• No suggestions

Posvećeni umjetnosti

Putovanje kroz kulturnu povijest Grand Toura

Nova izložba u milanskoj Gallerie d’Italia nudi detaljan uvid u popularnost Grand Toura koji je tijekom 18. i 19. stoljeća u Italiju privukao europsko plemstvo, umjetnike i intelektualce. Mnoga su umjetnička djela posuđena muzeju Intesa Sanpaolo u Milanu

Alastair Smart

11/01/2022

„Čovjek koji nije bio u Italiji uvijek je svjestan inferiornosti koja proizlazi iz toga što nije vidio ono što se od čovjeka očekuje da vidi.”

Ovako je sedamdesetih godina 18. stoljeća govorio čuveni britanski pisac Samuel Johnson. Johnson, koji nikada nije napustio svoju domovinu, govorio je iskreno i s autoritetom. Od kraja 17. stoljeća do početka 19. stoljeća Italija je bila iznimno popularno odredište za mlade europske plemiće, aristokrate, umjetnike i intelektualce.  

Ostajali bi mjesecima, ponekad i godinama, obično u društvu vodiča-učitelja poznatog kao cicerone. Grand Tour postao je u obrazovanju čovjeka uglednog podrijetla jednako važan kao i sveučilišna diploma. Predstavljao je priliku za proučavanje bezbrojnih divota klasične kulture izbliza i in situ, kao i onih iz renesanse.   

Umjetničko blago
Grand Tour, Sogno d’Italia da Venezia a Pompei – nova izložba u Gallerie d’Italia Piazza Scala, Muzej Intesa Sanpaolo u Milanu – istražuje ovaj fenomen.  

Među istaknutim je umjetninama brončani kip sjedećeg boga Merkura iz grada Herculaneuma, izrađen u 1. stoljeću poslije Krista. Ovo je djelo, koje se sada čuva u Arheološkome muzeju u Napulju, odakle se rijetko posuđuje, na prijelazu iz 19. stoljeća talijanski kipar Antonio Canova opisao kao „najljepšu skulpturu na svijetu”.      

Grand Tour postajao je sve popularniji kako je 18. stoljeće odmicalo.

Jean-Auguste-Dominique Ingres
François-Marius Granet, 1807-1809
Olio su tela, 74,5 × 63,2 cm
Aix-en-Provence, Musée Granet

 

Izložba sadrži 130 umjetničkih djela, a uključuje ona iz vlastitog fundusa Intese Sanpaolo, privatnih zbirki i iz velikih institucija kao što su Museo Nacional del Prado u Madridu, Musée du Louvre u Parizu i Metropolitan Museum of Art u New Yorku.   

Na svojoj slici Veduta della Sala degli Animali dei Musei Vaticani (1786. – 1792.) francuski umjetnik Jacques-Henri Sablet ovjekovječio je muškarca koji je tijekom Grand Toura ostao zadivljen pred klasičnom skulpturom u Dvorani životinja Vatikanskog muzeja. Slika daje zanimljiv uvid u to kako su posjetitelji reagirali na umjetničko blago koje Italija nudi.

Njemački pisac Johann Wolfgang von Goethe izrazio je slično mišljenje kada je Rim nazvao „prvim gradom svijeta” i opisao svoj dolazak tamo sredinom osamdesetih godina 18. stoljeća kao način da „ostvari sve snove svoje mladosti”. 

Prva zabilježena upotreba izraza „Grand Tour” bila je 1670. godine u vodiču Putovanje Italijom koji je napisao engleski putopisac i svećenik Richard Lassels. Dva desetljeća ranije Vestfalski mir koji su potpisale razne europske sile omogućio je geopolitički kontekst u kojem su međunarodna putovanja bila lakša nego ikad.   

Istaknuti dijelovi izložbe
Kao uspomenu na svoje putovanje ljudi na Grand Touru voljeli su kupovati klasične skulpture i slike svojih omiljenih mjesta. U slučaju potonjeg to je izazvalo veliku potražnju za slikarima talijanskih pejzaža i veduta (topografskih prizora). To je značilo da su se mnogi umjetnici iz cijele Europe selili s ciljem nastanjivanja unutar i u okolici Firence, Venecije, Napulja, a pogotovo u Rimu.  

