU osigurala bespovratna sredstva od 9 miliona eura za poticaje, savjetodavne usluge i programsku tehničku pomoć.

Program je praćen aktivnostima njemačkog Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), koji će raditi s vladom i ostalim učesnicima kako bi pomogao u izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, uključujući čvorišta digitalnih inovacija.

Program direktno doprinosi Digitalnoj agendi Europske komisije za zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći kompanijama da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije ekonomije.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri