• No suggestions

POTICANJE INOVATIVNOSTI

Materijal za razmišljanje: zašto je bioekonomija glavni prioritet održivog poslovanja

04/06/2021

Od poljoprivrede do mode, bioekonomija je važan sektor u Italiji i diljem svijeta.

Njezinom reformom moguće je promijeniti svijet. 

 

PODCAST: Bioekonomija

 

Rezultati nedavnog istraživanja koje je provela banka Intesa Sanpaolo pokazuju da na bioekonomiju otpada više od 10 % ukupne talijanske proizvodnje. To je dvostruko više u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo. Zahvaljujući bioekonomiji, otvorena su dva milijuna radnih mjesta u Italiji. 

Bioekonomija se odnosi na ekonomiju cjelokupne proizvodnje pomoću biomase i bioloških procesa. Obuhvaća poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, ali također može uključivati industrijske sektore, kao što su proizvodnja hrane i papira te biotehnologija i određena područja kemijske industrije. Podrazumijeva se da je bioekonomija ključna za ostvarenje ciljeva i provedbe plana održivog razvoja. 

"Bioekonomija je iznimno važna za sprječavanje gubitka bioraznolikosti. Ona osnažuje zajednice stvaranjem gospodarstva koje vode računa o zaštiti okoliša. "

Laura Campanini, voditeljica Odsjeka za financije i lokalne javne usluge Razvojnog odjela banke Intesa Sanpaolo

Zašto bi bioekonomija trebala postati kružna?

Proizvodnja hrane i poljoprivreda čine više od polovice globalne bioekonomije. Zatvaranje kruga procesa unutar ovog sektora radi njihova usklađivanja s idejama kružne ekonomije važan je cilj EU-a. „U svakoj fazi lanca vrijednosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nastaju različite vrste i količine otpada“, kaže Campanini, pritom napominjući kako količina otpada u EU-u iznosi 171 kg po stanovniku. Otpad bi se mogao iskoristiti kao biomasa.

Bioekonomija je iznimno važna za sprječavanje gubitka bioraznolikosti - Laura Campanini, voditeljica Odsjeka za financije i lokalne javne usluge, Razvojni odjel banke Intesa Sanpaolo

Prijelaz na biorazgradive plastične alternative, poput biorazgradivog smeća i vrećica za hranu, primjer je kako usredotočenost na bioekonomiju može dovesti do promjena. To omogućuje zatvaranje kruga vezanog uz otpad jer su oba predmeta izrađena od biološkog materijala i mogu se razgraditi zajedno s ostalim biološkim materijalom. 

Bioekonomija također obuhvaća tekstilnu i odjevnu industriju jer su npr. svila, pamuk i vuna prirodna vlakna. Zbog svoje raširenosti, optimiranje bioekonomije omogućit će veću globalnu održivost i pružiti nove prilike za rast poslovanja. No, to zahtijeva napredno razmišljanje i suradnju. 

"Smatram da je međunarodna suradnja veoma važna. No, s druge strane, nužno je uzeti u obzir lokalni kontekst kada je riječ o specifičnim projektima vezanim uz bioekonomiju."

Stefania Trenti, voditeljica Odjela za istraživanje industrije banke Intesa Sanpaolo

Italija je predvodnik u optimiranju poljoprivrede zahvaljujući velikom broju manjih farmi usmjerenih na visokokvalitetnu proizvodnju.

Pandemija je zorno dokazala nužnost preispitivanja modela gospodarskog razvoja - Stefania Trenti, voditeljica Odjela za istraživanje industrije, Intesa Sanpaolo 

Banka Intesa Sanpaolo predvodnik je u zelenom financiranju.

Banka Intesa Sanpaolo predvodi primjenu održivih praksi u financiranju jer je još 2017. izdala prvu zelenu obveznicu i osnovala kreditnu ustanovu koja je tvrtkama dodijelila namjenske kredite u iznosu od 6 milijardi eura za prijelaz na kružnu ekonomiju, uključujući prakse povezane s bioekonomijom. 

Svi su usredotočeni na razvoj ovog područja gospodarstva, a održivi je razvoj prioritet. „Pandemija je zorno dokazala nužnost preispitivanja modela gospodarskog razvoja“, tvrdi Trenti.

 

Podijelite članak

Više o temi

Stjecanje povjerenja u europske lance opskrbe
Umjetna inteligencija trajno je i korisno rješenje
Budući trendovi u sadašnjosti