• No suggestions

Posvećeni umjetnosti

Slavljenje Rafaelove genijalnosti

Izložba Poslije Rafaela 1520. – 2020. u Državnom muzeju Ermitaž u St. Petersburgu, čiji su pokrovitelji grupa Intesa Sanpaolo i banka Intesa, donosi radove Poussina, Ingresa i mnogih drugih umjetnika nadahnutih majstorom iz Urbina.

Alastair Smart

16/03/2021

Kada je umjetnik Raffaello Sanzio umro na Veliki petak 1520. g. u dobi od 37 godina, papa Lav X. bio je neutješan. Tijekom malo više od desetljeća ovaj je slikar, danas poznatiji kao Rafael, transformirao Vatikansku palaču čitavim nizom svojih čudesnih freski. A one su činile tek djelić njegovih ostvarenja. 

Ubrzo nakon njegove smrti, Rim je pogodio potres. Prema legendi, nebo je zbog Rafaela htjelo ponoviti jedan od znakova danih u trenutku Kristove smrti. 

Ovaj genijalac iz Urbina stekao je veliki ugled za svoga kratkog života. Izložba Poslije Rafaela 1520. – 2020. u Državnom muzeju Ermitaž u St. Petersburgu dokazuje njegov golemi utjecaj na umjetnike tijekom posljednjih pola tisućljeća. 

„Stvorio je savršeno ujednačena djela koja predstavljaju vrhunac i sažimaju cijelo renesansno razdoblje“, objašnjava kustos izložbe dr. Vasilij Mihailovič Uspenski. „Zahvaljujući svojem izvanrednom osjećaju za sklad, Rafael je postao utjelovljenje ideala.“ 

„Moglo bi se reći da je najviše utjecao na umjetnike 17. stoljeća koji su njegovali klasični stil, kao što su Annibale Carracci, Guido Reni, Domenichino i Poussin, no isto tako nije pogrešno utvrditi da je nadahnuo velik broj najznačajnijih umjetnika između 16. i ranog 19. st. On je bio njihova polazišna točka.“ 

Tristo radova bit će predstavljeno na izložbi čiji su pokrovitelji grupa Intesa Sanpaolo i njihova ruska podružnica banka Intesa. Izložba započinje malim brojem odabranih slika i crteža samoga renesansnog majstora za koje Uspenski tvrdi da predstavljaju uvod u ono što slijedi. 

"Stvorio je savršeno ujednačena djela koja predstavljaju vrhunac i sažimaju cijelo renesansno razdoblje. Zahvaljujući svojem izvanrednom osjećaju za sklad, Rafael je postao utjelovljenje ideala."

dr. Vasilij Mihailovič Uspenski, kustos izložbe

Vrhunci su izložbe slike svete obitelji Poussina i Pompeo Batonija te Bogorodice Ingresa i manirista Jacopa da Pontorma. Izloženo je i veličanstveno ulje na platnu Trijumf religije u umjetnosti (1829. – 1840.) Friedricha Overbecka koje je nadahnuto Rafaelovom vatikanskom freskom Disputa i smatra se dokazom njegova utjecaja na njemački romantizam. 

Najveći broj djela pripada Ermitažovoj kolekciji iako su neka posuđena od međunarodnih ustanova, poput Britanskog muzeja u Londonu, Državne galerije Tretjakov u Moskvi i muzeja Albertina u Beču. 

„Najveće otkriće posjetiteljima najvjerojatnije će biti osam velikih freski iz [u međuvremenu srušene] Ville Stati-Mattei u Rimu“, kaže Uspenski. „Njih je oko 1520. oslikao [Rafaelov najbolji učenik] Giulio Romano, zajedno s ostalim umjetnicima iz Rafaelove radionice. Glavni su likovi Venera i Kupid, a glavni je motiv ljubav. Nakon nevještog prebojavanja u 19. st., Ermitažovi konzervatori nedavno su uspjeli očistiti freske kako bi ih mogli izložiti u svojemu izvornome veličanstvenom sjaju.“ 

Picasso je neizmjerno cijenio Rafaela. „On je čisto božanstvo”, riječi su kojima ga je opisao Španjolac. No s druge strane, umjetnici 20. st. odbacili su Rafaela smatrajući ga previše dotjeranim i savršenim.


