Mreža za promovisanje finansijske pismenosti

Mreža za promovisanje finansijske pismenosti

Sarajevo/Torino, 31.  siječnja 2023. – FLITIN – Međunarodna mreža za unaprjeđenje finansijske pismenosti  Intesa Sanpaolo Grupe  promovira inicijativu S.A.V.E. Ambassadors International Edition, prvu zajedničku inicijativu za mlade iz srednjih škola (16-18 godina) provedenoj u Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Egiptu, Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji, a u sklopu koje su škole aktivno uključile svoje učenike koji su na praktičan način učili o ciljevima ekonomske i ekološke održivosti.

Cilj inicijative temeljene na sadržaju  S.A.V.E. Virtualni obilazak Muzeja štednje je približiti mladima teme održivosti, cirkularne ekonomije, socijalne inkluzije i finansijskog obrazovanja.

Nakon uvodne lekcije koju su održali FLITIN mentori, uključeni razredi u svakoj zemlji zamoljeni su mapirati neriješene probleme u svom gradu u ekološkom i društvenom smislu te da predložiti rješenja. Aktivnost je uključivala interakciju s lokalnom upravom, udruženjima i preduzećima na tom području te, gdje je to bilo moguće, razgovore s građanima. Ova aktivnost rezultirala je izradom projektnog rada u kojem su učenici svake škole prezentovali rezultate svog istraživanja predstavnicima lokalnih institucija zajedno s prijedlozima rješavanja jednog od identifikovanih problema.

U S.A.V.E. inicijativi koju u BiH provodi Intesa Sanpaolo Banka članica Intesa Sanpaolo Grupe uzeli su učešće razredi srednjih škola iz raznih gradova širom BiH, koji su kao S.A.V.E. ambasadori na vrlo kreativan način predstavili prepoznate društvene i ekološke probleme svojih gradova.  U svojim izlaganjima isticali su različite probleme vezane za okoliš i lokalnu zajednicu. Pobjednička ekipa iz BiH dolazi iz Gimnazije Livno iz Livna, a riječ je o3B razredu ove škole. Tematika kojom su se oni posvetili i time odnijeli pobjedu za BiH, i dobili priliku za učešće i takmičenje sa ostalim vršnjacima iz drugih zemalja bila je: “Zbrinjavanje komunalnog otpada u gradu Livno”

Osam najboljih radova, po jedan iz svake zemlje, će ocjenjivati tokom online prezentacije zakazane za 15 sati 31. januara žiri kojim predsjedava predsjednik Intese Sanpaolo Gian Maria Gros-Pietro i članove Marco Elio Rottigni, glavni direktor Sektora međunarodnih banaka podružnica Intese Sanpaolo, Luisa Ferreira, voditeljica Socijalnog programa EIB Institute i Giovanna Paladino, direktorica i kustosica Muzeja štednje. Događaj će završiti ceremonijom dodjele nagrada za prva tri pobjednika: pobjednik će dobiti na poklon šumu od 30 stabala posađenih za ovu priliku u zemlji u razvoju, koja se može geografski locirati i pratiti pomoću posebne aplikacije.  Škole koje osvoje drugo i treće mjesto bit će nagrađene posvajanjem 20 polarnih medvjeda i 10 ugroženih morskih kornjača u suradnji s WWF-om.

„Ideja za ovo takmičenje je promovisanje osjetljivosti o pitanjima od velike važnosti za budućnost novih generacija osam zemalja, kulturno i ekonomski različitih. Cilj inicijative koju promoviše FLITIN je pomoći tinejdžerima razumjeti složenost izbora održivosti okoliša, u svjetlu ekonomskih implikacija i potencijala za inkluziju i smanjenja nejednakosti”, izjavila je Giovanna Paladino, direktorica i kustosica Muzeja štednje.

FLITIN (Financial Literacy International Network) je mreža ambasadora Grupe Intesa Sanpaolo čiji je cilj širenje finansijske edukacije u Italiji i u zemljama u kojima je prisutan Sektor međunarodnih banaka podružnica: Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Češka, Mađarska, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina. Međunarodna mreža koja ima za cilj razmjenu znanja, vještina, metodologija, alata, resursa i iskustava u području finansijskog obrazovanja, s jednim sveobuhvatnim ciljem: povećati nivo finansijske ekonomske pismenosti građana, uz visoke standarde kvalitete i prema OECD uputama.

Profesionalno usavršavanje

Dinamično i motivirajuće
okruženje

Izazovne projekte

Mogućnost napretka
u karijeri