• No suggestions

Kružna ekonomija

Preobražaj modne industrije pomoću kružnoga gospodarstva

Modna industrija jedan je od najvećih zagađivača okoliša na planetu. Banka Intesa Sanpaolo pomaže joj preobraziti se pomoću kružnoga gospodarstva

04/05/2021

  

 

Od energije i vode korištene za proizvodnju vlakana do ogromnih količina jednokratnih, „brzih” modnih artikala koji završe na smetlištu, u ovome trenutku Zemlja plaća cijenu naše odjeće. 

Modna industrija jedan je od glavnih krivaca za aktualnu ekološku krizu. Odgovorna je za 10 % svjetske emisije ugljika što je više od svih međunarodnih letova i cjelokupnog pomorskog prometa. Ovim bi tempom količina stakleničkih plinova emitiranih zbog potreba modne industrije mogla porasti za više od 50 % do 2030. g. (1). Sviđa li vam se to? Baš i ne. 

U suradnji sa Zakladom Ellen MacArthur, kojoj smo prvi strateški partner u pružanju financijskih usluga, banka Intesa Sanpaolo obvezala se pružiti podršku u prijelazu na kružno gospodarstvo. Navedeni proces uključuje i pomaganje modnoj industriji u ostvarenju održivosti cijelog lanca opskrbe, od proizvodnje održivih vlakana do osiguranja izdržljive odjeće umjesto brzo potrošne odjeće koja će završiti u kontejneru. Banka u globalu pomaže svojim klijentima u prijelazu s linearnog načina rada na održivo poslovanje koje se temelji na kružnom gospodarstvu. 

Prosječan par traperica zasigurno nije održiv jer su potrebne tisuće litara vode za njihovu proizvodnju. No, tvrtka Candiani Denim (2), klijent banke Intesa Sanpaolo, koristi liocelna umjesto pamučnih vlakana kako bi im tkanina manje zagađivala planet. Liocelna vlakna dobivaju se od pulpe brzorastućeg drva eukaliptusa. U odnosu na pamuk, potrebna je dvostruko manja količina vode za dobivanje iskoristivih vlakana (3). Tvrtka Candiani Denim opskrbljuje velike svjetske brendove trapericama i stvara promjene pružanjem održivih rješenja svojim klijentima, tj. modnim kućama koje zatim ta održiva rješenja nude svojim kupcima. 

Banka Intesa Sanpaolo izdvojila je 6 milijardi eura za izdavanje zajmova tvrtkama poput Candiani Denim kako bi prešle na kružno gospodarstvo. To može uključivati primjenu zelene tehnologije, poboljšanje energetske učinkovitosti ili razvijanje zelenih materijala. Banka Intesa Sanpolo također je osmislila zelene obveznice. 

Grupa Zegna, proizvođač luksuzne odjeće za muškarce, još je jedna tvrtka koju podržava Intesa Sanpaolo i koja preispituje rasipne prakse u modnoj industriji. Tvrtka je dala izgraditi dvije hidroelektrane kako bi omogućila održiviju potrošnju energije i one sada upotrebljavaju 40 % energije iz obnovljivih izvora (4). Grupa Zegna također je uložila sredstva u oporabu nusproizvoda nastalih u proizvodnji tekstila kako bi ih ponovno uključili u proizvodni ciklus, npr. ponovnom upotrebom 20 % otpadnih voda iz vlastitih hidroelektrana što je ukupna godišnja količina vode od 70.000 kubnih metara (5). 

Prijelaz modne industrije na kružno gospodarstvo ne koristi samo planet, već je to i pametna poslovna odluka. Na primjer, Zegna prodaje 15 % svojih tekstilnih nusproizvoda drugim tvrtkama što znači da se otprilike 95 tona vlakana ponovno upotrebljava umjesto da se baci, čime tvrtka zarađuje novac. 

Navike potrošača također se mijenjaju, a trend ponovnog nošenja i iznajmljivanja odjeće trebao bi porasti u nadolazećem desetljeću. Rezultati istraživanja pokazuju da bi kupnja nošene odjeće umjesto nove odjeće svake godine bila ekvivalentna sadnji 66 milijuna stabala, a broj tuširanja smanjio bi se za 1,25 milijardi (6). 

Odzvonilo je brzoj modi. Budućnost je u izdržljivoj odjeći kvalitetne izrade koja manje šteti okolišu, a njezini ju vlasnici obožavaju. 

Podijelite članak

Više o temi

Projektiranje pametnih gradova
Financije će potaknuti prijelaz na kružno gospodarstvo.
Kako se Pirelli uključio u kružno gospodarstvo?