Izložba donosi zanimljiv rad ruskog umjetnika Egora Ostrova koji je nastao tek lani, a riječ je o prikazu Rafaelova remek-djela Sikstinska Madona korištenjem rasterske (bitmap) grafike. Poruka je djela da ovaj renesansni majstor i dalje nadahnjuje umjetnike u 21. st. 

 

Izložba Poslije Rafaela 1520. – 2020. zamišljena je kao trogodišnje kulturno partnerstvo koje je sklopljeno 2018. između Državnog muzeja Ermitaž i najveće talijanske banke Intesa Sanpaolo uz posredstvo Gallerie d'Italia, tri muzeja banke koji se nalaze u Milanu, Napulju i Vicenzi. Uslijedila je nakon izložbe radova Piera della Francesce u istome muzeju 2018. g., a čiji je pokrovitelj također bila banka Intesa Sanpaolo. 

Državni muzej Ermitaž pozajmio je mnoge radove za izložbe održane u Gallerie d'Italia, poput one iz 2019. u Milanu na kojoj su bili izloženi radovi Antonija Canove i Bertela Thorvaldsena, dvojice kipara iz 19. st.. 

„Iznimno nam je važno pokroviteljstvo banke Intesa Sanpaolo”, tvrdi Uspenski. „Pogotovo sada u vrijeme ekonomske neizvjesnosti, političkih tenzija i izazova pandemije. Pomaže to što svijet kulture nadilazi granice u svom jedinstvu. 

Podržavanjem izložbi talijanskih umjetničkih djela u Ermitažu, kao i ostalih kulturnih inicijativa u Rusiji, Intesa Sanpaolo stvara sliku o Italiji kao velikodušnoj i otvorenoj zemlji bogate baštine. 

"Ponosni smo pokrovitelji ove izložbe i inicijative koja još čvršće povezuje Gallerie d'Italia i ovaj ugledni ruski muzej."

Michele Coppola, izvršni direktor Odjela za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu banke Intesa Sanpaolo

Izjavu Uspenskog potvrdio je i Michele Coppola, izvršni direktor Odjela za umjetnost, kulturu i povijesnu baštinu banke Intesa Sanpaolo. „Rafaelove slike i crteži ubrajaju se među najveća ostvarenja talijanske umjetnosti”, kaže. „Njegov je utjecaj vidljiv diljem svijeta što je u skladu sa snažnom međunarodnom usmjerenošću banke Intesa Sanpaolo. 

Ponosni smo pokrovitelji ove izložbe i inicijative koja još čvršće povezuje Gallerie d'Italia i ovaj ugledni ruski muzej. Širenje znanja o majstorima slikarstva ključna je sastavnica trogodišnjeg plana banke Intesa Sanpaolo naziva Progetto Cultura čiji je cilj promicanje kulturnog bogatstva kao okidača društvenog rasta koji bi pratio onaj ekonomski.“ 

Ermitaž je najprikladnije mjesto za izložbu Rafaelovih radova, dijelom i zbog toga što ih je mnogo dio fundusa muzeja. Osnivačica muzeja Katarina Velika bila je veliki obožavatelj Talijana zbog čega je angažirala skupinu umjetnika da do najsitnijih detalja kopiraju ložu Vatikanske palače koju je on oslikao. Posjetitelji Ermitaža dan-danas hodaju uz nju. 

Osim niza umjetnika posljednjih 500 godina, jedna ruska carica također se ubraja u njegove poklonike. 

Kliknite ovdje za gledanje videozapisa o izložbi

Podijelte članak

Više o temi

Tiepolo: nenadmašni majstor rokokoa
Mokra krpa koja je pretvorena u remek-djelo
Paolo Scheggi: sadašnji sjaj zvijezde 60-ih godina 20. st.