• No suggestions

Poticanje inovacija

Stjecanje povjerenja u europske lance opskrbe

31/05/2021

Kada je Kina zatvorila svoje tvornice i luke početkom 2020. g., došlo je do zastoja u globalnom protoku robe i komponenti. Posljedice su bile privremene, ali je osnaživanje i diversificiranje lanaca opskrbe postalo poslovni prioritet. 

To je nagnalo banku Intesa Sanpaolo da lansira potpuno digitaliziranu platformu za financiranje lanca opskrbe Confirming. Platforma je najprije predstavljena kao rješenje za talijanske tvrtke. A sada ju uvodi odjel za planiranje i kontrolu sektora ISBD koji obuhvaća banke srednje i jugoistočne Europe. 

Ovaj proces započinje u lipnju kada će CIB u Mađarskoj postati prva članica ISBD-a koja će uvesti platformu. 

Direktor ISBD-a Marco Rottigni smatra da je Confirming pravi proizvod u pravom trenutku.

"Tvrtke imaju jasnu potrebu za pojednostavljivanjem upravljanja odnosima s bankama pomoću digitalnih rješenja. Confirming zadovoljava baš tu potrebu. Radi se o integriranoj digitalnoj platformi koja voditeljima podružnica omogućuje optimiranje radnog kapitala i pomaže u stabiliziranju lanaca opskrbe. Dobavljačima također omogućuje upravljanje gotovinskim manjkom putem procesa pametnoga digitalnog financiranja."

Marco Rottigni, direktor ISBD-a

Osiguranje redovitog priljeva gotovine putem upravljanja likvidnošću 

Confirming je digitalno rješenje za faktoring koje kupcima i prodavateljima omogućuje korištenje iste platforme, dok je banka Intesa Sanpaolo jamac platac. Ovime se kupcima optimira upravljanje likvidnošću, a prodavateljima se brže isplaćuje novac. 

Smanjuju se troškovi povezani sa zakašnjelim isplatama i uklanjaju rizici neplaćanja na objema stranama. Banka postaje partner u lancu, čime učvršćuju povjerenje kupaca i prodavatelja.  

„Zahvaljujući platformi Confirming, banke mogu pružiti financijsku podršku lancima opskrbe i osigurati stabilnost, čime se podupire mreža koja omogućuje važne međunarodne trgovinske tokove“, dodaje Rottigni. 

Stefano Barrese, direktor domaćeg sektora Banca dei Territori, tvrdi kako podrška koju grupa pruža lancima opskrbe nije nikakva novost.

"To je već godinama strateški prioritet banke Intesa Sanpaolo. Partneri smo više od 700 talijanskih lanaca opskrbe diljem zemlje, uključujući mrežu koja obuhvaća preko 16.000 dobavljačkih tvrtki i ostvaruje prihod oko 70 milijardi eura."

Stefano Barrese, direktor domaćeg sektora Banca dei Territori

Jedinstveno rješenje za klijente u svim zemljama 

Međunarodno uvođenje platforme Confirming donosi novu dimenziju za klijente u svim zemljama gdje posluje Grupa stvaranjem jedinstvenoga digitalnog rješenja za financiranje lanca opskrbe. 

Razlozi zbog kojih je CIB poligon za ispitivanje digitalnog faktoringa u inozemstvu 

Mađarska je strateški važna banci Intesa Sanpaolo jer joj omogućuje prodor na tržište srednje i jugoistočne Europe. Kao digitalni predvodnik na mađarskom tržištu, CIB također ima važnu ulogu u široj strategiji digitalnih inovacija Grupe. 

Budući da 15 godina koristi rješenja za faktoring lanaca opskrbe, banka je očito poslužila kao poligon za ispitivanje međunarodnog potencijala platfome Confirming.  

 Pál Simák, izvršni direktor CIB-a, smatra kako će digitalni faktoring potaknuti rast mađarske ekonomije nakon gospodarskog pada za vrijeme pandemije koronavirusa. 

"Nakon gospodarske stagnacije uzrokovane pandemijom, usluga koja promiče povjerenje u poslovnim odnosima donosi važne prednosti mađarskim tvrtkama. Očekujemo da će faktoring ponovno dobiti na važnosti kako epidemija koronavirusa bude slabila jer je tada lakše predvidjeti financijske operacije tvrtki."

Pál Simák, izvršni direktor CIB-a

Predvidljivost će postati ključna nakon što gospodarstva izađu iz sjene koronavirusa. Veća predvidljivost u prekograničnim transakcijama ubrzat će trgovinske tokove i učvrstiti povjerenje. Simák je uvjeren da će platforma Confirming omogućiti malim i srednjim poduzećima da ponovno steknu povjerenje u prekograničnu trgovinu “jer se time na neki način dokazuje postupanje s dužnom pažnjom.“

Na koji način platforma Confirming može pomoći u oblikovanju europskog tržišta financiranja lanaca opskrbe? 

Confirming također naglašava obvezu banke Intesa Sanpaolo da pomoću digitalnih usluga pojednostavi njezin odnos s korporacijskim klijentima. Rezultati nedavnog istraživanja koje je provela tvrtka Bain & Company pokazuju da je u protekle tri godine više od 60 % financijskih direktora u Europi pokrenulo inicijative digitalne transformacije radi smanjenja troškova i ublažavanja operativnog opterećenja. Platforma Confirming ostvaruje navedene ciljeve financiranja lanca opskrbe: 

Rezultati istog istraživanja također su pokazali kako se očekuje godišnji rast europskog tržišta financiranja lanaca opskrbe od 15 % u razdoblju između 2021. i 2023. g. Confirming omogućuje banci Intesa Sanpaolo da zauzme središnju ulogu u tom rastu. Platforma također otvara nove poslovne prilike pružanjem dodatnih usluga bankarenja širim lancima opskrbe klijenta, kao što je konverzija stranih valuta. 

„Nakon što se tvrtke upoznaju s platformom Confirming, moći ćemo produbiti bankovni odnos s njima“, navodi Simák. 

Pozitivna je posljedica projekta jačanje odnosa između banaka i Grupe Intesa Sanpaolo. Sestrinske banke usko su surađivale na usklađivanju pravnog i regulatornog okvira prije šireg uvođenja platforme, a Barrese smatra da će to uvelike koristiti Grupi pri pružanju digitalnih bankarskih rješenja nove generacije. 

Trenutačno provodimo inicijative u glavnim područjima inovacija, od umjetne inteligencije i kružne ekonomije do inovativnog financiranja i Tranzicije 4.0. Naša je prednost što možemo primijeniti vještine i međunarodnu prisutnost Grupe Intesa Sanpaolo te ćemo se voditi ovim sinergijskim pristupom u daljnjim aktivnostima. Pál Simák, CIB’s CEO

Podijelite članak

Više o temi

Budući trendovi u sadašnjosti
Društveni mediji: spašavanje svijeta promjenom društvenog modela
Materijal za razmišljanje: zašto je bioekonomija glavni prioritet održivog poslovanja