Pierre-Jacques Volaire
Eruzione del Vesuvio alla luce della luna, post 1774
Olio su tela, 260 × 385 cm
Maisons-Laffitte, Centre des monuments nationaux, Château de Maisons

 

Abraham Louis Rodolphe Ducros iz Švicarske bio je jedan od njih, a na izložbi ga predstavljaju dvije slike. Imao je nekoliko važnih klijenata, uključujući velikog vojvodu Pavla od Rusije (sina Katarine Velike i budućeg cara Pavla I.) i njegovu suprugu Mariju Fjodorovnu.

Ducros je dvaput naslikao par na njihovu putovanju u Italiju 1782.: jednom na rimskom forumu u središtu Rima, a zatim u Neptunovoj špilji u 32 kilometra udaljenom drevnom gradu Tivoliju. Veliki je vojvoda obje slike ponio nazad u palaču Pavlovsk u Sankt-Peterburgu gdje se – kada nisu posuđene za izložbe poput Grand Toura – i danas mogu vidjeti. (Lokacija danas poznata kao Muzej palače Pavlovsk.)

Kao i njihovi predci, koji su išli na Grand Tour, posjetitelji Gallerie d'Italia Piazza Scala mogu očekivati fascinantno putovanje.

François Gérard
Corinna al capo Miseno, 1819-1821
Olio su tela, 256 × 277 cm
Lione, Musée des Beaux-Arts

Mnoštvo umjetnika iz cijele Europe selilo se s ciljem nastanjivanja unutar i u okolici Firence, Venecije, Napulja, a pogotovo u Rimu.

Najpoznatiji od svih slikara veduta, Canaletto, također je predstavljen na izložbi: jednim od njegovih klasičnih, živopisnih pogleda na Veneciju koji su bili iznimno popularni među Grand Tour posjetiteljima. Danas dio zbirke Nacionalne galerije u Londonu, Regata sul Canal Grande (1740.) prikazuje povijesnu, godišnju utrku čamaca poznatu pod nazivom regata koja se odvijala duž kanala Grande. 

Uz vedute i krajolike, najpoželjnije slike među posjetiteljima Italije bili su portreti – posebno oni koji su prikazivali osobu pored klasičnog spomenika ili skulpture. Daleko najcjenjeniji po tom pitanju bio je Pompeo Batoni, a poziranje za njegove slike postala je svojevrsna tradicija među onima koji su posjećivali Rim u sklopu Grand Toura. Naslikao je portrete 200 britanskih džentlmena – od kojih se pet pojavljuje na izložbi.

Obično se kaže da je Grand Tour postajao sve popularniji kako je 18. stoljeće odmicalo. Dva su razloga koja su doprinijela tomu: spisi utjecajnog njemačkog povjesničara umjetnosti Johanna Joachima Winckelmanna – koji je evangelizirao sve klasične elemente u knjigama kao što je Povijest antičke umjetnosti iz 1765. – i arheološko otkriće ruševina Pompeja i Herculaneuma, dvaju gradova zatrpanih erupcijom Vezuva 79. godine. 

Izložba Grand Tour organizira se u sklopu šireg projekta Progetto Cultura, naglašavajući dugogodišnju politiku Intese Sanpaolo da pridonese ne samo gospodarskom rastu društva, već i kulturnom bogatstvu.

Izložba se vraća u vrijeme kada su se posjetitelji s cijelog kontinenta okupljali kako bi upijali talijansku kulturu i, prema riječima predsjednika banke, emeritusa Giovannija Bazolija, dali „odlučujući doprinos stvaranju europskog identiteta”.

Kao i njihovi predci, koji su išli na Grand Tour, posjetitelji Gallerie d'Italia Piazza Scala mogu očekivati fascinantno putovanje. 

Izložba Grand Tour, Sogno d’Italia da Venezia a Pompei otvorena je u Gallerie d’Italia Piazza Scala u Milanu do 27. ožujka 2022.

 

 

Cover: Giulio Carlini
La famiglia Tolstoj a Venezia, 1855
Olio su tela, 88 × 110 cm
San Pietroburgo, Museo Statale Ermitage

© The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2021

© 2021.RMN-Grand Palais /Dist. Foto Scala, Firenze

© Lyon MBA – Photo Alain Basset

© Reproduction Patrick Cadet / CMN

Podijelite članak

Više o temi

Paolo Scheggi: sadašnji sjaj zvijezde 60-ih godina 20. st.
Mokra krpa koja je pretvorena u remek-djelo
Tiepolo: nenadmašni majstor rokokoa