• No suggestions

Kružna ekonomija

Pet razloga zašto je kružno gospodarstvo izvrsna ideja

Kružno gospodarstvo ima sposobnost poboljšanja planeta. U ovome je videozapisu objašnjeno zašto podržavamo promjene.

07/09/2020


Što je kružno gospodarstvo? To ćemo vam najlakše objasniti na primjeru iz prirode. U prirodnom svijetu sve se pretvara u nešto drugo u jednoj beskonačnoj petlji.  

Zamislite biljku pri kraju svoga životnog vijeka. Ona proizvodi sjemenke iz kojih rastu nove biljke ili hrani druge biljke. 

Tako se i u kružnom gospodarstvu sve svodi na ponovnu upotrebu. Ono je regenerativno i ne stvara otpad. Radi se o pristupu koji proizvodnju i potrošnju pretvara u kružni umjesto linearni proces. Ovdje navodimo razloge zašto podržavamo promjene i prijelaz iz staroga oblika gospodarstva u novi kružni: 

1. Promjene su nužne 

Svjetski resursi pretjerano se iskorištavaju, a otpad predstavlja veliki problem za planet. Svi trebamo trošiti manje resursa, koristiti ih koliko je dulje moguće, a zatim ih vratiti u proizvodni ciklus nakon što ih upotrijebimo.

2. Razumno je u poslovnom smislu 

Resursi i energija skupi su, a klijenti su sve zahtjevniji po pitanju zaštitu okoliše. U poslovnom je smislu razumno omogućiti procese koji stvaraju otpad u što manjoj mogućoj mjeri i pobrinuti se da su klijenti zadovoljni.

3. Stvaranje novih prilika 

Ako promišljate o otpadu iz drukčije perspektive, onda ćete drukčije promišljati i o poslovanju. Mnoge tvrtke, od multinacionalnih kompanija do razvojnih tvrtki, već su se obvezali kružnom gospodarstvu i uočili stvarne promjene. 

4. Recikliranje nije dovoljno 

Kružno gospodarstvo također podrazumijeva ponovno razmatranje materijala, dizajna, proizvodnje i usluga.  

5. Vlasništvo ne funkcionira 

Usluge dijeljenja i sporazumi o poboljšanju proizvoda, poput automobila i mobilnih uređaja, dokazuju uspješnost modela „kupnje, pristupa i upotrebe“ kod potrošača i proizvođača.  

Banka Intesa Sanpaolo prvi je strateški partner u pružanju financijskih usluga Zaklade Ellen MacArthur koji radi na globalnoj primjeni kružnoga gospodarstva. Naš Inovacijski centar u Milanu financira i podržava nove ideje i istraživanja o toj temi.  

Prijelaz na novi način korištenja i ponovnog korištenja resursa ne koristi samo planetu, već i svima nama.  

Podijelite članak

Više o temi

Hrana i kružno gospodarstvo: recept za budućnost
Kružno gospodarstvo za hranu: od gorkog okusa do nulte stope otpada
Kružna ekonomija može nas izbaviti iz pandemijske gospodarske krize