• No suggestions

Održivi razvoj

Financijska pomoć mladim majkama kada im je najpotrebnija

Novi proizvod banke Intesa Sanpaolo donosi ciljanu podršku majkama koje su tek rodile i roditeljima djece do 3 godine. Alice Grittini, menadžerica za održivost i voditeljica Odjela za održivi razvoj u sektoru ISBD, pojašnjava kako je to još jedan korak k cilju da postanu vodeća banka s globalnim utjecajem

28/04/2023

 

Program banke Intesa Sanpaolo, kojim pomažemo majkama koje su tek rodile, proširen je na cijelu Grupu sve do istočne Europe i Egipta. Ovaj kreditni proizvod, namijenjen  majkama s djecom, ima za cilj pokriti izdatke tijekom prvih triju godina roditeljstva, kao što su primjerice naknade za jaslice, dječje vrtiće ili čuvanje djece.

Nadahnut najboljim praksama i politikama matične grupe, koja ga podržava, proizvod mamma@work pomaže ženama u posebnim trenutcima njihovih života – kada im je neophodna uravnoteženost majčinskih i poslovnih aktivnosti. Ovaj je proizvod osobito koristan ženama koje u tim trenutcima nemaju podršku članova obitelji te im je možda potrebna vanjska pomoć u pogledu troškova skrbi za djecu.

Izvorna misao vodilja proizvoda mamma@work bila je ponuditi financijsko rješenje s niskim kamatnim stopama i naknadama koje će majkama s djecom do 3 godine biti lako dostupno.

Osim navedenog, inačica proizvoda koju su ponudile međunarodne banke supsidijari Grupe Intesa Sanpaolo nudi i savjetovanje i financijsku edukaciju. Kredit je osmišljen na način da se isplaćuje progresivno tijekom vremena, pokrivajući financijske potrebe tempom kojim nastaju.  

„Osobno sam majka dvoje djece”, navodi Grittini. „I mogu reći da za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta, kada primate tek mali postotak svoje plaće, postajete ekonomski ovisnima. Svjesni smo da se majke koje su tek rodile često nađu u teškim situacijama – osobito tijekom prvih mjeseci nakon rođenja djeteta – suočavajući se s rastućim troškovima, koji ograničavaju njihovu ekonomsku samostalnost. Možda je vaš izbor ostati kod kuće i brinuti se o svojoj djeci umjesto da taj dio života pokušavate žonglirati s onim poslovnim. Mogućnost pristupa kreditu uz posebne uvjete stvarna je podrška onim ženama koje žele očuvati svoju neovisnost.”

Iz Italije u svijet

Od svojega izvornog predstavljanja, proizvod je proširen na još veći broj zemalja u kojima posluje Grupa Intesa Sanpaolo te se sada proteže diljem istočne Europe i Egipta.

"Svjesni smo da se majke koje su tek rodile često nađu u teškim situacijama – osobito tijekom prvih mjeseci nakon rođenja djeteta – suočavajući se s rastućim troškovima, koji ograničavaju njihovu ekonomsku samostalnost."

Alice Grittini, menadžerica za održivost i voditeljica Odjela za održivi razvoj, ISBD, Intesa Sanpaolo

Umjesto proizvoda koji će biti jedno rješenje za sve probleme, njegov naziv i značajke diljem zemalja u kojima je dostupan poprimaju različite oblike.

„Svakoj smo banci dali mogućnost prilagodbe proizvoda mamma@work radi njegove bolje usklađenosti sa specifičnim potrebama lokalnog tržišta”, navodi Grittini.

To znači da je u ponudi nekoliko varijacija. Primjerice, na nekim tržištima proizvod podržava oba roditelja umjesto samo majke. Na drugima proizvod je podrška svim ženama tijekom određenog razdoblja.

Suočavanje s ekonomskim nasiljem diljem svijeta

Lokalizirane inačice proizvoda mamma@work predstavljene su u sklopu kampanje koja naglasak stavlja na štetu koju ekonomsko nasilje čini te koja uključuje slike žena iz svih dijelova svijeta.

„Željeli smo da se u kampanji mogu prepoznati i s njom se poistovjetiti sve žene svijeta”, kaže nam Grittini.

Prema definiciji Europskoga instituta za ravnopravnost spolova, pojam ekonomsko nasilje odnosi se na „bilo koji čin ili ponašanje koje nekom pojedincu uzrokuje ekonomsku štetu”. Može se manifestirati kao ograničavanje pristupa financijskim sredstvima, edukaciji ili tržištu rada ili u obliku nepridržavanja ekonomskih odgovornosti kao što je plaćanje alimentacije.

Ono većinom i u glavnini zahvaća žene – a prema riječima Alice Grittini, banke bi mogle imati značajnu ulogu u njegovu iskorjenjivanju. „Naša banka može pružati podršku u tim vrlo kritičnim situacijama”, navodi.

Vodeća banka s globalnim utjecajem

Ova je inicijativa jedan od primjera većeg broja aktivnosti implementiranih u Poslovni plan Grupe Intesa Sanpaolo za razdoblje 2022. – 2025. u okviru kojega je društvenom kreditiranju i društvu u cjelini namijenjeno 25 milijardi €. Namjera nam je ovim inicijativama podići Grupu na poziciju vodeće banke s globalnim utjecajem. 

Cilj je Grupe usmjeriti se na nekoliko ekonomskih izazova s kojima se žene suočavaju, a u tu svrhu ulažemo sredstva u financijsku edukaciju, poboljšavanje pristupa kreditnom kapitalu i pružanje osiguravateljskih proizvoda kako bismo pomogli skupinama podložnijim financijskim poteškoćama. 

„Podrška ranjivim skupinama ljudi i pomaganje putem društvenih inicijativa praksa je duboko ukorijenjena u poslovnoj kulturi naše grupe”, dodaje Grittini. „I ranije smo tijekom svoje povijesti bili uz one koji trebaju našu pomoć u vidu namjenskih proizvoda i usluga kojima ih podupiremo.

Svi uključeni u proces osmišljavanja ove inicijative u projekt su uložili mnogo svojih emocija. To je naša priča o uspjehu – jer nije riječ o pukoj ideji o utjecaju koja se ostvarila, već i zato što je iznjedrila visoku razinu uključenosti naših kolega, kako u matičnoj banci, tako i u njezinim podružnicama.”

Podijelite članak

Više o temi

Naša je ambicija postati banka s globalnim utjecajem.
Stefano Del Punta: zagovaratelj promjena i graditelj budućnosti
Luca Matrone o primjeni Platforme za ulaganje u klimu (CIP) u Africi