• No suggestions

Širenje poslovanja

Tehnologija, mediji i telekomi – predstoje nam velike promjene

Prelaskom na poslovanje u računalnom oblaku, sve se više oslanjamo na digitalne uređaje, dok TMT industrija nastavlja s uvođenjem inovacija

Rhiannon Edwards

04/10/2022


Unatrag samo tri godine nitko nije mogao predvidjeti revoluciju u načinima rada do koje će dovesti pandemija bolesti COVID-19. Gotovo 75 % tvrtki današnjice smatra računalstvo u oblaku tehnologijom ključnom za implementiranje te se aktivno uključuju u realizaciju ovoga važnog cilja.

Podršku tom cilju pružaju i države financijskim sredstvima. Veliki dio poslijepandemijskog paketa oporavka EU-a u iznosu od 75 milijardi € namjerava se preliti u tehnološki, medijski i telekomunikacijski (TMT) sektor kako bi se osiguralo da osnovna infrastruktura radi u skladu s potrebama.

Osim što od njega izravne koristi imaju tvrtke u TMT sektoru, ovaj dotok gotovine i potražnja poticajno djeluju i na inovacije u podsektorima kao što su podsektor analize i upravljanja informacijama.

Istodobno, tolika količina povezanih uređaja, od mobilnih telefona do pametnih zvučnika i drugih pametnih uređaja ukazuje nam na to da je revolucija povezivosti, o kojoj se već dulje vrijeme naveliko govori, već stigla.

TMT industrija povezat će sve naše pojedinačne uređaje u jedan pametan sustav koji obećava velike promjene u svim područjima ljudske djelatnosti, od prijevoza do obrazovanja. Dodatni poticaj svemu navedenom dat će prelazak s 5G na 6G mreže – a zatim i dalje na radikalno novu tehnologiju koja obećava još bolje upravljanje potražnjom za mrežnim resursima.

Rasprostranjena arhitektura računalstva u oblaku

Brzo usvajanje tehnologija temeljenih na računalstvu u oblaku popularna je poslijepandemijska izlazna strategija tvrtki koje svoje poslovanje žele učiniti pametnijim, sigurnijim i povezanijim.

Sustav zdravstvene skrbi i maloprodaja osobito prednjače u usvajanju tehnologija temeljenih na računalnom oblaku, kako bi svoje poslovanje pripremili za budućnost, i omogućili vođenje tvrtke u svakom trenutku i s bilo kojeg mjesta, umjesto da to čine iz fizičkog ureda tijekom uredovnog radnog vremena.

Internet stvari (IoT) u interakciji je s računalnim oblakom kako bi pružao podršku daljnjoj ekspanziji rada na daljinu, čime povezivost prerasta u ključan čimbenik prelaska na tehnologije temeljene na računalnom oblaku.

Ovaj novi način rada stvara potrebu za novim mrežnim tehnologijama i uslugama koje mogu podržavati i zadovoljiti veliku potražnju za mrežnim resursima. Pri puštanju ovih novih mreža u rad, ključnu će ulogu imati umjetna inteligencija, koja će se brinuti da mreže budu pouzdane, sigurne i imaju dovoljno resursa.

 

Kako bi mogle podržavati toliku količinu uređaja, bežične će mreže morati postati bržima, pametnijima i sigurnijima

Interoperabilnost velikih podataka

Očekuje se da će 2025. godine vrijednost globalnog tržišta analize velikih podataka (BDA) doseći vrijednost od 68,1 milijardi $. Razlog tomu leži u činjenici da će računalstvo u oblaku, osim omogućavanja novih procesa i načina rada, tvrtkama omogućiti i pohranu većih količina korisnih podataka no što je bilo moguće ranije. Upotreba analitike za izvlačenje konkretnih znanja iz ovih podataka ključna je u planiranju poslovanja i traženju najbržih puteva do novih poslovnih prilika i rasta.

Pružatelji usluga u računalnom oblaku kao što su Amazon, Alphabet i Microsoft već se naveliko pripremaju za uključivanje usluga analize podataka u svoje ponude.

Već se danas pojavljuju novi poslovni modeli pod nazivima uvid kao usluga i analitika kao usluga, kao novi načini isporuke velikih podataka od kojih tvrtke mogu imati koristi, a bez potrebe da se u tvrtkama formiraju vlastiti timovi za obradu i interpretaciju podataka.

Mreže velikoga kapaciteta i visoke razine sigurnosti

Očekivanja govore da će do 2030. godine globalnom mrežom biti povezano 200 milijardi uređaja. Kako bi mogle podržavati toliku količinu mrežnog prometa u poslovnim i osobnim okružjima, bežične će mreže morati postati bržima, pametnijima i sigurnijima.

Doći će do prijelaza s 5G mreža na međufazu 6G mreža, prije masovnijeg usvajanja kognitivnog radija, tehnologije projektirane za upravljanje potražnjom za mrežnim resursima i osiguravanje dosljednog rada mreže za sve korisnike, čak i u trenutcima njezina visokog opterećenja.

Istodobno će kibernetička sigurnost postati važnija no ikad ranije. Naši će novi kućanski uređaji ujedno postati i prozorima u naše privatne živote, što implicira mogućnost njihova iskorištavanja za kriminalne aktivnosti. Iznos financijskih sredstava uloženih u mjere upravljanja i ublažavanja prijetnji sigurnosti naših uređaja do 2030. će godine porasti na 307 milijardi $.

Živjeti pametnije

Ovaj novi hiperpovezani način života donijet će nam brojne prednosti. Škola 4.0 će, uz lekcije naučene iz pandemije bolesti COVID-19, moći iskoristiti povezivost s računalnim oblakom kako bi osigurala da u budućnosti ništa ne remeti proces učenja.

Naše će nove i snažne mreže uvesti revoluciju i u sektor prijevoza. Autonomni dijeljeni prijevoz i još novije, praktičnije usluge pretplate na vozila, kao i aplikacije za naručivanje takvih usluga postat će novo normalno. Inteligentni sustavi prijevoza donijet će nam brže, pouzdanije, sigurnije i troškovno učinkovitije putovanje na posao i s posla.

Mogućnosti ovih novih mreža proširit će i sposobnost promatranja planeta Zemlje što će 2030. godine dovesti do porasta vrijednosti ovog sektora na 43,2 milijarde $. To će vladama omogućiti promatranje planeta u stvarnom vremenu iz ptičje perspektive, što će im pomoći pri planiranju troškova povezanih s uslugama.

TMT industrija predvodnik je cijelog niza promjena koje će utjecati, kako na poslovanje tvrtki, tako i na pojedince. Pogled joj seže u pametniju, još povezaniju budućnost u kojoj ćemo svoje vrijeme i dostupne resurse moći iskoristiti na najbolji mogući način.

Izvješće možete pogledati ovdje.

Podijelite članak

Više o temi

Kemikalije i materijali: pametnija rješenja za čišću i sigurniju budućnost
Industrija i mehanika: kako će nam roboti pomoći da vidimo i izgradimo budućnost
Maloprodaja modnih proizvoda: omnikanal stiže na modnu pistu